ΑΠΟΔΡΑΣΗ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ «Ο καθρέφτης του Βέρνου»

ΑΠΟΔΡΑΣΗ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ «Ο καθρέφτης του Βέρνου»
ΑΠΟΔΡΑΣΗ: ΚΑΣΤΟΡΙΑ «Ο καθρέφτης του Βέρνου»

Η πολυφωτογραφένη Καστοριά, η μαγευτική παραλίμνια πόλη της Μακεδονίας, που καθρεπτίζει στα νερά της λίμνης τους πρόποδες του Βίτσι και του Γράμμου. Μια πόλη αμφιθεατρικά χτισμένη, οπού ο επισκέπτης όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσει θα βρεθεί πάντα στις όχθες της λίμνης, με τα γαλήνια νερά. Ένας προορισμός ιδανικός για τους λάτρεις της φύσης και ίσως από τους δημοφιλέστερους των εορτών. Όσοι επισκέπτονται την πόλη αυτή στην καρδιά του χειμώνα περιγράφουν την εικόνα μιας τεράστιας παγωμένης, γυάλινης επιφάνειας που αντικατοπτρίζει ακόμη και τις ακτίνες του ήλιου.

 

Η Καστοριά είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 620 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο και αποτελεί πρωτεύουσα του νομού.

Πώς θα πάτε:

Οδικώς: Η Καστοριά απέχει 575 χλμ από την Αθήνα (μέσω Κοζάνης) και 219 χλμ από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Κοζάνης).

Αεροπορικώς: Η πτήση είναι περίπου 1 ώρα και το αεροδρόμιο απέχει από τη Καστοριά περίπου 10 χλμ και βρίσκεται στο Άργος Ορεστικού.

 

Η λίμνη

Η λίμνη αποτελεί το στολίδι της πόλης και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους». Η έκτασή της ανέρχεται στα 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα! Είναι ένας υγρότοπος που φιλοξενεί τουλάχιστον 150 σπάνια είδη πουλιών και χρησιμεύει σαν τόπος αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης. Ο επισκέπτης κάνοντας τη βόλτα του περιμετρικά της λίμνης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει σπάνια, απειλούμενα είδη κύκνων, αργυροπελεκάνων και ερωδιών. Επίσης η λίμνη της Καστοριάς είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας, με είδη ψαριών όπως ο κυπρίνος, η πέρκα, ο γουλιανός , η τούρνα, η πλατίκα το πρικί, η πεταλούδα κ.ά.

 

Γνωρίζοντας την Πόλη και το Ντολτσό

Η Καστοριά, καθώς είναι κτισμένη στον «λαιμό» της χερσονήσου έχει δύο παραλίες: τη βόρια και τη νότια. Από τη νότια παραλία υπάρχει παραλιακός δρόμος σκεπασμένος από γέρικα πλατάνια που κάνει τον γύρο της χερσονήσου και καταλήγει στη βόρια παραλία. Στο ακρωτήρι της χερσονήσου βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς της Μαυριώτισσας. Αξίζει να δείτε τις τοιχογραφίες της. Στο μέσα μέρος της νότιας παραλίας υπάρχει η λιθόστρωτη πλατεία του Ντολτσό που γίνεται το κέντρο του Καστοριανού καρναβαλιού (Ραγκουτσάρια).

Η πλατεία βρίσκεται στην περιοχή Ντολτσό, ένα μεγάλο μέρος της πόλης που ο χρόνος δεν άφησε να σβήσει. Εκεί θα συναντήσετε παραδοσιακά πλακόστρωτα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, καστοριανά σπίτια και μεγαλόπρεπα αρχοντικά. Θα τα ξεχωρίσετε αμέσως από τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα βιτρώ στα παράθυρα των οντάδων. Το Ντολτσό έχει προσεγγίσει πολλούς επιστήμονες, αλλά και αρχιτέκτονες που στα μάτια τους τα αρχοντικά αυτά είναι θησαυροί.

Η παραδοσιακή τέχνη των γουναράδων

Οι κάτοικοι της Καστοριάς δραστηριοποιούνται για περισσότερα από πεντακόσια χρόνια στην τέχνη της γουναρικής, γι΄αυτό και η πόλη υποδέχεται αρκετούς λάτρεις και επίδοξους αγοραστές γούνας. Η ιστορία της γούνας στην Καστοριά μάς γυρνάει πίσω στον 16ο αιώνα. Από τότε και μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1980, η πόλη πλούτιζε από την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευσή της.

