Κράνμπερι (Cranberry)

Κράνμπερι (Cranberry)
Κράνμπερι (Cranberry)

Tο κράνμπερι (Cranberry, Vacciniummacrocarpon) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το Bilberry (μύρτιλλο). Προέρχεται από τη βόρεια Αμερική και αναπτύσσεται  σε υγρά εδάφη.
Ο χυμός του Cranberry χρησιμοποιείται στην παρασκευή των τροφίμων ως μυρωδικό ή χρωστική, πιστεύεται όμως επίσης ότι το εκχύλισμά του έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του σχηματισμού πετρών στους νεφρούς καθώς και για την απομάκρυνση τοξινών από το αίμα. Προτείνεται σε άτομα με επανεμφανιζόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Τα ενεργά στοιχεία του βοτάνου είναι ένα σύνολο φλαβονοειδών που έχουν μελετηθεί για τις θρεπτικές τους ιδιότητες και την αντιβακτηριακή τους δράση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα φλαβονοειδή, που παράγονται από το Cranberry, εμφανίζουν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση.
Το Cranberry περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά στα οποία περιλαμβάνονται τα αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά ως προανθοκυανιδίνες/ανθοκυανιδίνες, ευεργετικά οργανικά οξέα, όπως το ελλαγικό, το κιτρικό, το μαλικό, το κινικό, το βενζοϊκό, το χλωρογενικό, το φερουλικό, ευγενολικό, καθώς και β-καροτένιο, λουτεΐνη και βαλανοκετόνη. Επίσης περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο, το θείο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, C και Ε

Πού βοηθάνε;
Τα cranberries συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας και την απομάκρυνση των βλαβερών βακτηριδίων από τα ούλα εμποδίζοντας έτσι την παραγωγή οξέων που φθείρουν το σμάλτο. Επίσης η κατανάλωσή τους μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα.

Βοηθάνε στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, βιταμίνη C και D).

Εμποδίζουν τη δράση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, του βακτηρίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη του έλκους.
Αντιμετωπιζουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Λοιμώξεις του Ουροποιητικού Συστήματος (UTIs)
Το Cranberry έχει εδώ και πολλά χρόνια συσχετιστεί με την αντιμετώπιση των UTIs. Το ουροποιητικό σύστημα προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες. Μία από τις πιο συχνές είναι η δημιουργία πετρών στους νεφρούς. Αυτές προκαλούνται από ασθένεια, λοιμώξεις ή προβλήματα στην έκκριση των μετάλλων, ενώ οι πιο συνήθεις τύποι πετρών περιέχουν διάφορους συνδυασμούς ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου ή οξαλικού άλατος. Ενώ οι πέτρες στους νεφρούς εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού παρατηρούνται συχνότερα στις γυναίκες. Πάνω από το 60% των γυναικών εμφανίζει μια λοίμωξη του ουροποιητικού κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ για πολλές από αυτές, η λοίμωξη αποτελεί χρόνιο πρόβλημα.
Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από την εισαγωγή βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα και την ανάπτυξή τους μέσα στο ζεστό και υγρό περιβάλλον του ουροποιητικού. Τα βακτήρια επιδρούν στην παραγωγή των ούρων και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης με αποτέλεσμα να προκαλείται σημαντικού βαθμού άλγος.
Το Cranberry αποτρέπει την προσκόλληση της Ε.Coli, που αποτελεί το πιο σύνηθες βακτήριο που προκαλεί απλές και επανεμφανιζόμενες UTIs, στα κύτταρα που επενδύουν το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Αυτή η ιδιότητα του Cranberry να εμποδίζει την προσκόλληση έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση των βακτηρίων, τα οποία δεν μπορούν πλέον να βλάψουν το ουροποιητικό σύστημα.
Έχει αποδειχθεί ότι το Cranberry μειώνει τα επίπεδα των βακτηρίων στις ουροδόχους κύστεις των ηλικιωμένων γυναικών πολύ περισσότερο από το placebo, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων.

