Bρογχιολίτιδα

Bρογχιολίτιδα
Bρογχιολίτιδα

Η βρογχιολίτιδα αποτελεί μια οξεία φλεγμονώδη νόσο του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που εμφανίζεται, κυρίως, σε βρέφη ηλικίας 2-6 μηνών. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία εισαγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο σ’ αυτές τις ηλικίες. Οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε ιογενή λοίμωξη των βρογχιολίων και αυτό σημαίνει ότι ένας συνδυασμός από αυξημένη παραγωγή βλέννης και οιδήματος προκαλεί απόφραξη των μικρών αεραγωγών.

Η μετάδοση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού γίνεται με την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου, είτε μέσα στην οικογένεια είτε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή σε θαλάμους νοσοκομείων. Η καλύτερη πρόληψη κατά της διασποράς του ιού είναι το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών. Η βρογχιολίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία νοσηλείας στο νοσοκομείο, στη βρεφική ηλικία.
Προσβάλλει, συχνότερα, τα βρέφη, επειδή οι δικοί τους βρόγχοι, λόγω μικροσκοπικού μεγέθους μπορούν να μπλοκάρουν πιο εύκολα, απ’ ό,τι στα μεγαλύτερα παιδιά.
Στατιστικά είναι πιο συχνή στα αγόρια, στα παιδιά που δεν θήλαζαν και σε όσα εκτίθενται σε πολυκοσμία από πολύ μικρά.
Οι αιτίες και τα συμπτώματα
Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου από το περιβάλλον είναι τα μεγαλύτερα αδέλφια που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, το παθητικό κάπνισμα (ιδίως της μητέρας) και ο συγχρωτισμός. Αντίθετα, ο μητρικός θηλασμός φαίνεται πως λειτουργεί προστατευτικά και πρέπει να ενθαρρύνεται.
Επιβαρυντικοί παράγοντες, επίσης, είναι ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, η ηλικία (μικρότερη από 12 εβδομάδες), οι συγγενείς καρδιοπάθειες και οι ανατομικές ανωμαλίες του αναπνευστικού συστήματος, τα νευρολογικά νοσήματα, η κυστική ίνωση και το σύνδρομο Down.
Συμπτώματα της νόσου είναι: η ρινική καταρροή, ο βήχας και ο χαμηλός πυρετός. Υψηλός πυρετός είναι ασυνήθης και μάλλον παραπέμπει σε άλλες αιτίες. Σε 2-3 ημέρες, ο βήχας γίνεται παραγωγικός με συνοδό δύσπνοια, συριγμό, έμετο, ευερεθιστότητα ή υπνηλία και μειωμένη πρόσληψη τροφής.
Σε μικρότερα βρέφη, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να απουσιάζουν και η μόνη εκδήλωση της νόσου να είναι η άπνοια και η κυάνωση.

Διάγνωση
Η διάγνωση της βρογχιολίτιδας γίνεται από τον παιδίατρο, χωρίς να χρειαστούν οποιεσδήποτε εξετάσεις. Ο γιατρός σας θα ακούσει το ιστορικό της αρρώστιας του παιδιού σας. Στη συνέχεια, θα εξετάσει το παιδί. Η ακρόαση του θώρακα είναι αυτή, που θα βοηθήσει τον παιδίατρο να θέσει τη διάγνωση της βρογχιολίτιδας. Συνήθως, δεν χρειάζονται να γίνουν άλλες εξετάσεις. Σπάνια, μπορεί ο παιδίατρος να ζητήσει να γίνει ακτινογραφία θώρακα στο παιδί.

Μετάδοση
Οι ιοί που προκαλούν βρογχιολίτιδα βρίσκονται, συνήθως, στις εκκρίσεις της μύτης. Για αυτό, οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με το βήχα και το φτάρνισμα. Τα παιδιά, που βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από βρογχιολίτιδα.

Διάρκεια
Η βρογχιολίτιδα διαρκεί περίπου 7-10 μέρες. Υπάρχουν όμως παιδιά, τα οποία χρειάζονται περισσότερες μέρες, για να αναρρώσουν. Μερικά, μάλιστα, είναι πολύ σοβαρά και χρειάζονται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Σπάνια, η βρογχιολίτιδα μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές, όπως πνευμονία ή ωτίτιδα.
Ποια η θεραπεία της βρογχιολίτιδας;
Τα περισσότερα περιστατικά βρογχιολίτιδας αντιμετωπίζονται στο σπίτι με οδηγίες από τον παιδίατρο.
Τα παιδιά με βρογχιολίτιδα μπορεί να ανταποκριθούν στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το άσθμα. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται εισπνεόμενα. Αν το παιδί έχει πυρετό, τότε χρειάζεται να χορηγείται κάποιο αντιπυρετικό. Αντιβίωση δε χρειάζεται , εκτός εάν το κρίνει ο παιδίατρος σας.
Ο ξηρός αέρας επιδεινώνει το βήχα. Αντίθετα, η εισπνοή ζεστών υδρατμών μπορεί να βοηθήσει. Ο ευκάλυπτος μπορεί να ωφελήσει, καθώς και η όρθια στάση και το ανέβασμα του κεφαλιού, κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Το κάπνισμα επιδεινώνει αναμφίβολα το βήχα. Μην αφήνετε κανένα να καπνίζει μέσα στο σπίτι ή κοντά στο παιδί σας.Το παιδί με βρογχιολίτιδα κουράζεται πολύ, όταν τρώει. Να του δίνετε μικρά και συχνά γεύματα, ανάλογα, για την ηλικία του, φαγητά.

Σε 3 ανά 100 παιδιά, μπορεί να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή του στο νοσοκομείο για τους πιο κάτω λόγους:

1. Χορήγηση οξυγόνου.
2. Ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
3. Σπανιότατα, μπορεί να χρειαστεί να υποστηριχθεί η αναπνοή του παιδιού με ειδικό μηχάνημα αναπνοής.

Τρόποι προφύλαξης  για το παιδί
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κατάλληλα εμβόλια για να προφυλάξουν τα παιδιά από την βρογχιολίτιδα. Αν, όμως, έχετε παιδιά ηλικίας 2-18 μηνών, καλό είναι να αποφεύγετε τους χώρους έντονου συγχρωτισμού, γιατί πιθανότατα κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει στο παιδί σας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τις περιόδους χειμώνα, άνοιξης. Αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας έχετε πυρετό ή συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, τότε να κρατήσετε το παιδί μακριά από τον άρρωστο. Αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της βρογχιολίτιδας έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ή τα παιδιά που πάσχουν από κάποιο άλλο νόσημα των πνευμόνων (π.χ. άσθμα).

Συμβουλές για γονείς – Ενημερώστε τον παιδίατρό σας, αν το παιδί παρουσιάζει:

1. Η αναπνοή γίνεται, όσο περνά ο καιρός, δυσκολότερη( 60/ ανά λεπτό).
3. Το παιδί με βρογχιολίτιδα παρουσιάσει ψηλό πυρετό.

Πηγές: iatronet.gr, pediatriki.gr, ygeia.gr
Τζανής Χατζηκόκκινος
Φαρμακοποιός

About the author