Καθαρός αέρας και ήλιος, πηγές ζωής για τα μωρά!

Καθαρός αέρας και ήλιος, πηγές ζωής για τα μωρά!
Καθαρός αέρας και ήλιος, πηγές ζωής για τα μωρά!

Ο αέρας και το φυσικό φως είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό αλλά και όλες τις ηλικίες. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του αέρα τονώνουν το σύστημα προσαρμογής του μωρού στο κρύο ή τη ζέστη.

Στα μωρά αρέσουν πολύ οι βόλτες, μιας που το εξωτερικό περιβάλλον εξιτάρει την περιέργεια και τη φαντασία τους. Αυτό που πρέπει να προσέξετε εσείς είναι να τηρήσετε κάποιες προϋποθέσεις, όπως να είναι προστατευμένο από τον ήλιο, τον αέρα και τα έντομα.

Ο κρύος ή ο δροσερός αέρας μεγαλώνει την όρεξη, δίνει χρώμα στα μάγουλα και αυξάνει την ενεργητικότητα των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Ένα μωρό που μένει συνέχεια σε ένα ζεστό δωμάτιο, έχει συνήθως χλωμά μάγουλα και πολύ λίγη όρεξη.

Το βασικότερο που θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα βγει ένα νεογέννητο για την πρώτη του βολτίτσα, είναι φυσικά η κατάσταση της υγείας του. Μιλώντας, λοιπόν, για ένα υγιές νεογέννητο μωρό, με φυσιολογικό βάρος, οι περισσότεροι παιδίατροι θα συμφωνήσουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένει κλεισμένο μέσα στο σπίτι, εφόσον επιθυμείτε όλοι να βγείτε μια βόλτα. Φυσικά, είναι καθοριστική και η εποχή στην οποία θα γεννηθεί το μωρό, εάν δηλαδή είναι καλοκαίρι ή χειμώνας, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν την κατάσταση.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγετε;
Όταν πρόκειται για το πρώτο σας μωράκι, που δεν έρχεται σε επαφή με κάποιο μεγαλύτερο αδελφάκι που πηγαίνει σχολείο, όπου οι ιώσεις είναι συχνό φαινόμενο, μπορείτε να του προσφέρετε επιπλέον προστασία. Δεν είναι άσχημη ιδέα τις πρώτες σαράντα ημέρες του μωρού, κατά τις οποίες ολοκληρώνεται το βασικό στάδιο της ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος, να αποφύγετε την επαφή με πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα με παιδιά έως 12 ετών. Ασφαλώς, θα πρέπει να αποφύγετε όσους γνωρίζετε ότι νοσούν!
Γενικά, θα πρέπει να επιτύχετε μία ισορροπία, η οποία σαφώς θα επηρεαστεί από την ιδιοσυγκρασία του μωρού αυτές τις πρώτες εβδομάδες και από τις ιδιαίτερες ανάγκες του, αλλά και τις δικές σας. Το μωράκι, φυσικά, θα πρέπει να δέχεται από νωρίς ερεθίσματα από τον κόσμο και το περιβάλλον έξω από το σπίτι, αλλά επίσης έχει ένα ευαίσθητο νευρικό σύστημα, που το κάνει να κουράζεται εύκολα και να έχει κι αυτό συχνά την ανάγκη να ηρεμεί στο χώρο του μόνο με τη μαμά και τον μπαμπά του. Το μητρικό σας ένστικτο θα σας οδηγήσει στην κατάλληλη ισορροπία για το μωράκι σας. Μην παραλείψετε να λάβετε υπόψη και τη δική σας ανάγκη για μια αναζωογονητική βόλτα και μην κλειστείτε μέσα, ενώ δεν το επιθυμείτε. Πάρτε μαζί σας το μωράκι να σας συνοδεύσει και βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό και για τους δυο σας.
Τα μωρά, μπορούν να βγουν έξω από τη ζεστασιά του σπιτιού, ακόμη κι από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Απλά, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τα μεταφέρουμε σε κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους, μιας και το αμυντικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα αναπτυγμένο απέναντι στις ιώσεις και τα μικρόβια.

Οργανωθείτε
Πριν από τη βόλτα σας με το μωρό φροντίστε τα εξής:
Να είναι ξεκούραστο.
Να έχει κοιμηθεί.
Να είναι χορτάτο.
Να είναι καλά ντυμένο.

Λύσεις για S.O.S περιπτώσεις
Λέρωσε την πάνα: Την ώρα που χαζεύετε ρούχα σε κάποιο μαγαζί, το μωρό «αποφασίζει» να λερώσει την πάνα και η μυρωδιά κατακλύζει το χώρο. Επειδή η πιθανότητα να βρείτε (για την Ελλάδα μιλάμε πάντα) ένα κατάστημα με ειδικό χώρο στις τουαλέτες και αλλαξιέρα, να μην είναι μεγάλη, φροντίστε να έχετε μαζί σας μαντιλάκια και μια μικρή τσάντα-αλλαξιέρα. Αν έχετε κοντά το αυτοκίνητό σας, κανένα πρόβλημα, αφού μπορείτε να αλλάξετε το παιδί στο πίσω κάθισμα. Αν όχι, ζητήστε από τους πωλητές να σας παραχωρήσουν μια γωνιά μέσα στο μαγαζί. Μην ντρέπεστε, κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει.

