Γρίπη και αντιγριπικός εμβολιασμός

Γρίπη και αντιγριπικός εμβολιασμός
Γρίπη και αντιγριπικός εμβολιασμός

Η γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης (κυρίως από τους τύπους Α και Β). Προσβάλλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο αναπνευστικό τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, λάρυγγα, φάρυγγα και τους βρόγχους των πνευμόνων). Ο χρόνος μετάδοσης της νόσου διαρκεί από μία μέρα πριν την εκδήλωση της νόσου έως 5-7 μέρες από τη στιγμή, που θα εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Τρόπος μετάδοσης της γρίπης
Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο στο άλλο, μέσω της διασποράς του ιού στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών σταγονιδίων, π.χ. όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλάει. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί, μέσω των χεριών (χειραψία, άγγιγμα αντικειμένων ή επιφανειών που έχουν μολυνθεί και μετέπειτα πιάνει τη μύτη, τα μάτια του ή το στόμα του). Για την αποφυγή της μετάδοσής της, τα άτομα πρέπει να αποφεύγουν τη συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους, να πλένουν τα χέρια τους τακτικά ή να χρησιμοποιούν κάποιο αντισυπτικό και να καλύπτουν το στόμα τους και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο, όταν φτερνίζονται ή βήχουν.

Συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν:
Υψηλό πυρετό 38,5-40 ?C και διαρκούν 3-4 ημέρες.
Έντονο πονοκέφαλο.
Έντονο βήχα.
Έντονο αίσθημα κόπωσης, που συνήθως διαρκεί 2 ή περισσότερες εβδομάδες.
Συνήθως, έντονοι μυϊκοί πόνοι.
Πολύ έντονο αίσθημα εξάντλησης.
Μερικές φορές καταρροή, πονόλαιμο και φτέρνισμα.

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, που τα συμπτώματα είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν:
Πυρετό (έως 39 οC ) στα παιδιά, ενώ στους ενήλικες σπάνια.
Σπάνια υπάρχει πονοκέφαλος.
Μέτριος παροξυσμικός βήχας.
Μέτριας βαρύτητας μυϊκοί πόνοι.
Μέτριας βαρύτητας κόπωση.
Δεν παρατηρείται έντονη εξάντληση.
Συχνά το άτομο έχει καταρροή, φτάρνισμα και πονόλαιμο.

Η γρίπη μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όμως τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών έχουν:
1. Έγκυες γυναίκες β΄και γ΄τριμήνου κύησης.
2.   Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
3.  Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα από 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με κάποιο νόσημα και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
4. Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη (νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα).
5.   Κλειστοί πληθυσμοί ( στρατιωτικοί πληθυσμοί, εκπαιδευτικοί κ.ά).
6. Εργαζόμενοι σε χώρους υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι).
7.  Ενήλικες και παιδιά που παρουσιάζουν:
Καρδιακή νόσο
Άσθμα ή άλλες πνευμονοπάθειες (π.χ. κυστική ίνωση)
Χρόνια νεφροπάθεια
Νευρομυϊκά νοσήματα
Ανοσοκαταστολή
Μεταμόσχευση οργάνων
Σακχαρώδη διαβήτη
Δρεπανοκυτταρική νόσο

“Αν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης και ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.”

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, χορηγείται το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο. Μετά από την ηλικία των 3 ετών, συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκων.
Η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολιασμού πρέπει να γίνει εγκαίρως, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Η καλύτερη εμβολιαστική περίοδος είναι Οκτώβριος – Νοέμβριος κάθε έτους. Όμως στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί εκείνη την περίοδο, μπορεί να γίνει και το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης. Στους ενήλικες αρκεί μόνο μία δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Σύμφωνα με μελέτες, η επαναληπτική δόση του αντιγριπικού εμβολιασμού δεν προσφέρει καμία βελτίωση στην ανοσία του ατόμου.

Σε παιδιά, όμως, ηλικίας
μικρότερης των 9 ετών (6μηνών
-8 ετών), που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή που πρωτοεμβολιάστηκαν τον προηγούμενο χρόνο με μία μόνο δόση, απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου.
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός. Επίσης, η αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου, όπως:
Συχνό πλύσιμο των χεριών μας. Μειώνει σημαντικά τη διασπορά των ιών.
Κάλυψη της μύτης μας ή του στόματος μας με χαρτομάντιλο, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
Αποφεύγουμε να αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια με τα χέρια μας.
Αποφεύγουμε κλειστούς χώρους.
Αερίζουμε καθημερινά τους χώρους του σπιτιού μας.
Αν αρρωστήσουμε παραμένουμε στο σπίτι μας, μέχρι να αναρρώσουμε.
Κρατήστε σε απόσταση τα υπόλοιπα άτομα που συναναστρέφεστε, όταν είστε εσείς άρρωστοι, για να τους προφυλάξετε να μην αρρωστήσουν

Θεραπεία της γρίπης
Η θεραπεία της γρίπης, όπως και στις υπόλοιπες ιώσεις, χρειάζεται ξεκούραση, αρκετή ενυδάτωση, αποφυγή του καπνίσματος και λήψη αναλγητικών και αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων και του πυρετού. Η λήψη αντιβιοτικών δεν έχει να σας προσφέρει κανένα όφελος, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς, άλλα τα βακτήρια. Αποφύγετε τη χρήση των αντιβιοτικών!!! Μη δίνετε στα παιδιά ακετυλοσαλικυλικό οξύ, όταν εμφανίσουν πυρετό, διότι μπορεί να προκαλέσει ένα σοβαρό νόσημα που λέγεται σύνδρομο Reye.

Η λήψη αντιϊκών φαρμάκων γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατευτεί κανείς από τον ιό της γρίπης είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Τα φάρμακα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι ο κύριος τρόπος πρόληψης για τη γρίπη.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, διότι οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς και η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε έτος. Ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, γιατί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου και έτσι δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόμενη περίοδο.
Και μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Βασιλεία Ματσάνη, Φαρμακοποιός

About the author