Αντρικές σεξουαλικές διαταραχές

Αντρικές σεξουαλικές διαταραχές
Αντρικές σεξουαλικές διαταραχές

Αντρική σεξουαλικότητα και μύθοι
Η αντρική σεξουαλικότητα -όπως και η γυναικεία- είναι αρκετά πολύπλοκη και επηρεάζεται από βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να τη διαμορφώνουν, είναι η κουλτούρα, η θρησκεία και η ανατροφή από τους γονείς. Προτού μπω στο θέμα των σεξουαλικών διαταραχών, θα αναφερθώ σύντομα σε κάποιους μύθους που αφορούν στην αντρική σεξουαλικότητα.

Αρχικά, ο άντρας είναι υπεύθυνος για την ποιότητα της σεξουαλικής πράξης. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί άντρες, αλλά και γυναίκες που πιστεύουν ότι οι άντρες έχουν την ευθύνη για το πόσο ικανοποιητική θα είναι η σεξουαλική πράξη για το ζευγάρι. Αυτό δεν ισχύει! Το σεξ είναι μία συνεργατική διαδικασία και εξαρτάται και από τα δύο μέλη και την ποιότητα της σχέσης τους. Το να θεωρεί κανείς ότι ο ένας από τους δύο βαρύνεται περισσότερο είναι μία λανθασμένη πεποίθηση και μπορεί να δημιουργήσει σεξουαλική δυσλειτουργία στο ζευγάρι.

Δεύτερον, πολλοί άντρες πιστεύουν ότι η στύση τους πρέπει να είναι αυτόματη και οι ίδιοι πάντα “ετοιμοπόλεμοι”. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιοι άντρες που λειτουργούν πιο “αυτόματα” από άλλους. Αυτό, όμως, δεν είναι μία πραγματικότητα για όλους. Υπάρχουν άντρες που λειτουργούν, αν μπορώ να το θέσω έτσι, πιο συναισθηματικά και ο συναισθηματικός δεσμός είναι απαραίτητος για να κάνουν σεξ. Άλλοι άντρες χρειάζονται ένα σταθερό, ποιοτικό δεσμό, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και πιο “παρορμητικά” στο σεξ. Πρόκειται, λοιπόν, για ατομικές διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους και, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούμε να λειτουργούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Υπάρχουν, λοιπόν, σεξουαλικές διαταραχές οργανικής αιτιολογίας και ψυχολογικής αιτιολογίας. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι ο στόχος του παρόντος κειμένου είναι η ενημέρωση και για κανέναν λόγο ένα τέτοιο κείμενο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επίσκεψη στον ειδικό και να οδηγήσει σε πρόχειρες διαγνώσεις και συμπεράσματα.

Διαταραχές εκσπερμάτισης
Διακρίνονται σε πρόωρη, καθυστερημένη, επώδυνη, απουσία εκσπερμάτισης ή παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, τα αίτια μπορεί να είναι είτε οργανικά είτε ψυχολογικά, είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Ο ειδικός πρέπει να παίρνει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό από τον εκάστοτε άνδρα, που βοηθάει να διαφοροδιαγνώσει τα αίτια.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, όμως, και άπτεται του αντικειμένου μου, καθώς είμαι ψυχολόγος, είναι τα ψυχολογικά αίτια των παραπάνω διαταραχών. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάθλιψη και το στρες, την ποιότητα της σχέσης και τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει το ζευγάρι, το άγχος επίδοσης, κάποια προηγούμενη τραυματική εμπειρία, οι λανθασμένες αντιλήψεις για το σεξ.

Εδώ πρέπει να σταθούμε λίγο παραπάνω στο άγχος επίδοσης, που αποτελεί κοινό τόπο για πολλά από τα αντρικά σεξουαλικά προβλήματα. Πρόκειται για μία αγωνία των ανδρών να  αποδείξουν στον εαυτό τους και στη σύντροφό τους ότι μπορούν να τα “καταφέρουν”, ακόμη και όταν οι προσδοκίες δεν είναι ρεαλιστικές. Τότε οι άντρες μπαίνουν σε μία διαδικασία εξωτερικού παρατηρητή και εστιάζουν στην “απόδοσή” τους, ενώ χάνουν την απόλαυση, που είναι η ουσία της σεξουαλικής πράξης. Τότε το σεξ εκπίπτει σε μία συνθήκη αξιολόγησης του ανδρισμού και της επάρκειας του άνδρα, κάτι το οποίο προφανώς δεν είναι. Στο άγχος επίδοσης συμβάλλει σημαντικά και ο μύθος που αναφέρθηκε παραπάνω, ότι δηλαδή ο άνδρας είναι κυρίως υπεύθυνος για την ποιότητα της  σεξουαλικής πράξης.

Διαταραχές στύσης
Αυτή η κατηγορία αφορά στη δυσκολία απόκτησης και διατήρησης ικανής στύσης για συνουσία. Τα παραπάνω ψυχολογικά αίτια ισχύουν και για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα διάφορα χάπια του εμπορίου αφορούν στην επίτευξη και διατήρηση μίας ικανής στύσης, αλλά απαραίτητη είναι η σεξουαλική επιθυμία. Επομένως, δεν μπορούν να την υποκαταστήσουν ή να τη δημιουργήσουν.

Πολλές φορές στο ζευγάρι συνυπάρχουν σεξουαλικές διαταραχές στον άντρα και στη γυναίκα. Αν, για παράδειγμα, μία γυναίκα έχει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι πιθανόν ο σύντροφός της να έχει την ίδια περίοδο μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Αυτός, ίσως, είναι ένας μηχανισμός του ζευγαριού για να προστατεύσει τη σχέση του, αλλά πολλές φορές ενοχοποιείται το άτομο με το πιο “προφανές” πρόβλημα. Αν ο άντρας, για παράδειγμα, έχει διαταραχή στύσης, η γυναίκα με τη διαταραχή επιθυμίας μπορεί ν’ ανακουφίζεται θεωρώντας ότι ο σύντροφός της είναι αυτός που δυσλειτουργεί.

Κάτι άλλο σημαντικό είναι και η φάση ζωής που βρίσκεται το ζευγάρι. Ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, για παράδειγμα, πολλές φορές εμφανίζουν σεξουαλικές δυσκολίες. Θυμάμαι έντονα ένα ζευγάρι που είχε έρθει στο γραφείο μου για τα προβλήματα στη σχέση τους. Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι είχαν πολύ καιρό να κάνουν σεξ, γιατί είχαν μπει, πια, στη διαδικασία προετοιμασίας για εξωσωματική γονιμοποίηση. Ταυτόχρονα, δεν έλεγαν ο ένας στον άλλον πώς νιώθουν για όλες αυτές τις αλλαγές στη ζωή τους και  δε μοιράζονταν τις αγωνίες τους.

Συμπεράσματα
Η σεξουαλικότητα είναι ένα πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό ζήτημα. Επίσης, πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα και οι άνθρωποι δυσκολεύονται πολλές φορές να καταφύγουν σε ειδικούς. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να μην κάνουν “διαγνώσεις” μέσω ίντερνετ ή με τη συνδρομή των οικείων τους. Οι σωστά εκπαιδευμένοι ειδικοί μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να βοηθήσουν. Πολλές από τις σεξουαλικές δυσκολίες των ανθρώπων λύνονται, λοιπόν! Χρειάζεται, όμως, ο άνθρωπος να αναζητήσει την αντίστοιχη βοήθεια.

Εύη Μεσσαριτάκη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

About the author