Προσεγμένες και στην παραλία

Προσεγμένες και στην παραλία
Προσεγμένες και στην παραλία

Καλοκαιρινές διακοπές … ενθουσιασμός, ανεμελιά και διάθεση στα ύψη!!!

Δυστυχώς, όμως, οι θερινοί μήνες είναι η πιο «σκληρή» εποχή για την επιδερμίδα μας. Το δέρμα, ως όργανο επαφής και αισθήσεων είναι και το όργανο που «παίζει» προστατευτικό ρόλο για τα ζωτικά μας όργανα. Εκτός, λοιπόν, από την επιθυμία του ανθρώπου για όμορφο και υγιές δέρμα στον τομέα της ψυχολογίας, πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψιν ότι το δέρμα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο για την υγεία του ατόμου.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν και τα αποτελέσματά τους, εκτός από την παρεξήγηση της εικόνας μας, θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
Φωτοευαισθησία: ερυθρότητα, κνησμός.
Πρόωρη γήρανση: κλινικά: ομοιόμορφο σκούρο χρώμα, έντονη επιδερμική χαλάρωση, ιδιαίτερα πολλές και λεπτές γραμμές.
Αύξηση των ελευθέρων ριζών: βλάβες και σε ενδότερα ζωτικά όργανα.
Ακμή: λόγω βλάβης συνδετικών ιστών δέρματος, υπερκεράτωσης, δηλαδή δημιουργία φραγμού κερατινοκυττάρων, με αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου της επιδερμίδας και συνεπώς τη δυσλειτουργία των κυτταρικών θρεπτικών παραγωγικών ινών.
Δημιουργία «γραμμών»: ρυτίδων γύρω από τα μάτια «πόδι της χήνας» και του άνω χείλους.
Αφυδάτωση: λόγω έλλειψης υγρασίας από εφίδρωση, σε ανώτερες θερμοκρασίες.
Ηλίαση: πυρετός, κεφαλαλγία, αφυδάτωση.
Μολύνσεις σε δέρμα και όνυχες: στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, μελοχρωματικό ξηρόδερμα, πορφυρίες, φαινυλκετονουρία, ουρολοίμωξη, σύνδρομο Bloom.
Εγκαύματα: Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, λόγω μειωμένης παραγωγής μελανοκυττάρων, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς.
Μυκητιάσεις: Οι υψηλές θερμοκρασίες των θερινών μηνών επιτρέπουν σε όλων των ειδών τους μύκητες να ευδοκιμούν και να εξαπλώνονται σε ταχύτατο ρυθμό. Οι πιο επιρρεπείς περιοχές είναι αυτές των πελμάτων, των ονύχων και των γεννητικών οργάνων.
Καρκινογένεση: Το 80% των κρουσμάτων οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία.
Θυλακίτιδα: Δοθιήνες και φλύκταινες με τρίχα το εσωτερικό τους.

Το ηλιακό φως παρόλα αυτά, είναι αναμφισβήτητα πηγή ζωής και ενέργειας. Εκτός από τις οργανικές ευεργετικές ιδιότητες (π.χ. παραγωγή βιταμίνης D και ενδορφινών) επηρεάζει θετικά την ψυχολογική διάθεση των ανθρώπων. Ας κάνουμε λοιπόν τα παρακάτω, για να απολαύσουμε τον ήλιο και τις παραλίες.

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ !!!
ΠΡΟΣΩΠΟ
Επαγγελματική προσέγγιση
Οπωσδήποτε, στις αρχές αλλά και στο τέλος του καλοκαιριού, να επισκεφθείτε την αισθητικό σας για ένα
βαθύ καθαρισμό μια-δυο συνεδρίες ΜΙΚΡΟΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗΣ.
Εκτός από το ότι θα γίνει διάγνωση της επιδερμίδας σας, θα λάβετε και πολύ χρήσιμες συμβουλές για την καλή εξωτερική σας εμφάνιση και τη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας σας, ανάλογα με το δικό σας τύπο δέρματος και το δικό σας πρόβλημα.