Κλαίει: Αποφασίσατε, επιτέλους, να βγείτε για γεύμα μαζί με τις φίλες σας, αλλά μόλις κάθεστε στο τραπέζι σας, κλαίει χωρίς προφανή λόγο; Η πιο εύκολη λύση είναι να πάρετε το φαγητό μαζί σας σε πακέτο και να καλέσετε τις φίλες σας για γεύμα στο σπίτι. Η άλλη λύση είναι να παραμείνετε και να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση προσπαθώντας να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα αγαπημένο παιχνιδάκι.

Δεν θέλει το αυτοκίνητο: Ξεκινάτε για μια επίσκεψη και, δύο λεπτά μετά, το μωρό αρχίζει να κλαίει με αναφιλητά; Κάντε μερικές φορές με το αυτοκίνητο τον γύρο του τετραγώνου στην περιοχή όπου μένετε, ή πραγματοποιήστε σύντομες διαδρομές, ώστε το μωρό σας να συνηθίσει τους ήχους του αυτοκινήτου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, όσο μικρή κι αν είναι, μιλάτε του. Δώστε στο μωρό ένα μαλακό παιχνιδάκι για να κρατά, μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας.

Η λίστα με τα απαραίτητα:
Ντύστε το μωρό κατάλληλα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, και, πριν φύγετε από το σπίτι, ετοιμάστε μια τσάντα που θα περιλαμβάνει:
Πάνες
Δεύτερη αλλαξιά
Μωρομάντιλα και κρέμα
Μικρή πετσέτα
Μια αλλαξιέρα, που διπλώνει και χωράει στην τσάντα,
Γάλα σε σκόνη και βρασμένο νερό σε θερμός – εάν δεν θηλάζετε.
Μια κουβερτούλα
Καπελάκι για νεογέννητα (όχι σκουφάκι βαμβακερό) με γείσο
Αντηλιακό
Πιπίλες
Κάποιο παιχνιδάκι που του αρέσει

Το άμεσο ηλιακό φως περιλαμβάνει υπεριώδεις ακτίνες που συνθέτουν βιτ. D ακριβώς πάνω από το δέρμα. Γενικά είναι λογικό να μένουν τα μωρά και τα παιδιά στον ήλιο για λίγο.

ΠΡΟΣΟΧΗ σε 3 πράγματα:
1. Η έκθεση στο ήλιο πρέπει να γίνεται σιγά -σιγά για να αποφεύγονται τα εγκαύματα, ιδιαίτερα, εκεί όπου ο ήλιος είναι ζεστός και ο αέρας καθαρός.
2. Η υπερβολική έκθεση δεν είναι σωστή, ακόμη κι όταν το δέρμα του έχει μαυρίσει ελαφρώς. Ο λόγος που μαυρίζει το δέρμα είναι η προστασία του σώματος από τα αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Το σώμα δεν μπορεί να αντέξει πάνω από μια ορισμένη ποσότητα ήλιου.
3. Ένα σοβαρό έγκαυμα είναι το ίδιο επικίνδυνο με την ηλιοθεραπεία.Όταν βγάζεται το μωρό σας να κοιμηθεί σε ένα καρότσι, πρέπει να λάβετε υπόψη το πόσο ήλιο θα δεχθεί το δέρμα του.

Το καλοκαίρι, μπορείτε να αρχίσετε να εκθέτετε το μωρό στον ήλιο, μόλις ο καιρός ζεστάνει λίγο και το μωρό σας είναι περίπου 5 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει.

Προσοχή χρειάζεται στο πρόσωπο του μωρού, για να μην ενοχλούνται τα μάτια του από το δυνατό φως του ήλιου. Η καλύτερη θέση είναι να βάλετε την κορυφή της κεφαλής του μωρού προς το μέρος του ήλιου, ώστε οι βλεφαρίδες του να καλύπτουν τα μάτια του.
Μην αφήνετε το μωρό στον ήλιο πάνω από 30-40 λεπτά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Πολύ σημαντικό είναι να μη ζεσταίνονται υπερβολικά κατά την έκθεσή τους στον ήλιο. Αν το δείτε να κοκκινίζει, τότε έχει ζεσταθεί πάρα πολύ. Στην παραλία, τα μωρά πρέπει να είναι υπό σκιάν, αλλά προσοχή και πάλι, γιατί και η αντανάκλαση του ήλιου μπορεί να κάψει το τρυφερό του δέρμα. Ένα μεγαλύτερο μωρό που μπορεί να κάτσει και να μπουσουλήσει, χρειάζεται ένα καπέλο. Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η χρήση ενός παιδικού αντηλιακού προϊόντος, ακόμη και υπό σκιάν. Θυμηθείτε ότι πάντα η κοκκινίλα από το έγκαυμα εμφανίζεται μόνο, αφού περάσουν αρκετές ώρες.
Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις ηλιόλουστες μέρες, εξοπλιστείτε κατάλληλα και καλή σας βόλτα!!!

Ευγενία Παρουτσόγλου
Μαία

About the author