Οι σεξουαλικές δυσκολίες στο ζευγάρι

Οι σεξουαλικές δυσκολίες στο ζευγάρι
Οι σεξουαλικές δυσκολίες στο ζευγάρι

Η σεξουαλικότητα και οι σεξουαλικές διαταραχές είναι ένας τομέας που έχει διερευνηθεί εντατικότερα, τα τελευταία χρόνια, από τους επιστήμονες. Επομένως έχει κατακτηθεί σημαντική γνώση και πολλοί άνθρωποι έχουν βοηθηθεί και συνεχίζουν να βοηθιούνται. Τα σεξουαλικά ζητήματα, επίσης, έρχονται δυσκολότερα στην επιφάνεια, όταν ένας άνθρωπος είναι σε θεραπεία, σε σύγκριση με τα συναισθηματικά, τα οικογενειακά ή τα επαγγελματικά.

Παρόλα αυτά, η σεξουαλικότητα και η υγιής και ικανοποιητική έκφρασή της είναι σημαντικότατη για την ευζωία του ανθρώπου. Παρακάτω θα αναφερθώ σε κάποια ζητήματα που αφορούν στις σεξουαλικές διαταραχές και σε παράγοντες και αντιλήψεις, που οδηγούν στην εμφάνισή τους.

Πώς μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους οι σεξουαλικές διαταραχές
Υπάρχουν κάποιες συνθήκες ή κάποιες φάσεις της ζωής του ανθρώπου που μπορεί να ευνοήσουν την εμφάνιση κάποιου προβλήματος στη σεξουαλική του ζωή. Η γέννηση ενός παιδιού, για παράδειγμα, είναι μία συνθήκη και μία περίοδος μεγάλων αλλαγών για ένα ζευγάρι. Κάποια ζευγάρια είναι πιο ευέλικτα και προσαρμοστικά και άλλα κλονίζονται σημαντικά από τον ερχομό ενός παιδιού στη ζωή τους, αποσταθεροποιούνται και αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή.
Κάποιο τραυματικό γεγονός, για παράδειγμα επίθεσή ή βιασμός ή και μία μεμονωμένη δυσκολία στη σεξουαλική ζωή του ανθρώπου, π.χ. μια περίπτωση απώλειας της στύσης, μπορεί να είναι αρκετά, ώστε να εγκατασταθούν δυσκολίες στη σεξουαλική επίδοση του ατόμου.
Η αντίδραση σε κάποια ασθένεια, η φυσιολογική γήρανση, το άγχος και τα συναισθηματικά προβλήματα είναι, επίσης, παράγοντες που συμβάλλουν.

Πώς συντηρούνται οι σεξουαλικές δυσκολίες/διαταραχές στο ζευγάρι
Όταν ένα ζευγάρι έχει προβλήματα επικοινωνίας, το πιθανότερο είναι ότι δε θα οργανωθεί, ώστε να επιλύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει. Συχνά αυτό συμβαίνει επίσης, επειδή οι άνθρωποι νιώθουν και ως μονάδες συναισθήματα ανεπάρκειας ή ενοχής. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η πεποίθηση ότι δεν είναι ικανοί να επιλύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, επίσης τους αποτρέπει, ώστε ν’ ασχοληθούν με την επίλυσή του.

Λανθασμένοι τρόποι σκέψης που οδηγούν στις σεξουαλικές δυσκολίες στο ζευγάρι.
Οι άνθρωποι, πολλές φορές, νομίζουν ότι μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη του συντρόφου τους, ότι τον/την γνωρίζουν τόσο καλά, ώστε είναι απόλυτα ενήμεροι για το πώς αισθάνεται. Αυτό, βεβαίως, είναι αναληθές και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο ζευγάρι, εκτός από σεξουαλική δυσλειτουργία.
Επίσης, όταν ένα ζευγάρι έχει σεξουαλικές δυσκολίες, τα άτομα τείνουν να σκέφτονται καταστροφολογικά και να κατακλύζονται από άγχος και δυσφορία. Μπορεί να μεγεθύνουν, αλλά και να μικραίνουν το πρόβλημα, να μην το βλέπουν, δηλαδή, ρεαλιστικά και αυτό είναι αποτρεπτικό από τα να ζητήσουν βοήθεια τις περισσότερες φορές.

Μύθοι των ανδρών γύρω από το σεξ
Οι άνδρες, συνήθως, πιστεύουν ότι παίζουν ρυθμιστικό ρόλο κατά τη σεξουαλική επαφή. Αυτό είναι ένας μύθος, καθώς η σεξουαλική πράξη είναι μία συνεργατική διαδικασία και ρυθμίζεται και από τα δύο άτομα. Δεν μπορεί ο άνδρας να είναι υπεύθυνος, για παράδειγμα, για το αν η γυναίκα θα έχει οργασμό.
Επίσης, πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι και αποτελεσματικοί στο σεξ. “Ο άνδρας συνέχεια αυτό έχει στο μυαλό του” και παρόμοιες δυσλειτουργικές αντιλήψεις οδηγούν σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες από το ζευγάρι.
Τέλος, πολλοί άνδρες, αλλά και γυναίκες θεωρούν ότι κάθε σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να οδηγεί σε οργασμό. Αυτή είναι μία αντίληψη που μπορεί να γεμίζει άγχος τον έναν ή και τους δύο συντρόφους. Η ποιοτική σεξουαλική επαφή και επικοινωνία του ζευγαριού δεν ορίζεται με την ύπαρξη οργασμού από τον έναν ή και τους δύο συντρόφους.

