Πολυκυστικές ωοθήκες

Πολυκυστικές ωοθήκες
Πολυκυστικές ωοθήκες

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι το πιο συνηθισμένο ορμονικό πρόβλημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς αφορά περίπου το 15%- 20% του γυναικείου πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μεγέθους των ωοθηκών και τη συσσώρευση πολλών μικρών κύστεων. Εκδηλώνεται με μια ποικιλία συμπτωμάτων.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:
Ασταθής έμμηνος ρύση ή αμηνόρροια
Υπογονιμότητα
Υπερανδρογοναιμία η οποία είναι υπεύθυνη για την τριχοφυία που εμφανίζεται
Ακμή και λιπαρότητα
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
Προβλήματα βάρους
Έχει παρατηρηθεί ότι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο, κατά το οποίο έχουμε εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων όπως:
Υπέρταση
σακχαρώδης διαβήτης και υπερχολιστεριναιμία

Συνήθως το σύνδρομο πολυκυστικών ωιθηκών συνδυάζεται με δύο ή τρία από τα παραπάνω συμπτώματα και σπανιότερα με περισσότερα ή με όλα μαζί.
H διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών γίνεται με ορμονικές εξετάσεις στις οποίες μετράμε τα επίπεδα της ορμόνης LH, FSH, της προλακτίνης, καθώς και τα βασικά ανδρογόνα SHBG και DHEAS.

Eπίσης στη γυναικολογική εξέταση, οι ωοθήκες έχουν τις περισσότερες φορές αυξημένο μέγεθος λόγω των πολλών μικρών κύστεων που βρίσκονται μέσα σε αυτές. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε ευκολότερα κάνοντας ένα υπερηχογράφημα κατά το οποίο είναι εμφανείς πολυάριθμες μικρές κύστες (ωοθηλάκια μεγέθους 5-9mm) περιφερειακά στην ωοθήκη οι οποίες αδυνατούν να εξελιχθούν.
Η θεραπεία του συνδρόμου βασίζεται στα συμπτώματα που το συνοδεύουν. Βασικές αρχές της θεραπείας είναι η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, η άσκηση και η σωστή διατροφή. Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να ρυθμίσουν την περίοδο, να μειώσουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσουν στο πρόβλημα της ακμής. Παρολαυτά, τα ορμονικά σκευάσματα δε θεραπεύουν το σύνδρομο και γι’αυτό το λόγο η περίοδος ξαναγίνεται άστατη αν σταματήσουμε το χάπι. Σε περίπτωση που οι γυναίκες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, υπάρχουν σκευάσματα όπως η κιτρική κλομιφαίνη και οι γοναδοτροπίνες, που βοηθούν ώστε να έχουμε ωορρηξία κάθε μήνα ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Σε περίπτωση διαβήτη, η χρήση μετφορμίνης μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου στο διαβήτη τύπου 2 και αυξάνει τις πιθανότητες για ωορρηξία.

Κατερίνα Φυλακτίδου
Φαρμακοποιός

About the author