Λιμναίος Οικισμός

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς, σε ένα μικρό παραλίμνιο χωριό, το Δισπηλιό, υπάρχει η αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού. Στην περιοχή «νησί» φιλοξενούνται το πρώτο οικομουσείο της χώρας μας καθώς, κι ένας μουσειακός χώρος με εκθέματα από τις ανασκαφές, που έγιναν εκεί. Όσο αφορά τα εκθέματα: στον χώρο του οικομουσείου, οι αρχαιολόγοι δημιούργησαν μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού. Κορμοί δέντρων και χορτόσκοινα είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι που κατοικούσαν στην παραλίμνια αυτή περιοχή, μεταξύ της 6ης και 4ης χιλιετίας π.Χ..
Διάφορες δραστηριότητες

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στη λίμνη με καράβι ή και να κάνουν διάφορα σπορ όπως κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα κ.ά. Επίσης, στις ακτές της υπάρχουν όμορφες πλατείες, πάρκα, λιθόστρωτες διαδρομές και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, απ’ όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη μοναδική ομορφιά της λίμνης.

Για τους λάτρεις του σκι, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του ομώνυμου όρους, σε υψόμετρο 1.875 μ. Απέχει 23 χλμ από την Καστοριά.

 

Μην παραλέιψετε:

  • Να επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Δράκου που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, στους πρόποδες του μικρού βουνού που δημιουργεί την χερσόνησο. Σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά είναι ένα χρυσωρυχείο το οποίο φύλαγε, άγρυπνος φρουρός, ένας δράκος. Ο επισκέπτης θα συναντήσει λίμνες και σπάνιους σχηματισμούς σταλακτιτών που γίνονται προσβάσιμα με πέντε διαδρόμους – σήραγγες και δύο κατασκευασμένες γέφυρες.
  • Να προσκυνήσετε στη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως πνευματικός χώρος σε όλες τις φάσεις τις ιστορίας της Καστοριάς.
  • Να θαυμάσετε το μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων στο Μαυροχώρι.
  • Να επισκεφθείτε τα αρχοντικά του Τσιατσιαπά (1754), των αδελφών Εμμανουήλ, του Σκουτάρη, του Νατζή, του Μπασάρα κ.ά. και θαυμάστε την εξαιρετική αρχιτεκτονική τους. Πρόκειται κυρίως για διώροφα κτίρια, όπου το ισόγειο και ο όροφος είναι πετρόχτιστα με λίγα μικρά παράθυρα.

 

Εκδρομές στη γύρω περιοχή

  • Επισκεφθείτε το παραδοσιακό χωριό Νεστόριο στους πρόποδες του Γράμμου.
  • Στο νότιο άκρο του νομού Καστοριάς, περίπου 24 χλμ από την πόλη και σε υψόμετρο 900 μ., βρίσκεται το χωριό Νόστιμο, γνωστό για το απολιθωμένο δάσος του, ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων!
  • Αξίζει να επισκεφτείτε και το παραδοσιακό χωριό Νυμφαίο (61 χλμ από Καστοριά), που είναι χαρακτηρισμένο ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Πολύ κοντά (1.5 χλμ από το κέντρο του Νυμφαίου), βρίσκεται το περιβαλλοντικό κέντρο του Αρκτούρου.

 

Πού θα μείνετε: Andromeda boutique hotel (www.andromedahotel.gr), σε ένα διατηρητέο κτήριο στο κέντρο της Καστοριάς. Villa Del Lago Boutique Hotel στο Δισπηλιό. Αρχοντικό του Βέργουλα ( www.vergoulas.gr ), στο κέντρο της πόλης, ή στο Limneon Resort & Spa ( www.limneon.gr), με φόντο τη λίμνη.

Πού θα φάτε:Εστιατόρια «Κροντήρι», «Doltso», «Παλιά Πόλη», «Γράδα», «Γραμμόφωνο», «Το στέκι της παρέας», «Allotino».
Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε Γριβάδι στον Ταβά και σαρμάδες, που συνοδεύουν απαραιτήτως το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

 

About the author