Βιταμίνη C. Η ασπίδα του ανοσοποιητικού

Βιταμίνη C. Η ασπίδα του ανοσοποιητικού
Βιταμίνη C. Η ασπίδα του ανοσοποιητικού

Μπορεί να έχουμε όλοι υπόψη μας κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C,στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ περισσότερες! Για την ακρίβεια, η βιταμίνη C ενισχύει συνολικά τον οργανισμό μας, συμβάλλοντας στην πρόληψη και θεραπεία πληθώρας ασθενειών και παθήσεων.

Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Κάποια ζώα μπορούν να την παράγουν μόνα τους, όμως οι άνθρωποι πρέπει να την λαμβάνουν από τη διατροφή τους και από άλλες πηγές. Δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, παρά αποβάλλεται εύκολα και άρα πρέπει να λαμβάνεται σε καθημερινή βάση.

Ρόλος
Είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Συμμετέχει στην:
Σύνθεση κολλαγόνου, αποτελώντας το ενδοκυτταρικό “τσιμέντο” του σώματος.
Ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών, καθώς και επούλωση των πληγών.
Δημιουργία κορτικοστεροειδών ορμονών στα επινεφρίδια.
Απορρόφηση του σιδήρου και η απαραίτητη συσσώρευσή του στο μυελό των οστών, τη σπλήνα και το ήπαρ.
Ως αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό προστατεύει τις υδατοδιαλυτές ουσίες από την οξείδωση επιτρέποντας τη δική του οξείδωση.
Ως αντισταμινικό, μειώνει την επίδραση της ισταμίνης που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ισταμίνη ευθύνεται για πολλά αλλεργικά συμπτώματα.
Δημιουργία της καρνιτίνης στους χορτοφάγους.

Η βιταμίνη C εκτελεί τις πιο πολλές από τις λειτουργίες της δρώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Όταν το οξυγόνο αλληλεπιδρά με ορισμένα μόρια, όταν, για παράδειγμα, καπνίζουμε και έτσι σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν κυτταρικό θάνατο και κατά συνέπεια πρόωρη γήρανση. Η βιταμίνη C εμποδίζει, λοιπόν, αυτήν την κυτταρική βλάβη.
Χειρουργική και κατάγματα
Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών και είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση των καταγμάτων.

Αναιμία και αιμορραγικές διαταραχές
Στις αιμορραγικές διαταραχές η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ευπαθών τριχοειδών αγγείων.

Στοματική κοιλότητα
Συμβάλλει στην επούλωση των ούλων.

Οστεοαρθρίτιδα
Η βιταμίνη C (κατά προτίμηση σε μη όξινη μορφή) μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, πιθανώς μέσω του ρόλου της στην παραγωγή του κολλαγόνου. Ανακουφίζει το άλγος και τη δυσκαμψία.

Αλλεργίες
Αντιμετωπίζονται με τη βιταμίνη C χάρη στην αντισταμινική της δράση.

Καπνιστές
Τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος είναι χαμηλότερα στους καπνιστές, σε σύγκριση με τους μην καπνιστές, γεγονός που οφείλεται στο αυξημένο οξειδωτικό στρες στην περίπτωση των καπνιστών. Γι αυτό και απαιτείται αυξημένη λήψη αυτού του θρεπτικού συστατικού από τους καπνιστές.

Υπέρταση
Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του αίματος σε άτομα με υπέρταση.

Άσθμα
Οι ασθματικοί εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους. Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη C μειώνει τις κρίσεις άσθματος.
Χρησιμοποιείται, επίσης, για θεραπεία βρογχίτιδας, των ελκών του στομάχου, της φυματίωσης, της δυσεντερίας και των μολύνσεων του δέρματος. Συνιστάται επίσης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των προβλημάτων συγκέντρωσης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Eλλειψη βιταμίνης C
Η πιο γνωστή ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης C είναι το σκορβούτο, του οποίου πρόωρα συμπτώματα αποτελούν το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, η εξάντληση, η αδυναμία και το μυϊκό άλγος. Ιστορικά το σκορβούτο ήταν κάποτε κοινό μεταξύ των ναυτικών και των ανθρώπων που περνούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα στα πλοία. Όταν τα ταξίδια διαρκούσαν περισσότερο από την προσφορά των φρούτων και των λαχανικών, οι ναύτες άρχιζαν να υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης C, η οποία οδηγούσε σε σκορβούτο. Παρατεταμένη έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε καρδιοπάθειες.

Δοσολογία
Στα άτομα που δε καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά συνιστάται 500-800mg βιταμίνη C ημερησίως. Το ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα αποτελούν τα 2000mg .Ένας μέσος καπνιστής πρέπει να λαμβάνει 1000mg καθημερινά για να καλύψει τις απώλειες της βιταμίνης από το κάπνισμα. Εάν δοθούν πολύ μεγάλες δόσεις, τότε υπάρχουν κίνδυνοι τοξικότητας. Στις τοξικές δράσεις των πολύ ψηλών δόσεων της βιταμίνη C περιλαμβάνονται:
1. Διάρροια, ναυτία, εμετοί, καούρα στο στομάχι, πόνος στην κοιλιά
2. Πονοκέφαλος
3. Αϋπνία
4. Πέτρες στους νεφρούς
5. Συχνουρία
Αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις
Αντικαταθλιπτικά: η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την επίδραση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών.
Λίθoι στα νεφρά: δεν συνιστάται η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης C σε άτομα με λίθο στα νεφρά.

Σοφία Λαζάρου
Φαρμακοποιός – Βιολόγος

About the author