Παθήσεις των νυχιών

Παθήσεις των νυχιών
Παθήσεις των νυχιών

Αλλοιώσεις της επιφάνειας των νυχιών

Τα νύχια έχουν χαρακτηριστεί καθρέφτης της υγείας μας, αφού μπορούν να αποτελέσουν μέσο για τη διάγνωση ακόμη και σοβαρών νοσημάτων. Παθήσεις των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος κ.λπ., όπως νεφρική, καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα στην περιοχή των νυχιών. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, στην περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή του νυχιού, να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
1. Αύλακες του Beau
Η αναφορά της αλλοίωσης αυτής των νυχιών αναφέρεται από τον Γάλλο γιατρό Joseph Beau. Αύλακες του Beau ονομάζονται εγκάρσιες αύλακες, ελαφρά κυρτές παράλληλα προς το ελεύθερο άκρο, διαφόρου βάθους, οι οποίες εμφανίζονται, κυρίως, στα νύχια των χεριών. Τα συχνότερα αίτια που δημιουργούν την εικόνα αυτήν είναι βαριά νοσήματα με υψηλό πυρετό, ερυθροδερμία, φάρμακα, τραυματισμοί ή εγκαύματα στα χέρια, παρωνυχίες.

2. Βοθρία
Η διαταραχή αυτή, της ονυχαίας πλάκας εκφράζεται με μικρά εντυπώματα μεγέθους από 0,1-1 mm, είναι δυνατόν να είναι λίγα ή πολλά, διάσπαρτα, ακανόνιστα ή διατεταγμένα σε επιμήκεις ή εγκάρσιους στοίχους, ομοιόμορφα ή όχι. Προκαλούνται από παθήσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη μήτρα ή την κεντρική πτυχή του νυχιού.

3. Επιμήκεις Αύλακες
Είναι, συνήθως, μονήρεις και συνοδεύουν βλάβες στην περιοχή της μήτρας.
4. Ονυχόρρηξη
Κατά την ονυχόρρηξη, οι φυσιολογικές επιμήκεις αυλακώσεις και γραμμώσεις της ραχιαίας επιφάνειας των νυχιών είναι εντονότερες του φυσιολογικού. Αυτό παρατηρείται, ιδιαίτερα, κατά τη γεροντική ηλικία.

5. Ονυχόσχαση
Κατά την ονυχόσχαση, οι επιμήκεις αυλακώσεις είναι βαθύτερες και το ελεύθερο άκρο των ονύχων σχίζεται κατά μήκος αυτών.

6. Τραχυνυχία
Τραχυνυχία χαρακτηρίζεται ένα σύνολο αλλοιώσεων της ονυχαίας πλάκας, σαν να έχει τριφτεί με γυαλόχαρτο.

Αλλοιώσεις του χρώματος των νυχιών
Το φυσιολογικό χρώμα των νυχιών είναι ροδαλό και οφείλεται στην πλούσια αγγείωση της κοίτης του. Σε περιπτώσεις διαταραχής της κυκλοφορίας και της σύστασης του αίματος, επηρεάζεται και αλλοιώνεται το χρώμα των νυχιών.

1. Ερυθρονυχίες
Οφείλονται σε εξαγγείωση αίματος από τα αγγεία της κοίτης του νυχιού. Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους σε πολλά νύχια παραπέμπει σε συστηματικά αίτια.
Τα αίτια μπορεί να είναι: Καρδιαγγειακά, ρευματολογικά νοσήματα, νεφρικά και ηπατικά νοσήματα και τέλος φάρμακα (τετρακυκλίνες, κετοκοναζόλη, ψωραλένια).

2. Καφέ νύχια
Συχνά εμφανίζονται σε εργαζόμενους σε φυτείες καφέ, φυστικιών, σε φωτογράφους και κατασκευαστές πούρων, σε κατασκευαστές όπλων, σε λούστρους, αλλά και σε ξυλουργούς.

3. Κίτρινα νύχια
Τα νύχια παρουσιάζουν λευκοκίτρινη χροιά, κιτρινόφαιη ή κιτρινοπράσινη. Πρόκειται για συγγενή ή επίκτητη κατάσταση. Το σύνδρομο του «κίτρινου» όνυχα περιλαμβάνει, εκτός από τις αλλοιώσεις των νυχιών, πνευμονικές διαταραχές και λεμφοίδημα.
Εμφανίζονται σε περιπτώσεις μυκητίασης, ψωρίασης, ανοσοανεπάρκειας (AIDS), θυρεοειδίτιδας, νεφρωσικού συνδρόμου, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, διαταραχών λέμφου (Λεμφοοίδημα), χορήγησης τετρακυκλίνης.
Επίσης, τα νύχια κιτρινίζουν, αν τα βάφετε με έντονα χρώματα. Τα βερνίκια, αλλά και η συχνή χρήση του ασετόν δίνουν μια χαρακτηριστική πορτοκαλοκίτρινη χροιά στα νύχια, που υποχωρεί, αν τα νύχια μείνουν άβαφα για ένα χρονικό διάστημα.
Όμως τα νύχια κιτρινίζουν και από το τσιγάρο. Μήπως είστε μανιώδεις καπνιστές; Το τσιγάρο δεν κιτρινίζει μόνο τα δόντια, αλλά και τα νύχια όσων καπνίζουν πολύ. Αν αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, το χρώμα των νυχιών σας θα επανέλθει.

