Καιρός για δίαιτα! Τα συνήθη λάθη που κάνουμε!

Καιρός για δίαιτα! Τα συνήθη λάθη που κάνουμε!
Καιρός για δίαιτα! Τα συνήθη λάθη που κάνουμε!

Ο ερχομός του καλοκαιριού σηματοδοτεί την αλλαγή στη διάθεσή μας, σχέδια και όμορφες σκέψεις για παραλίες. Ταυτόχρονα και σαν να υπακούμε σε κάποιο κιρκάδιο ρυθμό, με τον ερχομό της άνοιξης, ευαισθητοποιούμαστε άμεσα, όσον αφορά στα κιλά μας και σπεύδουμε να τα χάσουμε. Στην προσπάθειά μας αυτήν, πολλές φορές υποκύπτουμε σε επαναλαμβανόμενα λάθη, τα οποία μας οδηγούν, εν τέλει, σε μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια. Ποια είναι, λοιπόν, τα συνήθη λάθη που κάνουμε;

Καταρχάς, η χρονική περίοδος που αποφασίζουμε να κάνουμε δίαιτα! Όταν η επιθυμία μας για απώλεια βάρους ακολουθεί τον ερχομό των χελιδονιών, νομοτελειακά το αποτέλεσμα της προσπάθεια μας, μικρό ή μεγάλο, θα έχει την τύχη των χελιδονιών: «Θα πετάξει δηλαδή μακριά». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, παρατηρείται, δυστυχώς, επαναπρόσληψη μέρους ή και όλων των απολεσθέντων κιλών. Ουσιαστικά αυτή η περιοδική μας επιθυμία για απώλεια βάρους φανερώνει τη σοβαρότητα που επιδεικνύουμε στο θέμα των παραπάνω κιλών μας. Το λάθος που κάνουμε, δεν είναι ότι ξεκινάμε αργά ή γρήγορα την προσπάθειά μας για να χάσουμε κιλά, αλλά ακριβώς αυτό: «Το ότι θέτουμε χρονικά στεγανά στην προσπάθειά μας. Θέλουμε να χάσουμε τα κιλά από την Άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι, εύκολα και γρήγορα». Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη, υπάρχουν στιγμές αδυναμίας, φορές που θα υποκύψουμε σε έναν πειρασμό, στοιχεία που μας οδηγούν στο να συμπεράνουμε ότι απαιτείται χρόνος και υπομονή για την επιτυχία του στόχου μας.

Η εμμονή που παρουσιάζουμε με τη ζυγαριά!
Παρατηρείται, σε πολλές περιπτώσεις, μια εμμονή με το ζύγισμα, με τη ζυγαριά να μη μας δείχνει αυτό που επιθυμούμε πάντα και κατά συνέπεια να απογοητευόμαστε. Είναι σύνηθες φαινόμενο πολλά άτομα, επειδή είναι ανυπόμονα και θέλουν να δουν άμεσα τα αποτελέσματα της δίαιτας, να ανεβαίνουν αρκετές φορές μέσα στη μέρα στη ζυγαριά. Κανείς, όμως δεν μας λέει ότι η απώλεια βάρους ακολουθεί μια γραμμική ή αναλογική σχέση με το χρόνο. Αν, δηλαδή, επρόκειτο να χάσουμε 1 κιλό βάρους, σε επίπεδο εβδομάδας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάνουμε 150γρ. κάθε μέρα. Το βάρος μας, άλλωστε, έχει διακύμανση από μέρα σε μέρα, ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα και αυτό έχει να κάνει με κατακρατήσεις του οργανισμού, με την ποσότητα των υγρών που καταναλώνουμε την εκάστοτε μέρα, το αν έχουμε ενεργηθεί, κατακρατήσεις, λόγω του έμμηνου κύκλου κ.λπ. Η συμβουλή, λοιπόν, είναι να μη ζυγιζόμαστε καθημερινά, αλλά 1 φορά την εβδομάδα, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή την ίδια ώρα της ημέρας, με τον ίδιο ρουχισμό κ.λπ.

Στρεφόμαστε σε χημικές δίαιτες, δίαιτες διασήμων, τεστ που υπόσχονται να βρουν τι είναι αυτό που μας παχαίνει!
Στην ίδια κατεύθυνση με τα παραπάνω σκευάσματα, κινούνται και οι χημικές δίαιτες. Δεν αποτελούν μια ισορροπημένη διατροφή και ως εκ τούτου δεν εκπαιδευόμαστε στο πώς πρέπει να τρώμε. Άλλωστε, οποιαδήποτε μη ισορροπημένη διατροφή συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα, όπως :
Αδυναμία, κόπωση, κακή διάθεση (απουσία ενέργειας και θρεπτικών συστατικών).
Αντιδραστική υπογλυκαιμία και αναπόφευκτα υπερπρόσληψη εν συνεχεία πολλών υδατανθράκων (όταν περιορίσουμε υπερβολικά τους υδατάνθρακες, οδηγούμαστε σε οριακή πτώση του σακχάρου στο αίμα, με συνέπεια να αυξάνεται στη συνέχεια η επιθυμία μας για υδατάνθρακα, επιθυμία, η οποία στις πλείστες περιπτώσεις εξαργυρώνεται με γλυκό).
Αδυναμία συγκέντρωσης – χαμηλή πνευματική επίδοση, πονοκέφαλοι, λόγω των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ορμονικά προβλήματα – διαταραχή θυρεοειδούς αδένα.
Έντονες ζαλάδες και γενική αδιαθεσία, μειωμένη αντοχή στο κρύο.
Αναιμία, μείωση οστικής πυκνότητας.

