Κέρκυρα

Κέρκυρα
Κέρκυρα

Πάσχα στην «αρχόντισσα» του Ιονίου…

Ατέλειωτες βόλτες στα καντούνια του Καμπιέλο, καφεδάκι στο Λιστόν, ρομαντικοί περίπατοι στο Μον Ρεπό και το Αχίλλειο, απλόχερη θέα από την κορυφή του Παλιού Φρουρίου, βαρκάδα έως το Ποντικονήσι  και εξορμήσεις στα γραφικά χωριά του νησιού… Ανακαλύψτε τις τόσες ομορφιές τής Κέρκυρας και ζήστε κοντά της ένα ξεχωριστό Πάσχα, με σπάσιμο «μπότηδων», φιλαρμονικές και γεύσεις παραδοσιακές…
Σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η Κέρκυρα, η «αρχόντισσα – κυρά» του Ιονίου, είναι ένα νησί με ξεχωριστή κουλτούρα, υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, όμορφα έθιμα που αντέχουν στο χρόνο, αλλά και απίθανες παραδοσιακές γεύσεις. Το καταπράσινο «νησί των Φαιάκων» έγινε στόχος πολλών επίδοξων κατακτητών στο πέρασμα των αιώνων… Κυριεύθηκε από Ενετούς, Γάλλους, Ρώσους και Άγγλους. Ωστόσο, οι επιρροές που δέχθηκε, τη βοήθησαν να διαμορφώσει μια ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα.
Η ατμοσφαιρική Παλιά Πόλη της θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Τα βενετσιάνικα πολυώροφα και χρωματιστά σπίτια της, τα χωρίζουν στενά καντούνια. Αξίζει να περπατήσουμε στις γειτονιές της και να χαθούμε στη μαγεία καιρών αλλοτινών…. Εδώ βρίσκεται το Καμπιέλο, η παλιά συνοικία των Εβραίων.
Η Παλιά Πόλη είναι η μεγαλύτερη «ζωντανή» διατηρητέα μεσαιωνική πόλη της Ελλάδας. Στο νέο τμήμα της Κέρκυρας, δίπλα στην Παλιά Πόλη, υπάρχουν άνετοι δρόμοι με μεγάλες πλατείες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Σπιανάδα, η οποία θεωρείται η ωραιότερη της Ελλάδας! Στην πόλη της Κέρκυρας δεσπόζει το Παλαιό ή Θαλασσινό Φρούριο, που χωρίζεται από αυτήν με τάφρο, την Κόντρα Φόσα, πάνω από την οποία υπήρχε κινητή ξύλινη γέφυρα. Το Νέο ή Στεργιανό Φρούριο, κοντά στο παλιό λιμάνι, χτίστηκε μεταξύ 1576 – 1588, για να προστατέψει την πόλη από ενδεχόμενη τουρκική εισβολή.
Αξέχαστα έθιμα που αντέχουν
στο χρόνο…
Σε τούτο το προικισμένο νησί, τα έθιμα του Πάσχα έχουν το δικό τους χρώμα, άρωμα και γεύση. Όσα κι αν διαβάσετε, είναι πολύ λίγα μπροστά σε όσα θα ζήσετε… Οι μέρες του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι πράγματι ξεχωριστές. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων, με την περιφορά του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, στις 11 το πρωί, με τη συνοδεία των φιλαρμονικών του νησιού και πλήθος πιστών που συμμετέχουν. Η μεγάλη αυτή λιτανεία διατηρείται από το 1630, σε ανάμνηση της απαλλαγής της πόλης από την πανώλη. Το απόγευμα, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Φρούριο, στο οχυρό με τους προμαχώνες, δίνεται συναυλία με έργα και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, θα ακούσουμε τη Συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής από τη Δημοτική Χορωδία. Tο χαρακτηριστικό γνώρισμα του κερκυραϊκού Πάσχα είναι η πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι περιφορές των Επιταφίων ξεκινούν από το μεσημέρι, για να προλαβαίνουν οι φιλαρμονικές να συνοδεύουν όλες τις εκκλησίες. Γύρω στις 9.30 το βράδυ, όλοι μαζί οι Επιτάφιοι συναντιούνται με τον Επιτάφιο της Μητρόπολης.

Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου (06.00 π.μ.) γίνεται στο Ναό της Παναγίας των Ξένων «Αναπαράσταση του σεισμού» που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο ότι έγινε στην Ανάσταση του Χριστού. Κατά τις 09.00 γίνεται νέα λιτανεία του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνος (σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, ο οποίος, το 1553, έσωσε το νησί από το λιμό).

