Καλοκαίρι και Αποτρίχωση

Καλοκαίρι και Αποτρίχωση
Καλοκαίρι και Αποτρίχωση

Έφτασε το καλοκαίρι και ένα σοβαρό ζήτημα αισθητικής που απασχολεί γυναίκες και άνδρες είναι το κεφάλαιο αποτρίχωση. Όλοι θα πάμε στην παραλία και θα βάλουμε τα μαγιό μας και το τελευταίο που θα θέλαμε είναι να τραβήξουμε πάνω μας βλέμματα, λόγω της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας ή λόγω ενός ερεθισμένου δέρματος, ίσως και με σπυράκια ή κοκκινίλες.

Ας ασχοληθούμε, λοιπόν, με την προετοιμασία του δέρματος πριν την αποτρίχωση, με τα είδη της, τις μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τέλος τη σωστή περιποίηση μετά από την ανάλογη μέθοδο αποτρίχωσης που κάνατε. Η ψυχολογική σημασία της τριχοφυΐας είναι τεράστια. Η αύξηση του τριχώματος στο πρόσωπο ή στο σώμα, ενοχλεί τόσο τον άνθρωπο, είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας, όταν ξεπερνάει το κοινωνικά αποδεκτό μέτρο.
Η αποτρίχωση είναι ένα σύνολο μεθόδων, οι οποίες αφαιρούν προσωρινά ή μόνιμα τις ανεπιθύμητες τρίχες από διάφορες δερματικές περιοχές. Ο χρόνος επανέκφυσης της τρίχας εξαρτάται από την ηλικία, την ανατομική θέση της περιοχής, τις κλιματολογικές συνθήκες (το καλοκαίρι παρατηρείται μεγαλύτερη ή πιο γρήγορη επανέκφυση της τρίχας), κληρονομικούς παράγοντες και τέλος από την πιθανή ύπαρξη ορμονικών διαταραχών (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, υπερέκκριση τεστοστερόνης, εμμηνόπαυση, θυροειδισμός, ACTH, κ.λ.π.).
Σημαντικότατη είναι η προετοιμασία του δέρματος, πριν χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε μέθοδος αποτρίχωσης, δηλαδή:
Nα είναι καθαρή η περιοχή που θα γίνει η αποτρίχωση με ένα ήπιο αντισηπτικό σαπούνι με ουδέτερο ΡΗ. Εάν το δέρμα είναι πολύ λιπαρό ή αφυδατωμένο, να γίνεται προηγουμένως ένα ελαφρύ peeling. Δεν αποτριχώνουμε ποτέ περιοχές που είναι ερεθισμένες, με κνησμό (φαγούρα), με φλύκταινες ή φαγέσωρες, εξανθήματα ή θυλακίτιδα. Τέλος η περιοχή θα πρέπει να είναι πεντακάθαρη χωρίς ίχνος κρέμας ή λοσιόν ή οποιασδήποτε άλλη καλλυντική ουσία.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
Είναι η αφαίρεση της τρίχας από τη ρίζα, η οποία επανεκφύεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η αφαίρεση της τρίχας από το στέλεχος (δηλαδή το μέρος της τρίχας που βρίσκεται από την επιδερμίδα και προς τα έξω), η οποία επανεκφύεται σε μικρό χρονικό διάστημα.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση της τρίχας από το στέλεχος είναι το ξυράφι και οι αποτριχωτικές κρέμες. Τα αποτελέσματα είναι να επανεκφύονται σε μικρό χρονικό διάστημα στην ίδια ποσότητα και με την ίδια ποιότητα στο τρίχωμα. Η ταχύτητα ανάπτυξης είναι ίδια και σύντομη. Υπάρχει κίνδυνος να ενδυναμώσει και το χνούδι στις γύρω περιοχές και να γίνει δυνατό τρίχωμα. Το άκρο της τρίχας είναι τετραγωνισμένο με αποτέλεσμα να τσιμπάει.
Οι αποτριχωτικές κρέμες έχουν ένα ακόμα μειονέκτημα, λόγω της χημικής σύστασής τους, που σκοπός τους είναι να λιώσει το στέλεχος της τρίχας και μακροπρόθεσμα προκαλεί σοβαρές ζημιές στην επιδερμίδα (π.χ. πρόωρη γήρανση, πανάδες κ.ο.κ.) κόστος όχι ιδιαίτερα χαμηλό, αφού η επανάληψη είναι τόσο συχνή και συνεχόμενη.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση της τρίχας από τη ρίζα της είναι το τσιμπιδάκι (λαβίδες μεταλλικές), τα ψυχρά κεριά, τα θερμά κεριά και η χαλάουα. Η επανάληψη γίνεται περίπου σε 2 με 4 εβδομάδες. Το κόστος είναι σχετικά χαμηλό και με τη συχνή χρήση η τρίχα αποδυναμώνεται, σε μη ορμονοεξαρτώμενες περιοχές, λόγω των βλαβών που προξενεί το απότομο τράβηγμα της τρίχας. Όμως σε ορμονοεξαρτώμενες περιοχές, όπως το πηγούνι, παρειές, μπικίνι, στήθος στον άνδρα, πολλές φορές το χνοώδες τρίχωμα μετατρέπεται σε έντονο σκούρο τρίχωμα και πολλές φορές δημιουργείται θυλακίτιδα (δηλαδή γυρισμένη τρίχα μέσα σε σπυρί με πύον-φλύκταινα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να απευθύνεται κανείς σε ειδικευμένο/η αισθητικό.

ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
Γίνεται με τρεις μεθόδους την ενζυμική, την ηλεκτρική και το laser.
Πριν ο ενδιαφερόμενος ξεκινήσει, θα πρέπει να έχει ερωτηθεί πρώτα, από τον/ην ειδικό αισθητικό ή δερματολόγο, που θα τον αναλάβει, τα εξής:
Την ηλικία.
Εάν υπάρχει κληρονομικότητα ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.
Εάν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές (έμμηνος ρύση φυσιολογική, πολυκυστικές ωοθήκες, υπερέκκριση τεστοστερόνης κ.ο.κ.).
Χρήση φαρμάκων.
Προβλήματα θυροειδούς.

Ι) Ενζυμική αποτρίχωση είναι η μέθοδος που γίνεται η αποδυνάμωση της τρίχας με την εισχώρηση κατάλληλων ενζύμων, όπως π.χ. παπαϊνη, θρυψίνη κ.ά., σε πρόσφατα αποτριχωμένους θυλάκους, με τη μέθοδο της ιοντοφύρεσης.
Αυτή η μέθοδος είναι σχετικά ανώδυνη, οικονομική με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, εφαρμόζεται και σε μεγάλες περιοχές, όπως πόδια, πλάτη και στήθος σε άνδρες και παρέχεται μόνο από αισθητικούς.
ΙΙ) Ριζική αποτρίχωση με βελόνα, με θερμόλυση ή ηλεκτρόλυση. Μια ειδική βελόνα με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, διεισδύει βαθιά μέσα στο δέρμα έως τον θύλακα της τρίχας, δηλαδή τη ρίζα της. Με την παραγωγή υψίσυχνου, εναλλασσόμενου συνεχούς ρεύματος, η βελόνα μπορεί να καταστρέψει τα τοιχώματα των βαθύτερων στοιβάδων και να μειώσει την παραγωγή των μητρικών κυττάρων που είναι υπαίτια για τη δημιουργία της τρίχας.
Η μέθοδος αυτή σε κάποιους πιο ευαίσθητους/ες δεν είναι απολύτως ανώδυνη. Εφαρμόζεται, κυρίως, σε μικρές περιοχές π.χ. πρόσωπο, θηλές στήθους, κοιλιά και παρέχεται ως παροχή μόνο από αισθητικούς.
Η εφαρμογή των ακτίνων laser/ παλμικού φωτός στην αποτρίχωση, στηρίζεται στην επιλεκτική απορρόφησή τους από τη μελανίνη που βρίσκεται κυρίως στο στέλεχος της τρίχας.
Είδη Laser:
Nd – VAG ( Laser Νεοδομίου)
Alexandrite ( Laser Ρουβινίου – Αλεξανδρίτη)
Diode laser
IPL (Ultimate Light – Pulsed laser)

