Ηλίαση

Ηλίαση
Ηλίαση

Η ηλίαση είναι μία παθολογική κατάσταση, η οποία εμφανίζεται από την παρατεταμένη έκθεση του ατόμου στον ήλιο. Μια από τις λειτουργίες του δέρματος είναι και η θερμορύθμιση.

Το σώμα μας έχει ένα μηχανισμό απορρύθμισης, όπου διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Έτσι, το φυσιολογικό άτομο προσπαθεί να εξισορροπήσει τις διαταραχές της θερμοκρασίας, που μπορεί να προκύψουν από την υψηλή θερμοκρασία. Για να λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει να διατηρείται το εσωτερικό του περιβάλλον (σύσταση και ποσότητα υγρών pH, θερμοκρασία κ.ά.) σχετικά σταθερό. Η ικανότητα αυτή του σώματος ονομάζεται ομοιόσταση και είναι πολύ σημαντική. Ορισμένα όργανα συμμετέχουν σε διάφορους ομοιοστατικούς μηχανισμούς.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος (περίπου 37oC), ανεξάρτητα από τις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Στην περίπτωση της ηλίασης, το σώμα μας αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμότητά του, με αποτέλεσμα να προκαλείται υψηλή θερμοκρασία στο σώμα μας. Η ηλίαση συμβαίνει εξαιτίας ενός συνδυασμού αφυδάτωσης και υπερθέρμανσης του σώματος και οφείλεται σε υπερβολική έκθεση ενός ατόμου στον ήλιο.

Συμπτώματα ηλίασης:
Ζεστό και ξηρό δέρμα
Ταχυκαρδία
Έντονη εφίδρωση
Πονοκέφαλος
Αίσθημα ναυτίας
Σύγχυση
Υψηλή θερμοκρασία του σώματος
Όσο εκτίθεστε στον ήλιο και τη θερμότητα, τόσο τα συμπτώματα τείνουν να χειροτερεύουν. Αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, μπορεί να υπάρξει σημαντικός κίνδυνος για την υγεία σας, καθώς και ηλίαση, η οποία μπορεί να προκαλέσει:
Απώλεια συνείδησης
Προβλήματα κατανόησης
Επιληπτικές κρίσεις (σπασμοί)
Νευρικότητα

Αντιμετώπιση ηλίασης
Αν αισθανθείτε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, όταν βρίσκεστε στον ήλιο ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τότε:
Μεταφερθείτε αμέσως στη σκιά σε ένα δροσερό μέρος. Αν υπάρχει η δυνατότητα κάνετε ένα δροσερό ντους.
Πιείτε νερό και υγρά (ισοτονικά ροφήματα).
Αφαιρέστε οποιοδήποτε περιττό είδος ένδυσης (παπούτσια, κάλτσες, ζώνη κ.λπ.) και ξαπλώστε με τα πόδια μερικά εκατοστά ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.
Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε.
Αν είναι απαραίτητο, πάρτε ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο.

Όταν η ηλίαση είναι βαριάς μορφής, ο άρρωστος πρέπει να μεταφερθεί στον ιατρό, όπου γίνεται θεραπεία με ενδοφλέβια χορήγηση ορών.

Άτομα υψηλού κινδύνου είναι:
Μικρά παιδιά
Ηλικιωμένοι
Παχύσαρκα άτομα
Υποτασικά άτομα
Άτομα που λαμβάνουν χρονίως συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων, όπως αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς κ.ά.
Πάσχοντες από ορισμένα ιατρικά νοσήματα (όπως καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη, εγκεφαλικά νοσήματα).

Αν είστε άτομο υψηλού κινδύνου, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, κατά τη διάρκεια ύψιστης ηλιοφάνειας 12:00-17:00. Ενυδατώστε τον οργανισμό σας με πολλά υγρά (κατά προτίμηση, χωρίς ζάχαρη), φοράτε καπέλο, αποφύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.

Καλό σας καλοκαίρι και προσοχή στον ήλιο!

Βασιλεία Ματσάνη
Φαρμακοποιός

About the author