Βασιλικός πολτός

Βασιλικός πολτός
Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι η κρεμώδης ουσία που παράγεται από την έκκριση των φαρυγγικών και γναθικών αδένων των νεαρών μελισσών, για να τραφεί η βασίλισσα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι βασίλισσες είναι μεγαλύτερες από τις εργάτριες μέλισσες, έχουν πιο έντονα χρώματα, κάνουν περισσότερα αβγά και ζουν περισσότερο. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η μοναδική διαφορά τους από τις εργάτριες είναι η τροφή τους. Οι βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με βασιλικό πολτό. Με γνώμονα αυτήν τη διαπίστωση, ερεύνησαν τη σύσταση του βασιλικού πολτού και ανακάλυψαν ότι είναι μια υπερτροφή.

Η γεύση του είναι υπόξινη (λόγω του χαμηλού του ph 2,5-4) και το χρώμα του υποκίτρινο-υπόλευκο.
Η σύνθεση του βασιλικού πολτού αλλοιώνεται με την υψηλή θερμοκρασία, το φως και τον ατμοσφαιρικό αέρα. Η καλύτερη μέθοδος συσκευασίας του είναι τα φιαλίδια από σκουρόχρωμο γυαλί και διατηρείται στο ψυγείο.

Στην αγορά κυκλοφορεί και σε μορφή κάψουλας.

Είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, αμινοξέα και λιπίδια.
Αναλυτικά περιέχει:
Βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6, Β7, Β8, Β9,Β12.
Μέταλλα, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χρώμιο και νικέλιο.
Ο βασιλικός πολτός έχει 29 αμινοξέα, απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Περιέχει λιπαρά οξέα, όπως τα υδροξυ-λιπαρά οξέα, τα δικαρβολικά οξέα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητές του. Το κυριότερο είναι το 10-υδροξυ-δεκενοϊκό οξύ το οποίο έχει αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες.
Η προτεινόμενη συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι για ενήλικες από 1/2 έως 1 γραμμάριο και για παιδιά 1/2 γραμμάριο την ημέρα.
Ο βασιλικός πολτός τονώνει, γενικότερα τον οργανισμό, σωματικά και πνευματικά.
Σύμφωνα με κλινικές μελέτες μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως αϋπνίες, καρδιαγγειακές παθήσεις, δυσκοιλιότητα, δερματικές παθήσεις, αρθριτικά, αθηροσκλήρωση, ρευματισμούς, καθυστέρηση ανάπτυξης, στομαχικές διαταραχές, αδυναμία, υπέρταση, σάκχαρο, ουρολοιμώξεις, σεξουαλικά προβλήματα, άγχος, ιώσεις, στην απώλεια μνήμης και στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι ανοίγει την όρεξη, γι’αυτό και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χαμηλό βάρος τους (όπως για παράδειγμα άνθρωποι τρίτης ηλικίας, όπου συνήθως δεν τρέφονται σωστά), και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Προσοχή! Δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από ανθρώπους που έχουν αλλεργίες σε προϊόντα, που παράγουν οι μέλισσες (γύρη, βασιλικό πολτό), γιατί μπορεί να εμφανίσουν κνησμό, εξανθήματα, άσθμα ή ακόμη και αλλεργικό σοκ.

Ρένα Θεοδωροπούλου
Διατροφολόγος

About the author