Αντισύλληψη: όλες οι σύγχρονες μέθοδοι

Αντισύλληψη: όλες οι σύγχρονες  μέθοδοι
Αντισύλληψη: όλες οι σύγχρονες  μέθοδοι

Αντισύλληψη: όλες οι σύγχρονες  μέθοδοι

Οι μέθοδοι αντισύλληψης χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, καθώς επίσης και από τη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αντισύλληψης για τις γυναίκες, αλλά και για τα ζευγάρια γενικότερα. Καθένα από αυτά ταιριάζει λιγότερο ή περισσότερο για κάθε περίπτωση. Άλλες φορές, η γυναίκα ή το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα να διαλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές μεθόδους και άλλες, λόγω των περιστάσεων ή προβλημάτων υγείας, είναι υποχρεωτικός ένας συγκεκριμένος τρόπος αντισύλληψης.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αντισύλληψης και όλες έχουν τα υπέρ και τα κατά τους.

Το αντισυλληπτικό χάπι
Αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους αντισύλληψης και έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Συνήθως, το αντισυλληπτικό χάπι περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη ή μόνον προγεστερόνη. Το πρόβλημα είναι πως η λήψη του πρέπει να γίνεται καθημερινά, ενώ αλληλεπιδρά με συγκεκριμένες κατηγορίες χαπιών και μειώνεται η δράση του, με αποτέλεσμα να μην προστατεύει από ΣΜΝ.

Το προφυλακτικό
Το αντρικό προφυλακτικό αποτελεί την πιο χρησιμοποιούμενη μέθοδο και αγγίζει ποσοστά επιτυχίας 98%. Εύκολο στη χρήση, δεν έχει παρενέργειες και προστατεύει και από τα ΣΜΝ. Προσοχή χρειάζεται στη σωστή εφαρμογή του, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει. Το γυναικείο προφυλακτικό προστατεύει, όπως και το αντρικό, απλώς στη χώρα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένο.

Σπιράλ
Αποτελεί μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης και αρκετά αξιόπιστη. Ουσιαστικά, δεν επιτρέπει στο σπέρμα να γονιμοποιήσει το ωάριο και αν αυτό συμβεί, αποτρέπει την εμφύτευσή του στο ενδομήτριο. Τοποθετείται, πάντα, από γυναικολόγο και μπορεί να παραμείνει στη μήτρα μέχρι και 8 χρόνια.

Αντισυλληπτική ένεση προγεστερόνης – Υποδόρια εμφυτεύματα προγεστερόνης
Πολύ εξειδικευμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ελάχιστα στη χώρα μας.

Ανδρική – γυναικεία στειροποίηση
Είναι χειρουργικές επεμβάσεις, φυσικά μόνιμες μέθοδοι που αποτρέπουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Εφαρμόζεται σε ζευγάρια που δεν επιθυμούν να κάνουν παιδιά στο μέλλον, διότι σε περίπτωση που αλλάξουν γνώμη, πρέπει να ξαναγίνει επέμβαση αναστόμωσης των σαλπίγγων στη γυναίκα και του σπερματικού πόρου στον άνδρα.

Επείγουσα αντισύλληψη
Η επείγουσα αντισύλληψη αποτελεί μια «μέθοδο», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σκοπό να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αυτή η εγκυμοσύνη μπορεί να προέλθει μετά από σεξουαλική επαφή τις επικίνδυνες μέρες με ελλιπή ή  καθόλου προφύλαξη. Επίσης, σε περίπτωση που απέτυχε η αντισυλληπτική μέθοδος η οποία χρησιμοποιήθηκε. Σήμερα, ως επείγουσα αντισύλληψη, χρησιμοποιείται η χορήγηση αντισυλληπτικών, προγεστερόνης (λεβονοργεστρέλη), αντιπρογεσταγόνα (ουλιπριστάλη) και η τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος χαλκού (σπιράλ).  Η λεβονοργεστρέλη και η ουλιπριστάλη αποτελούν τα γνωστά στο ευρύ κοινό «χάπια της επόμενης μέρας».

Τα συγκεκριμένα χάπια δρουν με τους παρακάτω τρόπους:
1. Προκαλούν καταστολή της ωορρηξίας και προλαμβάνουν τη γονιμοποίηση του ωαρίου, όταν γίνει λήψη πριν την ωορρηξία.
2. Παρεμποδίζουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην εσωτερική στιβάδα της μήτρας, όταν η λήψη γίνει μετά την ωορρηξία.
3. Παρεμποδίζουν το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο, που πιθανόν έχει απελευθερωθεί.

Να σημειωθεί πως το χάπι της επόμενης μέρας δεν προκαλεί έκτρωση, αλλά αποτρέπει τη σύλληψη.

Ουσιαστικά, η επείγουσα αντισύλληψη δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος σε διαπιστωμένη κύηση, παρά μόνο στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις. Για να αποφύγει κανείς μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνει η λήψη του χαπιού το συντομότερο δυνατό μετά την επαφή. Για τη λεβονοργεστρέλη,

το αργότερο μέσα σε 72 ώρες (3 μέρες) και για την ουλιπριστάλη, μέσα σε 120 ώρες (5 μέρες). Όσο πιο γρήγορα γίνει η λήψη, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό επιτυχίας δράσης του χαπιού. Το χάπι δεν αποτελεί υποκατάστατο της τακτικής χρήσης αντισύλληψης. Είναι λιγότερο αποτελεσματικό από την τακτική αντισύλληψη και δεν προσφέρει προστασία από τον HIV ή τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει «συνήθεια» και να αποτελεί την εύκολη λύση.

Σωστή ενημέρωση από τους ειδικούς
Οι μέθοδοι αντισύλληψης πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή, ώστε να έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Κοπέλες και αγόρια κάτω των18 ετών καλό θα ήταν να ενημερώνονται από το φαρμακοποιό και το γυναικολόγο για τη δράση των χαπιών, καθώς επίσης και για τις μεθόδους αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Διότι, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

Πηγές: http://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/contraception.aspx ,
http://www.netdoctor.co.uk/sex_relationships/facts/morningafterpill.htm ,
http://www.obstetric.gr/contraception/emergency.html ,
http://www.ivf-embryo.gr/gynaikologia/antisyllipsi/epeigoysa-antisyllipsi ,
http://www.hc-sc.gc.ca/hc-ps/dc-ma/sti-its-eng.php ,
http://www.contraceptionjournal.org/

Ιωάννης Αποστόλου
Φαρμακοποιός

About the author