Μείωση των Επιπέδων LDL
Τα εκχυλίσματα Cranberry έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την οξειδωτική μετατροπή των μορίων LDL.

Πέτρες στους Νεφρούς
Το εκχύλισμα Cranberry μειώνει την ποσότητα του ιονισμένου ασβεστίου στα ούρα περισσότερο από 50% σε ασθενείς που παρουσιάζουν επανεμφανιζόμενη παρουσία πετρών στους νεφρούς.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το Cranberry δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια μιας οξείας λοίμωξης του ουροποιητικού, είναι όμως ιδανικό να χρησιμοποιείται μόλις ολοκληρωθεί η δράση των αντιβιοτικών προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή της λοίμωξης.
Cranberry: Ελιξήριο ομορφιάς και ασπίδα για την υγεία
Εκτός από νόστιμο φρούτο με πλούσια γλυκόξινη γεύση, το cranberry είναι και ένας φυσικός καρπός που αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος της ομορφιάς.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυσικά αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες το καθιστά ισχυρό όπλο κατά της πρόωρης γήρανσης. Ευεργετικές είναι οι ιδιότητές του και για το δέρμα, αφού το αναζωογονεί, διατηρώντας το σφριγηλό και λαμπερό.
Η υψηλή δόση φυτικών ινών που προσφέρει ένα ποτήρι αυθεντικού χυμού cranberry διατηρεί σε σταθερά επίπεδα το σάκχαρο του αίματος, χαρίζοντας λάμψη και ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Χάρη στη φυσική διουρητική δράση του, το cranberry προσφέρεται για δίαιτες αποτοξίνωσης, ενώ η πλήρης απουσία λιπαρών και χοληστερόλης, τα χαμηλά επίπεδα νατρίου και η χαμηλή θερμιδική του αξία, σε συνδυασμό με την υψηλή θρεπτική του αξία, το καθιστούν ιδανικό συμπλήρωμα μιας υγιεινής, αλλά και ισορροπημένης διατροφής

Απολαυστικές προτάσεις σε κόκκινο φόντο
Τα αποξηραμένα cranberries αποτελούν το ιδανικό σνακ και κλείνουν μέσα τους όλα τα οφέλη των θαυματουργών καρπών. Επιπλέον, δίνουν μοναδική γεύση και χρώμα σε γλυκά, όπως μπισκότα, κέικ και μάφιν, ενώ μπορούν να απογειώσουν μια απλή πράσινη σαλάτα. Οι σάλτσες cranberry με την ιδιαίτερη υφή τους ταιριάζουν τέλεια με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι.

Συνταγή
Σπιτική γκρανόλα με cranberry και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά
3 κούπες νιφάδες βρώμης
½ κούπα αποφλοιωμένα φιστίκια Αιγίνης
1 κουταλιά του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι
¼ κούπας καστανή ζάχαρη
¼ κούπας σιρόπι σφενδάμου (maplesyrup) ή μελάσα
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
½ κούπα αυθεντικά αποξηραμένα cranberries

Οδηγίες
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη βρώμη με τα φιστίκια, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέστε το σιρόπι και το σπορέλαιο. Στρώστε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και απλώστε πάνω του το μείγμα. Ψήστε το για 40 περίπου λεπτά. Μόλις ροδίσει το μείγμα, αδειάστε το σε ένα άλλο αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το να κρυώσει. Προσθέστε τα αποξηραμένα cranberries.

Απολαύστε την τραγανιστή σπιτική γκρανόλα με γιαούρτι ή γάλα, για ένα υγιεινό, γεμάτο ενέργεια πρωινό, με όλα τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών, των σπόρων και των αποξηραμένων φρούτων, αλλά χωρίς τις ενοχές των θερμίδων και της ζάχαρης. Φυλάξτε την σε αεροστεγή γυάλινα βάζα που μπορείτε επίσης να τα διακοσμήσετε για να τα χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

 

Σοφία Λαζάρου,  Βιολόγος – Φαρμακοποιός

About the author