Ατομική προσέγγιση
Tips
Μία φορά την εβδομάδα να κάνετε peeling στο πρόσωπό σας.
Καθημερινά, πρωί και βράδυ, να απλώνετε με ανοδικές κινήσεις και μασάζ την ανάλογη με τον τύπο του δέρματός σας, ενυδατική κρέμα.
Τριάντα (30’) λεπτά μετά από την επάλειψη της ενυδατικής, χρησιμοποιήστε αντηλιακή λοσιόν/κρέμα, με υψηλό δείκτη προστασίας SPF 30/50 UVA και UVB νέας γενιάς, δηλαδή χωρίς οξείδιο του τιτανίου. Αυτά τα προϊόντα νέας γενιάς, προστατεύουν καλύτερα, χωρίς να «φράζουν» τη δίοδο του οξυγόνου στους πόρους του δέρματος, σε αντίθεση με τα αντηλιακά που έχουν οξείδιο του τιτανίου (δημιουργεί σύμπλεγμα «καθρεπτών» για προστασία από τη βλαβερή ακτινοβολία UVA και UVB). Επίσης, εμπεριέχουν ενυδατικά και αντιγηραντικά συστατικά, δηλαδή έχουν διπλή δράση.

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
Επαγγελματική προσέγγιση
Αποτρίχωση με κερί (θερμό ή ψυχρό)
Χαλάουα

Laser IPL Διoδικό και Yag επιτρέπεται και τους θερινούς μήνες, χωρίς, όμως, ποτέ να ξεκινήσετε τις συνεδρίες σας το καλοκαίρι. Οι παραπάνω μέθοδοι δεν έχουν αντίκτυπο στους συνδετικούς ιστούς του δέρματος προς βλάβη τους, διότι δρουν και λειτουργούν μόνο μέσω της απορρόφησης των Joule και mn από τον μυελό της τρίχας. Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις επόμενες (2) δύο ημέρες.

Tips
Ποτέ δεν κάνουμε αποτρίχωση και μετά πάμε για μπάνιο στη θάλασσα. Μόνο μετά από δύο (2) ημέρες, μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο και έπειτα είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού. Το ίδιο ισχύει και για το ξύρισμα.
Ατομική προσσέγγιση
Εάν κάνετε αποτρίχωση με κερί μόνες σας, καθαρίστε, πριν, την περιοχή με ένα ήπιο αντισηπτικό σαπούνι με αλκοόλη (οινόπνευμα καθαρό έως 70°).
Εάν υπάρχει πρόβλημα θυλακίτιδας, αντί για λάδι (για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων του κεριού ή της χαλάουα), τοποθετείστε μια αντιβιοτική αλοιφή, από το φαρμακείο, στην πάσχουσα περιοχή.
Απαγορεύεται η χρήση αποτριχωτικών με κρεμώδη υφή ή ξανθιστικών προϊόντων. Σκεφτείτε αν κάτι μπορεί να «λιώσει» ή να «αποχρωματίσει» τις τρίχες σας, τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα στο δέρμα σας! Το λιγότερο που μπορεί να σας συμβεί μελλοντικά είναι να αποκτήσετε, πρόωρα, πανάδες και ρυτίδες στις περιοχές που αποτριχώνετε με αυτές τις μεθόδους.
Ακόμη και στο ξύρισμα απαγορεύεται το μπάνιο στη θάλασσα την ίδια ημέρα. Κινδυνεύετε να αποκτήσετε μόλυνση, εγκαύματα ή κνησμό.
Οπωσδήποτε ενυδατική κρέμα μετά από οποιαδήποτε μέθοδο αποτρίχωσης!