Αναφορικά με τα τεστ, που υπόσχονται να μας βρουν τι μας παχαίνει, είναι εξ ορισμού μη έγκυρα, μιας και αυτό που μας παχαίνει είναι προφανές: «το παραπάνω φαγητό που τρώμε και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει ο καθένας μας πολύ καλά!» Άλλωστε, στις περιπτώσεις δυσανεξίας (και αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες, με κύριες τη δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη, το σύνηθες σύμπτωμα είναι η απώλεια βάρους και όχι η πρόσληψη!).

Συγκρίνουμε την προσπάθειά μας και το αποτέλεσμα αυτής με άλλους!
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, άρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το πώς ανταποκρίνεται ο καθένας σε ένα πρόγραμμα διατροφής με εμάς. Άλλωστε, δεν είμαστε συνέχεια μαζί του, για να ξέρουμε ακριβώς τι κάνει και πώς τρέφεται.

Θέτουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο σχετικά με το αποτέλεσμα !
Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, ο κόσμος να θέλει να χάσει τόσα κιλά σε τόσο χρονικό διάστημα και πολλές φορές με παράλογες και εξωπραγματικές απαιτήσεις από τον εαυτό μας. Δεν είναι φυσιολογικό, δηλαδή, να θέλουμε να χάσουμε π.χ. 20 κιλά μέσα σε 2-3 μήνες. Ο συνιστώμενος ρυθμός για υγιή απώλεια βάρους είναι 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα. Αυτό, επίσης, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάθε εβδομάδα θα χάνουμε βάρος ή θα χάνουμε το προβλεπόμενο. Θα υπάρχουν και βδομάδες που θα χάσουμε λιγότερο ή δεν θα χάσουμε καθόλου. Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και να κινούμαστε σε «τροχιά απώλειας», δηλαδή κάθε φορά το βάρος μας να είναι το ίδιο ή λιγότερο και να είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε τις φορές που δεν θα έχουμε χάσει καθόλου, προοδευτικά, όμως, αυτό που θα έχει σημασία είναι ότι το βάρος μας θα μειώνεται!

Απογοητευόμαστε και τα παρατάμε στην πρώτη «στραβή» !
Υπάρχουν φορές που παρασυρόμαστε και τρώμε παραπάνω ή τρώμε κάτι διαφορετικό από το προβλεπόμενο. Αυτό μας απογοητεύει και μας οδηγεί συχνά στη ματαίωση της προσπάθειας. Δεν θα πρέπει, όμως, να το βάζουμε κάτω, αλλά να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Επίσης, πολλές φορές, έπειτα από ένα «παραστράτημα», οδηγούμαστε στην αυτοτιμωρία και την επομένη περιορίζουμε υπερβολικά αυτό που τρώμε ή δεν τρώμε τίποτα. Η συμπεριφορά, όμως, αυτή μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φαύλο κύκλο, καθώς η υπερβολική μείωση της τροφής θα μας οδηγήσει στη συνέχεια να ξαναφάμε πολύ. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, έπειτα από ένα παραστράτημα, είναι να «πάμε παρακάτω», να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας από κει που την αφήσαμε, ούτε τρώγοντας λιγότερο ούτε περισσότερο.

Μετά το διάστημα της διατροφής δεν προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε!
Πολλοί από αυτούς που καταφέρνουν να χάσουν τα κιλά που ήθελαν ή έστω μέρος αυτών, την επομένη της παύσης της προσπάθειάς τους, τα παρατάνε όλα και σιγά σιγά ξαναπαίρνουν τα κιλά. Το μυστικό είναι ο αυτοέλεγχος και το πόσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να παίρνει. Πρέπει, δηλαδή, να θέτουμε ένα στόχο- βάρος που επιτρέπουμε στον εαυτό μας να πάρει και με ένα σχετικό αυτοέλεγχο να φροντίζουμε να κινούμαστε εκεί. Αν, δηλαδή, για παράδειγμα έχουμε χάσει 20 κιλά, έχοντας καταφέρει να πάμε από τα 80 στα 60 κιλά, μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κινείται μεταξύ 60-62 κιλών και περιοδικά να το ελέγχουμε (1 φορά την εβδομάδα), χωρίς να το έχουμε καθημερινό άγχος! Το βάρος μας, άλλωστε, ποτέ δεν μπορεί να είναι απόλυτα σταθερό!

Γυμναστική
Αυτό που προτείνεται ως το πιο σημαντικό, όσον αφορά στη διαχείριση του βάρους μας, είναι η αλλαγή της διαιτητικής μας συμπεριφοράς, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη διατροφή μας και η θέση που κατέχει η τελευταία στην ιεραρχία των αξιών και αναγκών μας. Ας μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη που κάνουμε, όσον αφορά στη συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό και να δουλέψουμε πάνω σε αυτά. Ας πάψουμε να δίνουμε αγώνα δρόμου για την απώλεια των κιλών μέχρι το καλοκαίρι, μέσα από βεβιασμένες και ανούσιες τεχνικές απώλειας βάρους. Ίσως, τελικά, το μυστικό να βρίσκεται στο προφανές: «Αν θέλουμε να φθάσουμε έγκαιρα στο στόχο μας, ας ξεκινήσουμε νωρίτερα!»

Κωνσταντίνος Μ. Συριάνος – Κλινικός Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

https://www.facebook.com/kostas.syrianos.9

About the author