Άνθρακας, ο νέος «μαύρος χρυσός» της ομορφιάς

Άνθρακας, ο νέος «μαύρος χρυσός» της ομορφιάς
Άνθρακας, ο νέος «μαύρος χρυσός» της ομορφιάς

Θυμάμαι ότι παλαιότερα είχαμε διαβάσει στα fashion περιοδικά ότι η Τζένιφερ Άνιστον χρησιμοποιεί σβησμένα σπίρτα ως φυσικό αϊλάινερ και είχαμε εντυπωσιαστεί.

Σήμερα το… μαύρο κάρβουνο ή καλύτερα η μαύρη σκόνη ενεργού άνθρακα, αποτελεί το νέο must συστατικό στα προϊόντα ομορφιάς, που αποτοξινώνει την επιδερμίδα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Κατακλυζόμαστε από νέα προϊόντα για πρόσωπο, δόντια, σώμα, μαλλιά για περιποίηση στο σπίτι. Ο άνθρακας είναι παντού.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και με αφετηρία τις ΗΠΑ, μεγάλα brands ενσωμάτωσαν την ουσία σε κρέμες, καθαριστικά προσώπου, μάσκες, σφουγγάρια για το ντους, ακόμα και οδοντόβουρτσες, καθιστώντας έτσι μια καταναλωτική κοινωνία κυριολεκτικά κατάμαυρη!!!

Οι beauty bloggers παρουσιάζουν στα κανάλια και τα blog τους πώς να απλώσουμε τη διάσημη μαύρη μάσκα στο πρόσωπο προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη λιπαρότητα και τη γυαλάδα σε γρήγορο χρόνο. Από την άλλη σε «ψαγμένα» spa έχουν ήδη εφαρμοστεί οι πρώτες θεραπείες σε «προχωρημένους» πελάτες, οι οποίοι αναζητούν φυσικούς τρόπους ώστε να επιτύχουν το ευ ζην. Τελικά η κοσμετολογία μπορεί να καυχιέται για ένα νέο θαυματουργό εύρημα;

Μαύρος Χρυσός
Φυτικός ή ενεργός άνθρακας, carbon, carbon, charcoal… Με όποια ονομασία κι αν τον βρείτε στη συσκευασία ενός προϊόντος, ένα είναι σίγουρο: η μαύρη σκόνη του είναι η τελευταία ανακάλυψη της κοσμετολογίας και ναι κάνει θραύση. Πρόκειται για φυτικό άνθρακα που προέρχεται, κυρίως, από κάρβουνο, από μπαμπού, ξύλο, πριονίδι, και είναι όλα κατάλληλα επεξεργασμένα και εμπλουτισμένα με οξυγόνο. Το μεγάλο του ατού; Έχει την ιδιότητα να καταπολεμά τη λιπαρότητα και να δρα κατά του προπιονοβακτηρίου της ακμής όταν απλώνεται σε μορφή κρέμας ή μάσκας στο πρόσωπο, δηλαδή ρουφάει σα μαγνήτης τη λιπαρότητα.

Όταν το σμήγμα από πόρους έρχεται σε επαφή με τον άνθρακα που περιέχεται στο εκάστοτε καλλυντικό, προσκολλάται σε αυτόν και στη συνέχεια απομακρύνεται με νερό. Επιπλέον, απορροφά τις τοξίνες όταν καταναλώνεται από το στόμα και προσφέρει ανακούφιση από τις γαστρεντερικές διαταραχές (σε μορφή κάψουλας που κυκλοφορεί στα φαρμακεία και χορηγείται με οδηγία γιατρού), αλλά και χρησιμοποιείται στο φιλτράρισμα του νερού ώστε να επιτευχθεί ο καθαρισμός του.

Αν ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, θα δούμε ότι οι ιδιότητες του ενεργού άνθρακα ήταν γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη. Όπως επισημαίνει σε γνωστό περιοδικό η Νικόλ Σίμπσον, αισθητικός, επιστημονική διευθύντρια, ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να έχει χιλιοδιαφημιστεί, αλλά η βιομηχανία καλλυντικών αποφάσισε να λανσάρει δυναμικά προϊόντα βασισμένα σε αυτόν σχετικά πρόσφατα ανακαλύπτοντας την καινούρια τάση της εποχής που έψαχνε: «Ο ενεργός άνθρακας μπορεί να απορροφήσει έως και 1.000 φορές το βάρος του σε τοξίνες. Ενδείκνυται για χρήση στα λιπαρά δέρματα και γενικά σε εκείνα με τάση ακμής, ενώ, σύμφωνα με αισθητικούς που ασχολούνται με τον καθαρισμό του προσώπου, βοηθά στη σμίκρυνση των διεσταλμένων πόρων.

Ωστόσο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω. Τα στοιχεία είναι κατά κανόνα εμπειρικά και προέρχονται συνήθως από μαρτυρίες καταναλωτών και αισθητικών, χωρίς να στηρίζονται σε επιστημονικές έρευνες».
Carbon by test
Αν θέλετε να δοκιμάσετε τη δράση του ενεργού άνθρακα, μπορείτε να εφαρμόσετε τη μάσκα που προτείνει η Λατινοαμερικανίδα φυσικοπαθητικός Παουλίνα Βάργας:

1. Αναμείξτε λίγη σκόνη ενεργού άνθρακα με τζελ αλόης, 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου tea tree και ροδόνερου μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο μείγμα.

2. Στη συνέχεια απλώστε το στο πρόσωπο αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.

3. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για 15-30’ μέχρι το μείγμα να στεγνώσει.

4. Καθαρίστε το πρόσωπο με νερό καθαρό και έπειτα σε στεγνό δέρμα απλώστε ροδόνερο και λίγο τζελ αλόης.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην το εφαρμόσετε σε ανοιχτή πληγή, ενώ, αν έχετε πρόβλημα ακμής σοβαρής μορφής, συμβουλευτείτε πρώτα το δερματολόγο σας.

 
Νίκη Καββαδία, Φαρμακοποιός
Φαρμακείο Μαρούλη Καββαδία Ο.Ε.

About the author