Μύρτιλο: Το θαυματουργό βότανο κατά του διαβήτη

Μύρτιλο:  Το θαυματουργό βότανο κατά του διαβήτη
Μύρτιλο:  Το θαυματουργό βότανο κατά του διαβήτη

Πηγή αιώνιας νιότης, το μύρτιλο, δυνατό σε χρώμα, άρωμα και γεύση, μας προϊδεάζει από την πρώτη ματιά για τη φυσική δύναμη και ενέργεια με την οποία  το προίκισε η μητέρα φύση. Ιερό φυτό, όπως θεωρείτο στους αρχαίους χρόνους, συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως, όμως, με τη θεά Αφροδίτη.

Ανά τους αιώνες, το μύρτιλο χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση πλήθους νοσημάτων σε μορφή εκχύματος, αποξηραμένων καρπών, φύλλων, αρωματικού κρασιού, ελαίου. Στην αρχαιότητα, ήταν γνωστό ως «μυρτινίτης» οίνος και «μύρτινον» έλαιον. Το μύρτιλο συνιστάται στις μη ειδικές διάρροιες σε περιπτώσεις ελαφρών φλεγμονών του βλεννογόνου του στόματος και του φάρυγγα. Οι περιεχόμενες τανίνες συσφίγγουν τους ιστούς και ενισχύουν τη θεραπεία των πληγών, η δε ανθοκυανίνη προλαμβάνει το σχηματισμό ελκών.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Tufs, στην Αμερική, έδειξε ότι ανάμεσα σε 60 φρούτα, ο μύρτιλος έχει τις περισσότερες αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Φυτό πλούσιο σε ανθοκυανοσίδες, από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, ο μύρτιλος εξουδετερώνει τις καταστροφές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αποτελεί, επίσης, μία σημαντική πηγή βιταμινών A, B, C, E, σακχάρων, ιχνοστοιχείων,  καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, ανόργανων οξέων, μεταλλικών αλάτων, πηκτίνης, τανινών, φλαβονοειδών, φυτικών ινών, μίας πλειάδας ευεργετικών συστατικών καλά ενορχιστρωμένων, που αρμονικά μας συντονίζουν στο ρυθμό της υγείας και της ευεξίας.

Η δράση του μύρτιλου δεν περιορίζεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, αλλά φαίνεται να λειτουργεί  και κυτταρικά σε μονοπάτια υποστήρηξης DNA. Συνεπώς, μπορούμε να έχουμε τον μύρτιλο στη φαρέτρα μας για πρόληψη και θεραπεία περιπτώσεων που σχετίζονται με φλεγμονές, καρδιαγγιακά προβλήματα, δυσλιπιδαιμία, υπεργλυκαιμία, οξειδωτικό στρες, προβλήματα που σχετίζονται με την όραση, το γήρας, τη φθορά της μνήμης και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Ποιά όμως είναι η επίδραση του μύρτιλου στον Σακχαρώδη Διαβήτη; Σύγχρονες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν την παραδοσιακή χρήση του μύρτιλου στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που πάσχουν από ΣΔ. Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, οι καρποί του μύρτιλου πέτυχαν τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ύστερα από γεύματα πλούσια σε σάκχαρα. Το μύρτιλο σύμφωνα με δημοσιευμένη μελέτη στο Βρετανικό περιοδικό Ιατρικής British Medical Journal και την οποία διεξήγαγαν ερευνητές από Αγγλία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του διαβήτη, τύπου ΙΙ, κατά 26%. Έχοντας και την πειραματική επιβεβαίωση, ο αρχαίος θεϊκός ήρωας Μύρτιλος αναδεικνύεται σήμερα “βασιλιάς” των αντιδιαβητικών.

Επιπροσθέτως, με την ευεργετική δράση του, το μύρτιλο επιτυγχάνει να περιορίζει ή και να εξουδετερώνει  τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει ο σακχαρώδης διαβήτης στον εγκέφαλο, τα μάτια, τις αρτηρίες, τις φλέβες, τα αιμοφόρα και τριχοειδή αγγεία.

Η λήψη του μύρτιλου σε μορφή τιτλοδοτημένων φαρμακοτεχνικών σκευασμάτων επιτυγχάνει καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ακριβή περιεκτικότητα δραστικών συστατικών, προκειμένου να καθορίζουμε με μεγαλύτερη επιτυχία το δοσολογικό σχήμα, ανά περίπτωση.

Αν πάλι είμαστε αρκετά σοφοί και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη, μπορούμε να απολαμβάνουμε τα μύρτιλα σε καθημερινή βάση, σε όποια μορφή θέλουμε, αποξηραμένων φρούτων, ροφήματος ή εύγεστης μαρμελάδας.

Ολυμπία Μαγούρη  Φαρμακοποιός

About the author