Κρυολόγημα της άνοιξης

Κρυολόγημα της άνοιξης
Κρυολόγημα της άνοιξης

Τα κρυολογήματα δεν είναι προνόμιο μόνον του χειμώνα!!! Μια εποχή που «αρέσκεται», στην εκδήλωση ιώσεων είναι η, κατά τα άλλα, συμπαθής εποχή σε όλους μας, η  άνοιξη.

Αυτό συμβαίνει, βέβαια, λόγω των άστατων κλιματολογικών συνθηκών, που επικρατούν τη συγκεκριμένη εποχή. Η θερμοκρασία, η υγρασία, καθώς και η ηλιοφάνεια κατά την άνοιξη μεταβάλλονται με αστραπιαίους ρυθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να  μην προλαβαίνει να προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες και  να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ιώσεις. Πέφτει το ανοσοποιητικό μας και έτσι γινόμαστε επιρρεπείς στους διάφορους ιούς, που κυκλοφορούν.

Το κοινό κρυολόγημα μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα ιών, μεταξύ των οποίων οι πλέον συχνά εμπλεκόμενοι είναι οι ρινοϊοί. Λόγω του ότι ο ασθενής αναπτύσσει ανοσία μόνον στον ιό από τον οποίον προσβλήθηκε, είναι δυνατόν μέσα στην ίδια εποχή να νοσήσει περισσότερες από μία φορές (προσβολή από διαφορετικό ιό κάθε φορά).

Η πάθηση παρουσιάζει
εποχικό χαρακτήρα
Το κοινό κρυολόγημα εκδηλώνεται με πονόλαιμο, ρινική καταρροή και συμφόρηση, φτέρνισμα, βήχα, πυρετό, διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης και αίσθημα κακουχίας και αδυναμίας. Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι τόσο βαριά, αλλά ταλαιπωρούν τον ασθενή για όσο διάστημα διαρκούν – μέχρι και 7 έως 10 ημέρες. Σε άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα και από άλλα νοσήματα, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πιο έντονα. Οι ασθενείς συχνά αναγκάζονται να απουσιάσουν από το σχολείο ή την εργασία τους. Βασική δεξαμενή, από την οποία προέρχονται οι ιοί του κοινού κρυολογήματος, είναι το αναπνευστικό σύστημα. Η μεταφορά των ιών είναι σημαντικό ζήτημα και βασική προϋπόθεση, ώστε να εμφανισθεί η λοίμωξη. Οι ιοί με τα σταγονίδια που εκσφενδονίζονται με την έντονη ομιλία, το βήχα και το φτέρνισμα μολύνουν τον αέρα που αναπνέει το άτομο που πρόκειται να προσβληθεί. Η θεραπεία στο κοινό κρυολόγημα δεν είναι συγκεκριμένη, ο στόχος είναι να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα. Γι αυτό συστήνεται ανάπαυση, κατανάλωση υγρών, χορήγηση αντιπυρετικών και ενίοτε αποχρεμπτικών σκευασμάτων. Και  να τονίσουμε πως η χρήση αντιβιοτικών σε αυτού του τύπου τα κρυολογήματα δεν είναι αποτελεσματικά και δε συστήνεται η χρήση τους. Η καλύτερη «θεραπεία» σε αυτήν την περίπτωση, είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό θα ήταν χρήσιμο να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

1.  Αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που πάσχουν. Δεν ανταλλάσσουμε χειραψίες με άτομα που είναι κρυολογημένα. Πλένουμε τα χέρια μας, αν έχουμε έρθει σε επαφή με τέτοια άτομα.
2.  Αποφεύγουμε το συνωστισμό  με πολλά άτομα.
3. Αερίζουμε πολύ καλά το χώρο που ζούμε και κυρίως την κρεβατοκάμαρά μας.
4. Τακτική σωματική άσκηση, αλλά και επαρκής ξεκούραση.
5. Δε χρησιμοποιούμε πετσέτες ή άλλα αντικείμενα που χρησιμοποίησε    προηγουμένως άτομο με κρυολόγημα.
6. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας, ιδίως, όταν φτερνιζόμαστε.
7. Πετάμε τα χαρτομάντιλα που έχουμε χρησιμοποιήσει.

Ένας τρόπος που μπορεί να μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε είναι να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με διάφορα συμπληρώματα, όπως είναι η εχινάκια και η βιταμίνη C. Η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως για παράδειγμα το  καροτένιο, το σελήνιο, βιταμίνη Α-C και Ε. Και φυσικά τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο.

Μάριος Ρούσσος
Φαρμακοποιός

About the author