Πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες
Πολυκυστικές ωοθήκες

Είναι ένα σύνδρομο που απασχολεί πολύ συχνά νεαρές κυρίως γυναίκες. Η πάθηση αυτή μπορεί, επίσης, να προκαλέσει υπογονιμότητα και δυσκολία στη σύλληψη. Υπολογίζεται ότι έως και 10 στις 100 γυναίκες εμφανίζουν το σύνδρομο. Μπορεί να εμφανιστεί από την εφηβεία έως και τη νεαρή ενήλικη ζωή.

Οι ωοθήκες δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Συνήθως, οι ωοθήκες περίπου κάθε μήνα παράγουν ένα ωοθυλάκιο, το οποίο αποτελεί μια δομή που μεγαλώνοντας παράγει ορμόνες. Στη συνέχεια απελευθερώνεται το ωάριο, η γνωστή ως’’ωορρηξία’’ και συμβαίνει στο μέσο του κύκλου. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ακολουθείται από κάποια ευρήματα.

Η διάγνωση του «Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών» στηρίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση και η εργαστηριακή διερεύνηση γίνεται με το υπερηχογράφημα για τη μελέτη των ωοθηκών και αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να εντοπιστούν οι ορμονικές και βιοχημικές διαταραχές. Πρέπει, επίσης, να ελέγχεται η αρτηριακή πίεση και το βάρος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου:
Λιγότερες από 8 περιόδους σε διάστημα ενός έτους.
Αύξηση βάρους και παχυσαρκία. Μέρη που μόνο οι άντρες εμφανίζουν τριχοφυΐα, όπως στο άνω χείλος, το πηγούνι, το στήθος και την κοιλιά.
Τριχόπτωση στο κεφάλι, όπως εμφανίζεται στους άντρες.
Ακμή.
Δυσκολία στη σύλληψη και υπογονιμότητα.

Ακόμη και σε ελαφρά συμπτωματολογία θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει και διάφορα άλλα συμπτώματα. Όπως για παράδειγμα, ψηλό σάκχαρο, υψηλή χοληστερίνη, άπνοια στον ύπνο, καρδιολογικά προβλήματα.

Η πάθηση χρειάζεται συστηματικά παρακολούθηση από ειδικό ενδοκρινολόγο, μιας και πρόκειται ουσιαστικά για διαταραχή των ορμονών. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα χρειαστεί και η συμβουλή γυναικολόγου ή δερματολόγου, ανάλογα με τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν. Η διάγνωση γίνεται, πλέον, με διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια και μετά τον αποκλεισμό άλλων, σπανιότερων αλλά και πιο σοβαρών ενδοκρινολογικών ασθενειών, που μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιστορικό της ασθενούς, τα πιθανά τεστ περιλαμβάνουν:
Εξετάσεις αίματος για μέτρηση ορμονών, σακχάρου και χοληστερίνης.
Τεστ κύησης, αν δεν υπάρχει περίοδος για μεγάλο διάστημα.
Υπέρηχο πυέλου, έναν ακίνδυνο και χωρίς ακτινοβολία τρόπο να απεικονιστεί η μήτρα και οι ωοθήκες και να μετρηθούν τα ωοθυλάκια.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
Κατά περίπτωση, μια σωστή διατροφή με συνέπεια απώλειας κιλών θα δρούσε βοηθητικά, μετά και από συμβουλή γιατρού θα μπορούσε να ακολουθηθεί και θεραπεία με αντισυλληπτικά, η οποία βελτιώνει το πρόβλημα, αλλά δεν το θεραπεύει 100%. Μπορεί να γίνει αι λήψη διαφόρων αντί – ανδρογόνων τα οποία μπλοκάρουν ορισμένα από τα συμπτώματα . Εναλλακτική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει και η μετφορμίνη η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση υψηλών επιπέδων διαβήτη. Ο μεγαλύτερος φόβος των γυναικών με αυτό το σύνδρομο είναι η σύλληψη … Όμως οι περισσότερες, πλέον, γυναίκες καταφέρνουν να κάνουν παιδί, με λίγη καθυστέρηση, ίσως, η οποία εξαρτάται από το είδος της θεραπείας. Σημασία έχει πως οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο μπορεί να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, ακολουθώντας, βέβαια, τη συμβουλή των γιατρών τους.

Μάριος Ρούσσος, Φαρμακοποιός

About the author