Μελάνωμα και σπίλοι

Μελάνωμα και σπίλοι
Μελάνωμα και σπίλοι

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή μας, όμως σε υπερβολικές δόσεις μπορεί να γίνει επικίνδυνος εχθρός. Μία από τις επιπτώσεις από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι διάφορα δερματικά νοσήματα, με πλέον επικίνδυνο το μελάνωμα.

Το μελάνωμα είναι από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει παγκοσμίως διαστάσεις επιδημίας. Ειδικά για εμάς τους Έλληνες το καλοκαίρι, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας, τόσο τα μέτρα προφύλαξης όσο και ο τακτικός έλεγχος είναι επιβεβλημένα.

Το μελάνωμα προσβάλλει κυρίως νέους και μεσήλικες και μπορεί να αναπτυχθεί είτε πάνω σε κάποιον προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά) είτε σε φυσιολογικό δέρμα. Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι καθοριστική για τη ζωή του ασθενούς γιατί το πρώιμο μελάνωμα θεραπεύεται πλήρως, ενώ το παραμελημένο είναι θανατηφόρο.

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες, αλλά κύριος παράγοντας είναι και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, άρα η κληρονομική προδιάθεση που προκύπτει από αυτό. Επιπλέον, μέσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι και ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι, αλλά και όσοι έχουν πολλούς σπίλους (ελιές) πάνω στο δέρμα τους.

Οτιδήποτε έχει χρώμα πιο σκούρο από το δέρμα μας, οποιοσδήποτε καινούριος σπίλος ή παράξενο σημάδι που δεν το είχαμε πριν ή κάποιος σπίλος που υπήρχε στο δέρμα μας αλλά μεγάλωσε κάπως πιο δύσμορφα είναι σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν.

H χρήση του κατάλληλου αντηλιακού αποτελεί τον βασικότερο κανόνα πρόληψης του μελανώματος.

Χρειάζεται, λοιπόν, σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, να φοράμε  αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 SPF συμβουλευόμενοι πάντα τον δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό μας.

Επίσης να αποφεύγουμε να καθόμαστε κάτω από τον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Ναι, λοιπόν, στο μαύρισμα, αλλά με προσοχή, και μπορούμε να το πετύχουμε είτε νωρίς το πρωί είτε το απόγευμα, όταν πλέον η πιο έντονη και επιβλαβής ηλιακή ακτινοβολία θα έχει υποχωρήσει.

Ακόμα και όταν βρισκόμαστε στη σκιά, φοράμε προστατευτικά ρούχα και καπέλο γιατί το καλοκαίρι οι ακτίνες του ήλιου είναι τόσο ισχυρές που συνήθως μας χτυπούν χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Αποφεύγουμε το τεχνητό μαύρισμα γιατί μπορεί να μην ευνοούν όλες οι μέθοδοι τεχνικού μαυρίσματος την εμφάνιση μελανώματος, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Κι αυτό, γιατί οι λάμπες που χρησιμοποιούνται εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας UVA, η οποία διεισδύει στο δέρμα σε μεγαλύτερο βάθος από την ακτινοβολία UVB και προκαλεί γήρανση των κυττάρων, ρυτίδες, βλάβες στο DNA και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου.

Ειδικά τα άτομα με πολλούς σπίλους πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο με χαρτογράφηση στον δερματολόγο τους.

 

 

Γενητσαρέλης ΣαράντηςΦαρμακοποιός

 

About the author