Αλλεργική ρινίτιδα

Αλλεργική ρινίτιδα
Αλλεργική ρινίτιδα

Καλώς όρισες άνοιξη τα κρίνα στα χέρια… λέει ένα παλιό τραγουδάκι! Πολύ συχνά, όμως, στις μέρες μας, όλο και πιο πολλοί άνθρωποι μπορούν να το παραφράσουν, λέγοντας: “Καλώς όρισες άνοιξη με την αλλεργική ρινίτιδα (και όχι μόνο) στα χέρια”!!!

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μύτη και κατά συνέπεια τη ρινική αναπνοή, ενώ συχνά εμφανίζεται μαζί με αλλεργική επιπεφυκίτιδα και άσθμα.

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μύτη και κατά συνέπεια τη ρινική αναπνοή, ενώ συχνά εμφανίζεται μαζί με αλλεργική επιπεφυκίτιδα και άσθμα.

Προκαλείται από υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα. Μπορεί να είναι εποχική (προερχόμενη από τη γύρη των δένδρων και χόρτων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα κατά την ανθοφορία) ή όλοετής (ακάρεα της σκόνης ή επιθήλια ζώων). Όπως και οι άλλες μορφές ατοπίας, συνδέεται και αυτή με την κληρονομικότητα. Τα βασικά συμπτώματα είναι: 1) Φτερνίσματα τα οποία εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο στη σειρά, συχνά το πρωί, ή με την έκθεση σε χώρους με υψηλή συγκέντρωση σε αεροαλλεργιογόνα (κήποι ή πάρκα με γύρη, αποθήκες, γυμναστήρια). 2) Ρινική καταρροή, δηλ. έκκριση διάφανης βλέννας (σαν νερό), συνήθως σε αρκετή ποσότητα. 3) Ρινική συμφόρηση, δηλ. μπουκωμένη μύτη, που μπορεί να επηρεάσει και την όσφρηση και τη γεύση. 4) Κνησμός ,δηλ. φαγούρα στη μύτη, το φάρυγγα και τα αυτιά.
Άλλα συμπτώματα είναι: βήχας, ροχαλητό, επιπεφυκίτιδα, ρινορραγία, μαύροι κύκλοι και οίδημα κάτω από τα μάτια, κόπωση, ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία. Γενικά, η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των ασθενών, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους. Έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα του ύπνου που είναι κακή, με αποτέλεσμα μειωμένη επίδοση στις καθημερινές λειτουργίες και στην εργασία των ασθενών. Η κλασική ιατρική και η ομοιοπαθητική ιατρική, μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή που πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα, με διαφορετικές, αλλά αποτελεσματικές μεθόδους και οι δύο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να επιστρέψει, γιατί και το περιβάλλον που ζούμε είναι μολυσμένο και η φύση πάντα αποδεικνύεται πιο δυνατή.

Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της στην κλασική Ιατρική, οπότε τα κυριότερα φάρμακα που δίνονται είναι:
Αντιϊσταμινικά
Είναι φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή τοπικά(μύτη και μάτια). Δρουν αναστέλλοντας τη δράση της ισταμίνης.
Ενδομυϊκή ένεση κορτιζόνης
Χρησιμοποιούνται στις βαρύτερες μορφές αλλεργικής ρινίτιδας και χρειάζονται λίγες μέρες, για να λειτουργήσουν.
Αποσυμφορητικά spray
Δεν έχουν κορτιζόνη, ανακουφίζουν μόνον από το μπούκωμα, αλλά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η πολυήμερη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ρινική συμφόρηση (rebound φαινόμενο) και τότε υπάρχει πιθανότητα να προηγηθεί η λεγόμενη «φαρμακευτική ρινίτιδα».
Ανταγωνιστές λευκοτριενίων
Είναι ένα σχετικά νέο είδος φαρμάκων. Προτείνονται συνήθως σε ασθενή, όπου συνυπάρχει και άσθμα.
Ανοσοθεραπεία
Είναι  ενέσιμη ή υπογλώσσια θεραπεία που συνήθως διαρκεί 3-5 χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι, ήδη, ορατά από τον πρώτο χρόνο θεραπείας.

Από την άλλη πλευρά, η ομοιοπαθητική Ιατρική δρα ενισχύοντας τον οργανισμό, ώστε το περιβάλλον να είναι και πάλι φυσικό και φιλικό απέναντί του. Οι ομοιοπαθητικές θεραπείες θα χρειαστούν 2-5 χρόνια (κατά την περίοδο της Άνοιξης), μέχρι  να γίνει τελείως καλά ο ασθενής.

Γεωργία Κώνστα Φαρμακοποιός

About the author