4. Κυανά-ουρανόχρωμα νύχια
Εμφανίζονται σε εργάτες εργοστασίων χρωστικών, επεξεργασίας χρυσού και ασημιού και μελανιών, σε βιοτέχνες χαλιών, σε στιλβωτές και φωτογράφους.
Επίσης παρατηρούνται στη νόσο Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση), σε δηλητηρίαση με άργυρο, σε λέπρα, ελονοσία, χημειοθεραπεία και σε δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα.

5. Λευκονυχία
Οι λευκές κηλίδες των ονύχων οφείλονται σε διαταραχή της κερατινοποίησής τους ή στην παρουσία φυσαλίδων αέρα, αν και οι μηχανισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Οι λευκές κηλίδες είναι άλλοτε μονήρεις και άλλοτε πολλαπλές και αφορούν ένα ή περισσότερα νύχια.
Οφείλονται σε μειωμένη αγγειακή παροχή στο υπόστρωμα των νυχιών. Εμφανίζονται σε κίρρωση ήπατος, σακχαρώδη διαβήτη, υπερθυρεοειδισμό, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

6. Μελανονυχία
Οφείλεται στη δημιουργία θρόμβου κάτω από τη βάση του νυχιού, συνήθως, λόγω τραυματισμού. Χαρακτηρίζεται από μελάγχρωση του όνυχα, μελανής ή καφεμελανής χροιάς. Μπορεί να προσβάλλει πολλά ή ένα μόνο νύχι. Όταν η μελανονυχία αφορά σε ένα νύχι, τίθεται προβληματισμός για κακόηθες μελάνωμα.

7. Πράσινα νύχια
Η πράσινη χροιά οφείλεται, συνήθως, σε λοίμωξη από πυοκυανική ψευδομονάδα, Candida Albicans, Aspergilus Flavus ή είναι συνέπεια επίδρασης ουσιών, όπως το πράσινο του μεθυλενίου ή ο θειϊκός χαλκός.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΝΥΧΙΑ
Η διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία των νυχιών. Μια ισορροπημένη διατροφή, που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην υγεία του οργανισμού και άρα και στην υγιή εμφάνιση των νυχιών.
Τα Ω-3 λιπαρά έχουν ευεργετική επίδραση στα νύχια, γιατί τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Τα βρίσκουμε σε όλα τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, σκουμπρί και τόνο ή, αν προτιμάτε, μπορείτε να τα πάρετε ως συμπλήρωμα διατροφής.
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί, επίσης, να αποτυπωθεί στα νύχια. Οι ρέγκες, οι σαρδέλες, το μούσλι, τα αβγά και το γάλα περιέχουν σίδηρο και είναι σημαντικό να τα περιλάβετε στο καθημερινό σας μενού, αν έχετε εύθραυστα νύχια.
Γενικά, στίγματα ή άλλα ιδιαίτερα στοιχεία στην εμφάνιση των νυχιών, δηλώνουν ανεπάρκεια κάποιου διατροφικού στοιχείου:
Kαφέ-κόκκινα στίγματα μπορεί να οφείλονται σε απώλεια φολικού οξέος, βιταμίνης C ή πρωτεΐνης.
Επίπεδα ή αδύναμα νύχια μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Λευκές γραμμές μπορεί να παρουσιαστούν, λόγω χαμηλού σιδήρου.
Άσπρα στίγματα μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη ψευδάργυρου.
Αλλοιώσεις στην επιφάνεια των νυχιών παρατηρούνται σε έλλειψη βιταμίνης Α και Β, η οποία μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο στρες. Σε αυτήν την περίπτωση συνιστάται να τρώτε λιπαρά ψάρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, σπαράγγια, καρότα, σκόρδο, σπανάκι και πατάτες.
Η βιοτίνη, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο διατροφικό συμπλήρωμα. Το ασπράδι του αυγού είναι η πλουσιότερη πηγή βιοτίνης. Η απορρόφηση βιοτίνης, μέσω του λεπτού εντέρου, μειώνεται, όσο αυξάνεται η ηλικία. Σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται η συμπληρωματική χορήγηση βιοτίνης στα άτομα ώριμης ηλικίας.
Παράλληλα με τη πρόσληψη βιοτίνης και την προστασία των νυχιών, φορώντας γάντια, χρειάζεται συμπληρωματική θεραπεία με κατάλληλα προϊόντα ενυδάτωσης. Δύο συστατικά έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα: η ουρία και το γαλακτικό οξύ. Και τα δύο θεωρούνται ενυδατικά, επειδή αυξάνουν την ικανότητα του νυχιού να συγκρατεί νερό. Η εφαρμογή του σκευάσματος, γίνεται δύο φορές την ημέρα. Επί πλέον, κάθε φορά που πλένονται τα χέρια, μπορεί να γίνεται χρήση μη φαρμακευτικών προϊόντων πλούσιων σε γλυκερίνη και βαζελίνη.
Οποιαδήποτε θεραπευτική πρόταση απαιτεί 3-6 μήνες, μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: 1) Κουσκούκης Κ, Στρατηγός Ι. 1986. Παθήσεις των Ονύχων. Εκδόσεις Παρισιάνου. 2) Ρηγόπουλος Δ. Άτλας Ονυχοπαθολογίας – Ονυχοκομίας. Ιατρικές Εκδόσεις Παρισιάνος. 3) Baran R.,Dawber R.,Haneke E.,Tosti A., Bristow I. 2003. A Text Atlas of Nail Disorders Techniques in Investigation and Diagnosis.

Ζωγράφω Τσιούμα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

About the author