Γύρω στις 11.00, μετά την «πρώτη Ανάσταση», η Κέρκυρα μετατρέπεται σε «βομβαρδισμένη» πόλη, καθώς από τα μπαλκόνια των σπιτιών που κρέμονται κόκκινα πανιά, πέφτουν σαν βροχή κανάτια με νερό, οι «μπότηδες». Πρόκειται για ένα έθιμο αρχαιοελληνικής προέλευσης, που συμβολίζει την πρώτη Ανάσταση (κάθαρση) των ψυχών.
Κατά μια άλλη εκδοχή, οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν αυτό το έθιμο από τους Ενετούς, οι οποίοι πετούσαν την Πρωτοχρονιά (τη μεγαλύτερη γιορτή των Καθολικών), τα παλιά τους αντικείμενα από το παράθυρο, για να τους φέρει καινούργια ο νέος χρόνος. Μετά το σπάσιμο των «μπότηδων», οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στα κερκυραϊκά καντούνια με χαρούμενα εμβατήρια.
Την ίδια ώρα στην «Πίνια», το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, πραγματοποιείται το «έθιμο της Μαστέλας». Ένα μισοβάρελο στολίζεται με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί ρίχνουν μέσα κέρματα «για το καλό», κάνοντας μια ευχή. Με την πρώτη καμπάνα της Ανάστασης, όποιος προλάβει να βουτήξει πρώτος, είναι ο τυχερός που παίρνει τα κέρματα! Στα καντούνια της πόλης, στη Σπιανάδα και στο Καμπιέλο, ολόκληρη η πόλη γιορτάζει με το δικό της τρόπο.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, θα κλείσουμε ραντεβού στην «Esplanada», την ιστορική πλατεία της πόλης, για να ζήσουμε μια φαντασμαγορική Ανάσταση στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην Πάνω Πλατεία, με πολλά πυροτεχνήματα, φιλαρμονικές και χορωδίες, που σηματοδοτούν τη μοναδικότητα του κερκυραϊκού Πάσχα.
Το γλέντι θα κρατήσει έως το πρωί. Το τραπέζι στρώνεται γιορτινά με τσιλίχουρδα (τοπική σούπα), κόκκινα αυγά, κολομπίνες (χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και άφθονο κρασί… Την Κυριακή του Πάσχα (07.00 – 10.00), οι εκκλησίες της πόλης που έχουν την εικόνα της Ανάστασης κάνουν την περιφορά της στους κεντρικούς δρόμους.

Αξίζει να δείτε:
Τα καντούνια της Παλιάς Πόλης.
Το κοσμοπολίτικο Λιστόν.
Το Παλιό Φρούριο και την πανοραμική θέα από την κορυφή του.
Το Νέο Φρούριο, ΒΔ. της πόλης.
Την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Το Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο.
Τα Ανάκτορα της Πόλης και τη Σπιανάδα.
Το Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.
Το Μουσείο Παλαιόπολης (Mon Repos).
Το αρχοντικό Αχίλλειο με τους υπέροχους κήπους του.
Το Ποντικονήσι με βαρκάδα.
Το παραλιακό Καλάμι για ουζομεζέδες δίπλα στο κύμα.
Τα ορεινά χωριά Σωκράκι, Άνω Κορακιάνα, Νύμφες και Παλιά Περίθεια.
Στο Canal d’ Amour και στο Ακρωτήριο Δράστης.
Στην Παλαιοκαστρίτσα και το Αγγελόκαστρο.

Πώς θα πάτε:
Αεροπορικώς από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κι εκεί νοικιάζεται αυτοκίνητο, για να κινείστε στο νησί.
Με το αυτοκίνητο ή τα ΚΤΕΛ έως την Ηγουμενίτσα κι από εκεί με καράβι στην Κέρκυρα.

Πού θα φάτε:
Στην πόλη: «Ιστιοπλοϊκός» (Παλιό Φρούριο Κέρκυρας – Μανδράκι), «La Cucina» (Μουστοξύδου 13), «Rex» (Καποδιστρίου 60).
Στο Καλάμι: «Thoma’s Place» (για απίθανες γεύσεις… πάνω στο κύμα). «Το Στέκι του Δημήτρη».
Με θέα στην Παλαιοκαστρίτσα: «Golden Fox» (αστακομακαρονάδα, παστιτσάδα με αρνί ή κόκκορα, κουμ κουάτ γλυκό).
Μπούκαρι Κέρκυρας: «Boukari Beach» (για αστακούς και θαλασσινά).
Αυλάκι Κέρκυρας: «Cavo Barbaro» (αρνί γεμιστό με μυρωδικά και ρύζι).
Αγνή Κέρκυρας: «Toula’s seafood». Μπαρμπάτι: «Piedra del Mare».
Κασσιώπη: «Trilogia» (μοσχαράκι τυλιχτό με μελιτζάνα).

Τι θα αγοράσετε:
Παραδοσιακά προϊόντα: κουμ κουάτ λικέρ και γλυκό κουταλιού, μάντολες, μαντολάτα. Χειροποίητα ψάθινα καλάθια, από τον κ. Βασίλη Ριγανά.

Γεύση από Κέρκυρα…
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού στην Κέρκυρα εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Εδώ, το μεσημέρι της Λαμπρής, τρώνε σούπα αυγολέμονο και το αρνάκι το αφήνουν για τη Δευτέρα.

Επίσης, τα τσόφλια από τα κόκκινα αυγά που τσουγκρίζουν, τα κολλάνε στις πόρτες των σπιτιών ή τα ρίχνουν στα χωράφια για να είναι ευλογημένη η σοδιά.
Ανάλογα με το πόσες ημέρες θα μείνουμε στο νησί, θα οργανώσουμε τις εκδρομές μας, για να ανακαλύψουμε τις κρυφές χάρες του… που είναι σίγουρα πολλές.

Πού θα μείνετε:
Πόλη Κέρκυρας: «Corfu Mare Boutique Hotel», www.corfumare.gr «Siorra Vittoria Boutique Hotel».
Κομμένο: «Grecotel Corfu Imperial», www.grecotel.gr «Eva Palace».
Δασιά: «Dassia Chandris», www.chandris.gr/dassia «Grecotel Dafnila Bay Thalasso», www.grecotel.gr
Νησάκι: «Nisaki Beach», www.nisakibeach.gr «Corfu Residence»,  www.corfuresidence.gr
Καλάμι: «Mandalena». Ένα όμορφο εξοχικό σπίτι με πανοραμική θέα και ιδιωτική πισίνα. Φιλοξενεί από 2-6 άτομα. Σε οικονομική τιμή!
kerkura5 kerkura4 SONY DSC kerkura1

About the author