Βελονισμός και κάπνισμα

Βελονισμός και κάπνισμα
Βελονισμός και κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μια εξαιρετικά επιβλαβής συνήθεια και η διακοπή του εξαιρετικά δύσκολη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος αποφασίζει να διακόψει το κάπνισμα. Η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει να διακόψει το κάπνισμα για λόγους υγείας.

Ο βελονισμός είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος, με ιστορία και πρακτική 5.000 χρόνων. Οι θεραπευτικές του δυνατότητες αφορούν όλη την παθολογία, βαδίζει παράλληλα με την κλασική Ιατρική και είναι μία εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος.

Τοποθετώντας τις λεπτές –μιας χρήσεως- βελόνες σε ορισμένα σημεία του σώματος διεγείρουμε και ενεργοποιούμε νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στο δέρμα. Μεταβιβάζουμε έτσι το ερέθισμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα το οποίο διεγείρει αντίστοιχα νευρικά κέντρα συντελώντας στην αυτοθεραπεία του οργανισμού και την ενεργειακή ισορροπία.

Πολλοί διακόπτουν το κάπνισμα όταν εμφανιστεί ένα σύμπτωμα που οι ίδιοι το αποδίδουν στο τσιγάρο, όπως δύσπνοια ή πόνος στο στήθος. Αρκετοί το διακόπτουν όταν επιβεβαιωθεί μια πάθηση που σχετίζεται με το κάπνισμα μετά από ειδικές εξετάσεις.

Τα βοηθητικά μέσα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι πολλά. Υπάρχουν υποκατάστατα νικοτίνης σε τσίχλες, αυτοκόλλητα, ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα μέσα. Επίσης υπάρχουν φάρμακα που συνήθως έχουν αντικαταθλιπτική δράση, ενώ ο βιοσυντονισμός και η ομοιοπαθητική είναι ισχυρά απλά στη θεραπευτική φαρέτρα.

Βελονισμός για τη διακοπή του καπνίσματος.
Ο Βελονισμός είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για τη διακοπή του καπνίσματος. Η διαδικασία θεραπείας είναι απλή, κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετούνται στο σώμα και το αυτί οι λεπτές βελόνες, χωρίς να προκαλείται πόνος. Η μία συνεδρία είναι αρκετή για τη διακοπή του καπνίσματος για 7 στους 10 καπνιστές.
Η σημαντικότερη συνθήκη επιτυχίας είναι ο καπνιστής να έχει συνειδητοποιήσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και να θέλει να απελευθερωθεί από τα δεσμά του τσιγάρου. Η θεραπεία με βελονισμό απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του καπνιστή και όχι παθητική στάση. Μετά από την συνεδρία βελονισμού θα πρέπει να τηρηθεί αποχή από προϊόντα με νικοτίνη για να υπάρχει αποτέλεσμα για τουλάχιστον 10-12 ώρες. Μετά το πέρας του 12ωρου η διάθεση για τσιγάρο θα μειωθεί σημαντικά και η προσπάθεια αποχής από το κάπνισμα θα γίνει πολύ πιο εύκολη: η είσοδος της βελόνας θα έχει απελευθερώσει μέσα στον οργανισμό ουσίες με ισχυρή ‘’χαλαρωτική’’ δράση που μπορούν να καταστείλουν τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης.

Μετά από την συνεδρία βελονισμού
Η προσπάθεια να μείνει κάποιος άκαπνος μετά από πολλούς μήνες απαιτεί συνέχιση της προσπάθειας, όμως τα δύσκολα έχουν περάσει. Αν το άτομο νιώθει ότι η δική του ικανότητα, θέλησης για αποχή απ’ το τσιγάρο δεν επαρκεί, τότε μια ακόμα συνεδρία μπορεί να βοηθήσει για την συνέχεια της αποχής από το κάπνισμα.

Βασίλειος Τσιούτσιας
Φαρμακοποιός

About the author