Πράσινο τσάι (camellia sinensis)

Πράσινο τσάι (camellia sinensis)
Πράσινο τσάι (camellia sinensis)

Το πράσινο τσάι, γνωστό από αιώνες, χρησιμοποιείται ως φάρμακο πάνω από 4000 χρόνια. Πρόσφατα, διερευνήθηκαν επιστημονικά οι θεραπευτικές του ιδιότητες και σήμερα το πράσινο τσάι αποτελεί το βότανο με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Εκτός από τη φυσική του μορφή ως αποξηραμένο βότανο, κυκλοφορεί σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές, όπως κάψουλες, δισκία, σκόνη ή εκχύλισμα. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως πρόσθετο συστατικό σε χυμούς και αναψυκτικά. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτησή του οφείλεται στη γνώση του ευεργετικού ρόλου που έχει στη διατήρηση της υγείας, στη θεραπευτική δράση συστατικών του, αλλά και στην ικανότητά του να ενεργοποιεί το μεταβολισμό και να βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους, το τερπνόν μετά του ωφελίμου, υγεία και ομορφιά!

Το πράσινο τσάι, όπως όλα τα βότανα, έχει μια πλειάδα θεραπευτικών φυτοχημικών συστατικών, αρμονικά δεμένων μεταξύ τους, που επιφέρουν τα θαυματουργά αποτελέσματα.
Μεταξύ αυτών διακρίνουμε: καφεΐνη, μεθυλοξανθίνες (θεοφυλίνη, θεοβρωμίνη, θειανίνη), πολυφαινόλες, Gallic acid, Gallocatechin (GC) και Epigallocatechin (EGC), προανθοκυανιδίνες, βιταμίνες A και C, χλωροφύλλη, πολυσακχαρίτες και διάφορα οργανικά οξέα.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του πράσινου τσαγιού συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, αρτηριοσκλήρωση.
Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει θεραπευτικά ή προληπτικά στο:

Καρδιαγγειακό Σύστημα
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-γαλλική) που ευεργετεί το καρδιαγγειακό σύστημα με δύο μηχανισμούς.

Α. Με το μηχανισμό της μεταβολικής της δράσης, που μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερόλης), παράλληλα αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη) και βελτιώνει την ελαστικότητα των αγγείων. Έχοντας, επίσης, λιποδιαλυτικές ιδιότητες δρα κατά της παχυσαρκίας γνωστό προδιαθεσικό παράγοντα πρόκλησης στεφανιαίας νόσου.

Β. Με το μηχανισμό παραγωγής ΝΟ (μονοξειδίου του αζώτου) από τον ενδοθήλιο, που προκαλεί αγγειοδιαστολή και συνεπώς μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Αντικαρκινική δράση
Η άκρως αντιοξειδωτική πολυφαινόλη EGCG του πράσινου τσαγιού πιστεύεται ως το πλέον δραστικό αντικαρκινικό συστατικό που προστατεύει τα κύτταρα από καταστροφή και ενισχύει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων από τον ίδιο του οργανισμό. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ κατέληξε ότι η EGCG σταματάει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων, διεγείροντας τη φυσική διαδικασία προγραμματισμού κυτταρικού θανάτου που ονομάζεται απόπτωση. Επίσης, σε μελέτη του Medical College Ohio παρουσιάστηκε η δυνατότητα της EGCG να εμποδίζει την παραγωγή ουροκινάσης, ενός ενζύμου που χρειάζονται τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν. Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα έχει παρατηρηθεί ότι μπλοκάροντας την ουροκινάση, συρρικνώθηκαν όγκοι και σε ορισμένες περιπτώσεις οι όγκοι οδηγήθηκαν σε πλήρη ύφεση.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Kansas, η EGCG είναι 100 φορές ισχυρότερη από τη βιταμίνη C και 25 φορές ισχυρότερο από τη βιταμίνη Ε στην προστασία του DNA από βλάβη, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Έλεγχο σωματικού βάρους
Στη σημερινή εποχή της υψηλής τεχνολογίας, η επίτευξη συμπληρωμάτων διατροφής πράσινου τσαγιού σε συμπυκνωμένες τιτλοδοτημένες μορφές μας επιτρέπει την τεκμηριωμένη χρήση του για απώλεια βάρους. Πράγματι, εργαστηριακές και κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα υποστηρίζουν τη δράση του πράσινου τσαγιού στην αύξηση του μεταβολισμού, λόγω της καφεΐνης που αυξάνει τη θερμογένεση. Επίσης, συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους τόσο του υποδόριου, όσο και του σπλαχνικού (κοιλιακού).

Η συστηματική καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού (3-4 ποτήρια) δίνει εμφανή αποτελέσματα, συμμετέχοντας στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, αυξάνοντας τις ενεργειακές δαπάνες, “καίγοντας” τα αποθηκευμένα λίπη (οξείδωση λιπών), μεταβάλλοντας την κατανομή λίπους και μειώνοντας τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Προστασία στοματικής υγιεινής
Το πράσινο τσάι εμπλουτισμένο με τανίνες επιτυγχάνει αντιβακτηριδιακή δράση, ιδιαίτερα ενάντια των παθογόνων βακτηριδίων που προκαλούν τερηδόνα και περιοδοντίτιδα. Καταναλώνοντας ένα ποτήρι τσάι στην ημερήσια διατροφή μας εξασφαλίζουμε πιο υγιή δόντια και ούλα.
Πώς όμως πρέπει να γίνεται η λήψη του πράσινου τσαγιού; Σύμφωνα με το University of Maryland Medical Center, η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών ημερησίως μας παρέχει τα μέγιστα οφέλη με ασφάλεια. Αν πάλι επιλέξουμε τιτλοδοτημένα σκευάσματα, συνιστάται περί τα 250mg κατεχινών.

Το πράσινο τσάι είναι ασφαλέστατο συμπλήρωμα διατροφής. Σπάνια έχουν παρατηρηθεί ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές, ήπια νευρικότητα και αϋπνία, λόγω της καφεΐνης. Φροντίζουμε να μη λαμβάνεται από εγκύους και θηλάζουσες. Τέλος, η λήψη πράσινου τσαγιού συνιστάται να γίνεται μακριά από σκευάσματα συμπληρωμάτων σιδήρου Fe, διότι μπορεί να μειώσει την εντερική απορρόφησή του. Για ασφάλεια, απαιτείται διαφορά τουλάχιστον δύο ωρών.

Ας απολαύσουμε το γευστικό πράσινο τσάι με μηδενική θερμιδική αξία, με τελετουργικό ηρεμίας και τα θεαματικά οφέλη της υγείας μας θα εμφανιστούν τόσο στην εξωτερική μας εμφάνιση, όσο και στο μικρόκοσμο του DNA μας.

Ολυμπία Mαγούρη
Φαρμακοποιός

Πηγές: Practitioner’s Guide to supplements, Lamberts.

About the author