Μύθοι των γυναικών γύρω από το σεξ
Αλλά και οι γυναίκες προσδιορίζονται, πολλές φορές, από ένα σωρό μύθους που αφορούν στο σεξ. Από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις είναι αυτή που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι παθητικές, να μην παίρνουν πρωτοβουλίες και να ανταποκρίνονται στα ερωτικά καλέσματα του άνδρα. Και μπορεί η θέση της γυναίκας στην αγορά εργασίας ή στην πολιτική, για παράδειγμα, να έχει αλλάξει δραστικά, φαίνεται, όμως, ότι η αντίληψη που θέλει τη γυναίκα να είναι παθητικός δέκτης, όσον αφορά στη σεξουαλικότητα είναι πολύ ανθεκτική.
Άλλες αντιλήψεις που αφορούν στις γυναίκες ορίζουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αυνανίζονται ή να εκδηλώνουν έντονα σημεία διέγερσης και ικανοποίησης.
Δυσλειτουργικές αντιλήψεις γύρω από το σεξ
Πολλοί άνθρωποι έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι υπάρχει ένας αριθμός σεξουαλικών συνευρέσεων του ζευγαριού που θεωρείται υγιής, π.χ. δύο (2) φορές την εβδομάδα και οτιδήποτε λιγότερο απ’ αυτό είναι “προβληματικό”. Αυτό προφανώς και δεν ισχύει. Αν ένα ζευγάρι είναι πραγματικά ικανοποιημένο με το να κάνει μία φορά σεξ το μήνα, δεν υπάρχει λόγος να θορυβηθεί και να αλλάξει, γιατί τάχα “είναι πολύ λίγο”.
Πολλές φορές, επίσης, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι, αν ένας από τους δύο συντρόφους δεν ανταποκρίνεται σεξουαλικά, τότε δε βρίσκει ελκυστικό το/τη σύντροφό του. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό και η απόρριψη προς το σύντροφο είναι ο ένας απ’ αυτούς. Το άγχος, η κατάθλιψη, η αυστηρή ανατροφή, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες είναι μερικοί άλλοι λόγοι.
“Το καλό σεξ χρειάζεται πάθος και αυθορμητισμό” είναι άλλη μία αντίληψη που αφορά στο σεξ και μπορεί να οδηγεί σε αυτοπεριορισμό, σε λανθασμένες προσδοκίες και απογοήτευση. Το τι είναι καλό σεξ είναι ένα ζήτημα που αφορά στον καθένα ξεχωριστά και έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες βιολογικούς, κοινωνικούς, ενδοπροσωπικούς, συναισθηματικούς κ.λπ.. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία απλουστευτική αντίληψη που αφορά σε ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Φόβοι και αγωνίες που σχετίζονται με το σεξ
Η σεξουαλικότητα μπορεί, επίσης, να συνδεθεί με ένα πλήθος φόβων και αγωνιών που συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη ικανοποίησης του ατόμου.
Για παράδειγμα, ο φόβος της εγκυμοσύνης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μπορεί να είναι παράγοντες που αναστέλλουν κάποιες γυναίκες.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του. Αν είναι αρνητική και προκαλεί δυσφορία στο άτομο, τότε πιθανόν το συγκεκριμένο άτομο δεν θα έχει και μία ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.
Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν επίσης δυσλειτουργικές αντιλήψεις σχετικά με το φυσιολογικό γήρας και τη σεξουαλικότητα. Αυτό είναι προβληματικό, αφού το γήρας είναι αλληλένδετο με τη ζωή. Μπορεί κάποιος άνδρας να πιστεύει ότι μετά τα 60 δεν θα έχει στύση και επομένως σεξουαλική ζωή, και αυτό να τον οδηγεί σε μία συνεχή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και σε μόνιμο άγχος και δυσφορία. Αντίστοιχα, μία γυναίκα μπορεί να πιστεύει ότι η σεξουαλικότητα παύει να υφίσταται με την εμμηνόπαυση και να συνδέει αυτήν την περίοδο της ζωής της με το τέλος της ερωτικής της ζωής. Και οι δύο παραπάνω αντιλήψεις είναι προφανώς λανθασμένες.

Συμπέρασμα
Η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού αφορά στη συνεργασία δύο ατόμων. Το αν αυτή θα είναι ικανοποιητική, έχει να κάνει με πλήθος ενδοπροσωπικών και διαπροσωπικών παραγόντων. Επίσης, πρόκειται για ένα κομμάτι της κοινής ζωής του ζευγαριού που αντανακλά και στα υπόλοιπα, αλλά ταυτόχρονα και τα υπόλοιπα αντανακλούν σ’ αυτό.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να διστάζουν να απευθύνονται σε ειδικούς για τυχόν δυσκολίες που μπορεί ν’ αντιμετωπίζουν. Συχνά νιώθουν άγχος και φόβο δυσανάλογο με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και πρέπει να είναι κατανοητό ότι υπάρχουν επαγγελματίες κατάλληλα εκπαιδευμένοι και επαρκείς για να τους βοηθήσουν. Είναι όμως δική τους ευθύνη να τους αναζητήσουν!

Εύη Μεσσαριτάκη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

http://evimessaritaki.gr/

About the author