Κράμπες

Κράμπες
Κράμπες

Με τον όρο κράμπες ή μυϊκές κράμπες εννοούμε τις ακούσιες συσπάσεις των μυών. Οι συσπάσεις αυτές μπορεί να είναι συχνά επώδυνες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέονται με τους μυϊκούς σπασμούς (τικ).

Μυϊκές κράμπες μπορούν να συμβούν στον καθένα και σε άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο συναντώνται συχνότερα στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, καθώς επίσης και σε άτομα αγύμναστα ή υπέρβαρα. Συνήθως διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά και υποχωρούν μετά από απλό μασάζ ή απλές ασκήσεις διατάσεων.

Σε ποια σημεία του σώματος;
Η συχνότερη εμφάνισή τους γίνεται στα πόδια και ιδιαίτερα στην περιοχή της γάμπας, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και στους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους και μπορούν να επεκταθούν μέχρι και τα δάχτυλα του ποδιού. Στην περίπτωση αυτήν, τα δάχτυλα μαζεύονται και δεν κινούνται σωστά. Λιγότερο συχνή είναι η εμφάνισή τους στα χέρια, τον αυχένα, το θώρακα και την κοιλιά.

Οι αιτίες;
Ένας από τους κυριότερους λόγους, για τον οποίο μπορούν να προκληθούν κράμπες, είναι μία διαταραχή στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας. Το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, αλλά και στη σωστή λειτουργία των μυών. Ειδικότερα, το ασβέστιο βοηθά στη συστολή των μυών, ενώ το μαγνήσιο στη διαστολή τους. Η διαταραχή της σωστής συγκέντρωσης αυτών των ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει σπασμό στους μύες.
Δεδομένου ότι οι εν λόγω ηλεκτρολύτες στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στο σώμα μας βρίσκονται στο νερό που περιέχει ο οργανισμός μας, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι η αφυδάτωση του οργανισμού αποτελεί πιθανή αιτία εμφάνισης μυϊκών σπασμών.
Οι μυϊκές κράμπες μπορεί να συνδέονται, όμως και με το ορμονικό σύστημα του ανθρώπου. Οι παραθυρεοειδείς αδένες εκκρίνουν μία ορμόνη, την παραθορμόνη, η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου στον οργανισμό μας. Έλλειψη της ορμόνης αυτής από πιθανή δυσλειτουργία των αδένων αυτών μπορεί να δημιουργήσει έλλειψη ασβεστίου που μεταξύ άλλων ενδέχεται να δημιουργεί μυϊκές κράμπες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη μαγνησίου συναντάται συχνότερα σε άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα του πεπτικού συστήματος (νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη κ.ά.), αλλά και σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς (αυτοάνοσος υποθυρεοειδισμός).
Επίσης, η νεφρική ανεπάρκεια ή μια πιθανή διαταραχή της λειτουργίας των επινεφριδίων, είναι ικανές να προκαλέσουν κράμπες. Ειδικότερα, τα επινεφρίδια είναι αδένες που παράγουν μια πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό ορμόνη, την κορτιζόλη. Η έλλειψη της ορμόνης αυτής μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ασβεστίου και νατρίου, που κατ’ επέκταση μπορεί να προκαλέσει κράμπες.
Τέλος, η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να είναι η αιτία εμφάνισης κραμπών. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, βρίσκονται ορισμένα διουρητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, αλλά προκαλούν απώλεια σε κάλιο. Επίσης, αντιόξινα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για στομαχικές διαταραχές, καθώς και ορισμένα αντινεοπλασματικά φάρμακα (λεναλιδομίδη, ιματινίβη).

Κράμπες και εγκυμοσύνη
Οι κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Πολλές έγκυες γυναίκες αναφέρουν ότι ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας από επίπονες κράμπες. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, λόγω αυξημένης απορρόφησής του από το έμβρυο. Στην περίπτωση αυτήν, πιθανότατα, ο γιατρός θα αυξήσει την πρόσληψη ασβεστίου, αλλά και μαγνησίου.
Διαγνωστικές εξετάσεις
Στην περίπτωση που οι κράμπες επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ο μυς δεν επανέρχεται μετά από απλή διάταση, μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο γιατρό. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση της αιτίας του προβλήματος είναι:
Αιματολογικές εξετάσεις για διαταραχές του μεταβολισμού ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου
Αιματολογικές εξετάσεις για διαταραχές νεφρικής λειτουργίας ή θυρεοειδικής λειτουργίας
Ηλεκτρομυογραφία
Μυελογραφία

Αντιμετώπιση
Ενυδάτωση: Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, αν θέλουμε να απαλλαγούμε από τις ενοχλητικές κράμπες, είναι να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Το νερό, αλλά και οι χυμοί φρούτων θα εγγυηθούν στον οργανισμό μας την απαραίτητη ποσότητα, αλλά και την ισορροπία ηλεκτρολυτών που χρειάζεται και που, όπως είπαμε, η έλλειψή τους μπορεί να είναι η αιτία του κακού.
Διατροφή: Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ασβέστιο και μαγνήσιο, που, όπως είπαμε και παραπάνω, ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των μυών. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα δημητριακά, τα ψάρια, όπως ο σολομός και η σαρδέλα, τα αποξηραμένα σύκα και τα αμύγδαλα. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα αμύγδαλα, το σουσάμι, οι μπανάνες, οι ηλιόσποροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ο λιναρόσπορος, το μπρόκολο, το καλαμπόκι και ο αρακάς.
Ασκήσεις: Για να προλάβετε τις κράμπες κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, κάντε ασκήσεις προθέρμανσης στην αρχή και στο τέλος ασκήσεις χαλάρωσης και διατάσεις.
Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής: Συμπληρώματα ασβεστίου και μαγνησίου, στην περίπτωση που η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη ή δεν έχει αποτέλεσμα, είναι διαθέσιμα και μπορούν να λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Στην περίπτωση που οι κράμπες επιμένουν και είναι επαναλαμβανόμενες, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κάποιο παυσίπονο ή και κάποιο μυοχαλαρωτικό, προκειμένου να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο.

Αχιλλέας Βολωνάκης
Φαρμακοποιός

About the author