Τα διάφορα laser μηχανήματα παλμικού φωτός που χρησιμοποιούνται σήμερα διαφέρουν:
1) Ως προς το μήκος κύματος που εκπέμπουν.
2) Στην διάρκεια του παλμού.
3) Στην ενέργεια που παράγουν.
4) Στο αποτέλεσμα (προσωρινή ή μακράς διαρκείας αποτρίχωση).
Αποδεδειγμένα, η τρίχα επηρεάζεται αποτελεσματικά από τις ακτίνες laser μόνο στην αναγεννητική τους φάση, δηλαδή στην πρώτη (από τις τρεις)φάση της δημιουργίας του βολβού (της ρίγας) της τρίχας. Η θεραπεία αποτρίχωσης με laser ξεκινάει με ξύρισμα των τριχών, αφού πρώτα έχει καθαριστεί επιμελώς η περιοχή. Αν οι τρίχες είναι μεγάλες, είναι πιθανόν να δημιουργήσουν έγκαυμα στο δέρμα, λόγω της μεγάλης απορρόφησης ενέργειας και θερμοκρασίας. Στη συνέχεια, γίνεται επάλειψη της περιοχής με γέλη ή ψεκασμός με ψυκτικό μείγμα για προστασία του δέρματος.
Μετά την 1η συνεδρία έχουμε 40-80% επανέκφυση των τριχών που δεν έχουν καταστραφεί, στις οποίες παρατηρούνται τα εξής: μεγαλώνοντας γίνονται πιο λεπτές σε πάχος πιο ανοιχτές σε χρώμα. Κατά μέσον όρο ο αριθμός των συνεδριών κατά περιοχή είναι:
Μπικίνι 6 – 10 συνεδρίες
Γλουτοί, άνω /κάτω άκρα, στήθος, ράχη, μασχάλη 8 – 10 συνεδρίες
Πρόσωπο 12 – 16 συνεδρίες.

Τα αίτια της μακρόχρονης θεραπείας του προσώπου είναι κυρίως οι ορμονολογικές διαταραχές.

Κατάλληλη προετοιμασία πριν τη θεραπεία:
Σωστή διατροφή
Καλή ενυδάτωση
Σωστός καθαρισμός της περιοχής
Αντηλιακή προστασία
Laser Αλεξανδρίτη
Τα laser alexandrite παράγουν φως μικρού κύματος με μικρή διείσδυση στο δέρμα, προκαλώντας πολλές επιπλοκές (κυρίως δυσχρωστικές βλάβες) στην επιδερμίδα. Πολλές μελέτες αναφέρουν ποσοστά επιπλοκών, μέχρι και 60% σε δέρματα.
Το σύστημα αυτό έχει καλά αποτελέσματα μακράς χρονικής διάρκειας και εφαρμόζεται από πλαστικούς και δερματολόγους.

Laser Yag
Παράγουν φως μεγάλου μήκους κύματος και εφαρμόζεται ειδικά σε σκούρα δέρματα με λιγότερες επιπλοκές. Υπάρχει όμως αμφιβολία για τη χρονική διάρκεια των αποτελεσμάτων.
Μετά από μελέτες παρατηρήθηκε η επαναφορά της τριχοφυΐας, μετά από 6 μήνες.
Εφαρμόζεται από πλαστικούς και δερματολόγους.

Μηχανήματα IPL
Τα μηχανήματα αυτά εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους δέρματος και χρώματος τρίχας. Είναι ταχύτερα και λιγότερο επώδυνα με τις λιγότερες επιπλοκές από τα άλλα συστήματα laser και με αποτελέσματα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Εφαρμόζεται από αισθητικούς, πλαστικούς, δερματολόγους.
Διοδικά laser Αυτά παράγουν ακτίνες μεγαλύτερου μήκους κύματος από
τα laser Alexandrite και μικρότερο από τα Vag.

Προστατεύουν τη χρωστική της επιδερμίδας, προκαλούν λιγότερες επιπλοκές και έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Το μειονέκτημά τους είναι το περιορισμένο χρονικό διάστημα της εφαρμογής τους (±1½ χρόνος). Τα πλεονεκτήματα είναι ότι αυτά τα laser εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους δέρματος.
Εφαρμόζεται από αισθητικούς, πλαστικούς, δερματολόγους.

Γιούλα Χαβιάρα, Αισθητικός

About the author