Βήχας στα μικρά παιδιά

Βήχας στα μικρά παιδιά
Βήχας στα μικρά παιδιά

Συχνά, ο βήχας που εμφανίζεται στα παιδιά, προβληματίζει και ανησυχεί τους γονείς, κυρίως, όταν εκδηλώνεται τη νύχτα και το παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί.

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ο βήχας δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα και υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι που ενοχλεί στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού.

Πιο αναλυτικά, η αεροφόρος οδός που εκτείνεται από τη μύτη έως τους πνεύμονες, έχει μικρά τριχίδια, τα οποία με τη συνεχή κίνησή τους, και σε συνδυασμό με τη βλέννα που παράγεται, έχουν ως σκοπό να παγιδεύσουν οτιδήποτε προσπαθεί να μπει στους πνεύμονες. Όταν το παιδί αρρωστήσει, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί σωστά, παράγεται περισσότερη βλέννα και ο βήχας έρχεται να καθαρίσει τους αεραγωγούς από τη βλέννα και οτιδήποτε αυτή έχει παγιδεύσει.

Επομένως, πρόκειται για το φυσικό μηχανισμό που διαθέτει ο οργανισμός για να διατηρεί το λαιμό και τους αεραγωγούς καθαρούς.

Ας δούμε τώρα σε ποιες κατηγορίες μπορούμε να διακρίνουμε το βήχα στα παιδιά και τι συμπτώματα περιλαμβάνει η κάθε κατηγορία:

Βήχας με συριγμό: Όταν ο βήχας συνοδεύεται από θόρυβο κατά την εκπνοή. Παρατηρείται στα παιδιά με βρογχιολίτιδα ή σε παιδιά με πνευμονία. Στην περίπτωση αυτήν, ο αέρας δυσκολεύεται να βγει από τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτός ο θόρυβος.
Παροξυσμικός βήχας: Στην περίπτωση αυτήν προηγείται μια βαθιά εισπνοή και επαναλαμβανόμενος βήχας (απανωτά 5-10 φορές). Τυπική είναι η περίπτωση του κοκκύτη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για κάποιο ξένο σώμα που “στραβοκατάπιε” το παιδί. Κάποιο μικρό αντικείμενο, δηλαδή, που αντί να καταλήξει στο στομάχι, πήρε το δρόμο προς τους πνεύμονες. Συναντάται συνηθέστερα σε παιδιά 6-24 μηνών.

Υλακώδης βήχας: Το παιδί, ενώ ξαπλώνει για ύπνο, χωρίς κανένα πρόβλημα, ξυπνάει ξαφνικά μέσα στη νύχτα με αυτού του τύπου τον βήχα. Η συνηθέστερη αιτία που προκαλεί αυτό το βήχα είναι η οξεία λαρυγγίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του λάρυγγα που εμφανίζεται, συνήθως. στο κρυολόγημα και τη γρίπη. Ο λάρυγγας, συν τοις άλλοις, διογκώνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η δίοδος του αέρα και να προκαλείται βήχας.

Νυκτερινός βήχας: Εμφανίζεται, κυρίως, όταν το παιδί ξαπλώνει για ύπνο. Οι βλεννώδεις εκκρίσεις της μύτης κυλούν προς το φάρυγγα, τον ερεθίζουν και το παιδί αρχίζει να βήχει. Επίσης, όταν η μύτη είναι κλειστή, το παιδί αναπνέει από το στόμα, ο φάρυγγας ξηραίνεται και εμφανίζεται βήχας. Προσοχή, όμως, γιατί ο βήχας το βράδυ μπορεί να σημαίνει άσθμα, οπότε θα πρέπει οι γονείς να απευθύνονται στον παιδίατρο.

Αλλεργικός βήχας: Αν ο βήχας γίνεται χρόνιος, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε ότι η αιτία του μπορεί να είναι κάποια μορφή αλλεργίας (έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφική αλλεργία, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, ατμοσφαιρικοί ρύποι, καπνός τσιγάρου).

Πρόληψη-Θεραπεία
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να “προλάβει” κάποιος το βήχα. Το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, για να προστατέψουμε τα παιδιά, είναι η γενικότερη τόνωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, με τη χορήγηση ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής πλούσιων σε βιταμίνη C. Επίσης, η εχινάκεα μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, η χρήση της, όμως, γίνεται με ασφάλεια σε παιδιά μεγαλύτερα από 12 ετών, όπως αναφέρει η βιβλιογραφία. Όσον αφορά στη θεραπεία του βήχα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, δεν θα πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά. Ο παιδίατρος είναι αυτός που θα διαγνώσει και θα κρίνει αν το παιδί χρειάζεται κάποιο αντιβηχικό. Σε μερικές περιπτώσεις, η χορήγηση βρογχοδιασταλτικών ή εισπνεόμενων κορτικοειδών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει, καθώς διευκολύνεται η δίοδος του αέρα προς και από τους πνεύμονες, καθώς επίσης και η χορήγηση κάποιου αντιισταμινικού στην περίπτωση αλλεργικού βήχα.
Διατίθενται, όμως, και από τα φαρμακεία κάποια σκευάσματα φυτικής προέλευσης που μπορεί να ανακουφίσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, συστήνεται στους γονείς υπομονή, καθώς πρόκειται για ένα σύμπτωμα που πολλές φορές αργεί να υποχωρήσει.

Χρήσιμες συμβουλές
Πολλές είναι οι πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να ανακουφίσετε το παιδί σας. Μερικές από αυτές αναφέρονται παρακάτω:

Προσφέρετε άφθονα χλιαρά υγρά, όπως γάλα ή χαμομήλι, με λίγο μέλι (αν το παιδί δεν είναι μωρό). Τα υγρά βοηθούν, έτσι ώστε η βλέννα (φλέματα) να γίνεται πιο λεπτόρρευστη, ώστε να μπορεί να την αποβάλλει πιο εύκολα ο οργανισμός.

Αερίζετε καλά το δωμάτιο του παιδιού και διατηρείτε την ατμόσφαιρα υγρή, αν αισθάνεστε ότι είναι ξηρή. Για το σκοπό αυτόν υπάρχουν ειδικοί υγραντήρες που παράγουν κρύους υδρατμούς. Μπορείτε ακόμη και να τοποθετήσετε στο δωμάτιο μια λεκάνη με βραστό νερό. Μην υπερβάλετε όμως και δημιουργείτε έτσι έντονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, μπορείτε να προσθέσετε στο νερό αιθέρια έλαια, όπως ευκάλυπτου, μέντας ή δεντρολίβανου.

Βεβαιωθείτε ότι τα ρουθούνια του είναι «καθαρά» και χρησιμοποιείτε φυσιολογικό ορό τακτικά, για να απομακρύνονται οι βλέννες.

Αχιλλέας Βολωνάκης
Φαρμακοποιός

Πηγές: http://www.onmed.gr/ygeia/item/322638-laryggitida-aitia–symptomata–therapeia, http://www.paidiatros.com/asthenies/symptomata/cough,http://www.iatronet.gr/ygeia/paidiatriki/article/28205/pws-na-antimetwpisete-to-vixa-sta-mikra-paidia.html, http://www.mama365.gr/12525/vhhas-paidioy-ti-ftaiei-giati-epimenei-kai-pos-tha.html

About the author