ΑΚΡΑ
Επαγγελματική προσέγγιση
Πεντικιούρ και μανικιούρ, οπωσδήποτε, σε σωστό επαγγελματία, ο οποίος αποστειρώνει τα εργαλεία του (πενσάκια, λίμες, λουτρά) και έχει στο χώρο του επαγγελματικούς κλιβάνους αποστείρωσης.
Ο επαγγελματίας θα σας ενημερώσει για τυχόν προβλήματα, που μπορεί να έχετε από το προηγούμενο καλοκαίρι, θα σας θεραπεύσει, αν τυχόν υπάρχει θέμα και θα σας συμβουλέψει για τη δική σας περίπτωση (μυκητιάσεις, σκληρύνσεις, κάλοι, υπερκερατώσεις, ονυχοκρυπτώσεις).
Ατομική προσέγγιση
Εφόσον έχετε επισκεφθεί επαγγελματία για να διατηρήσετε το αποτέλεσμα, εφόσον όσον δεν υπάρχει πρόβλημα, καλό είναι να κάνετε στα άκρα σας και τα επωνύχια (πετσάκια), μια (1) φορά την εβδομάδα πήλινγκ (peeling) με ελαιόλαδο και ζάχαρη. Αφού ξεβγάλετε, βάλτε ένα προϊόν cuticle remover, για να σπρώξετε τα πετσάκια προς τα πάνω. Μην κόβετε τα πετσάκια σας μόνες σας, εάν δεν έχετε τροχό μπορεί να δημιουργήσετε πηγή μόλυνσης ή, στην απλούστερη περίπτωση, να επιδεινώσετε το πρόβλημα των επωνυχίων.
Αφού δώσετε το σχήμα που θέλετε, θα τα λιμάρετε (άνω απαλά με ένα buffer). Στη συνέχεια, κάνετε μασάζ με μια ενυδατική κρέμα (hand cream- cream for feet) αντίστοιχα. Με μία μπατονέτα, εμποτισμένη με οινόπνευμα, θα καθαρίσετε όλη την επιφάνεια των νυχιών. Στη συνέχει, base coat, το βερνίκι της επιλογής σας και τέλος topcoat για περισσότερη διάρκεια.

Διατροφικά tips:
Σε όλους τους τομείς «περί υγείας» η διατροφή είναι το Α και το Ω.
Όσον αφορά στο μαύρισμα και την αντιοξειδωτική, αντηλιακή προστασία, στην ενυδάτωση και σφριγηλότητα της επιδερμίδας, στην ανάπλαση του δέρματος, την γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων, αλλά και για το καλύτερο μαύρισμα 11/2 λίτρο νερό ημερησίως απαραίτητα.
Καροτενοειδή, όπως ντομάτα (λυκοπένιο), καρότο (Β-καροτίνη), βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζι, μάνγκο, πεπόνι, κολοκύθες, μπρόκολο και σπανάκι.
Βιταμίνη Α σε συκώτι, ψάρια (Ω3), κρόκους αβγού, τυριά.
Βιταμίνη C (αντιοξειδωτική κατά των ελευθέρων ριζών και της πρόωρης γήρανσης) σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, λεμόνια, μπρόκολο, σπανάκι).
Ψευδάργυρος και σελήνιο: σε γαρίδες χταπόδι, σολομό, μύδια, καρύδια για παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Ελαιόλαδο σε χωριάτικη σαλάτα, τονοσαλάτες, φρουτοσαλάτες, δώρα από την Ελληνική φύση.

Στο καλοκαιρινό νεσεσέρ: Αντηλιακό προσώπου, αντηλιακό σώματος έχουν διαφορετικές προδιαγραφές για την καταλληλότηττά τους, ανάλογα με τη σύσταση της επιδερμίδας του προσώπου-ντεκολτέ λαιμό και στέρνο, η οποία σύσταση διαφέρει. Αντηλιακό για τα μαλλιά (after sun lotion) για δροσιά και ενυδάτωση. Επανάληψη του αντηλιακού ανά 30’. Aqua spray για το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής, αντιμυκητησιακή κρέμα εξωτερικής χρήσης για τα πέλματα και μπροστά από τα νύχια (ανάμεσα στα νύχια και το δέρμα) προαιρετικά. Αντιβιοτική κρέμα εξωτερικής χρήσης, για τυχόν μολύνσεις (ερυθρότητα, κνησμός, σπυράκια, ακμή). Κορτιζονούχα κρέμα εξωτερικής χρήσης για τσιμπήματα.

Καλές διακοπές!

Γιούλα Χαβιάρα, Αισθητικός

About the author