Πώς να διαλέξουμε τα σωστά γυαλιά ηλίου

Πώς να διαλέξουμε τα σωστά γυαλιά ηλίου
Πώς να διαλέξουμε τα σωστά γυαλιά ηλίου

Σε όλους μας αρέσει ένα όμορφο ζευγάρι γυαλιά ηλίου, αλλά το να φοράμε τα γυαλιά μας κάθε φορά που βγαίνουμε έξω, δεν έχει να κάνει με την ωραία εξωτερική εμφάνιση. Είναι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους.

Περιορίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης ρυτίδων στις γωνίες των ματιών, που δημιουργούνται, όταν περνάμε πολλή ώρα στον ήλιο. Το άσπρο των ματιών προστατεύεται από την κοκκινίλα και τους ερεθισμούς, που δημιουργεί ο ήλιος στο γυμνό μάτι. Επίσης, με τα γυαλιά ηλίου υπάρχει φραγμός στην καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, που προέρχεται από τον ήλιο, στα μάτια.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να φοράμε τα γυαλιά ηλίου κάθε φορά, που πάμε στην παραλία, στο πάρκο και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Πρέπει να τα φοράμε είτε έχει ήλιο είτε έχει συννεφιά. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε και στα παιδιά μας να φορούν γυαλιά ηλίου συνέχεια.
Παρακάτω ακολουθούν οδηγίες για το πώς να διαλέξουμε τα σωστά γυαλιά ηλίου για την υγεία μας.

Να προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV protection)
Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία που δεν μπορούμε να δούμε ή να νιώσουμε. Σε μικρές ποσότητες, βοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης D. Αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μεγάλη φθορά στα μάτια.
Έτσι, πριν αγοράσουμε γυαλιά ηλίου, πρέπει να διαβάσουμε την ετικέτα. Αναφέρει ότι μπλοκάρουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες UVA και UVB στο 100%; Αν όχι, δε θα πρέπει να τα αγοράσουμε.
Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη στο μάτι. Καταστρέφει τον αμφιβληστροειδή και το βλεννογόνο στο πίσω μέρος του ματιού, που μας βοηθά να δούμε καθαρά.

Να έχουν σωστή εφαρμογή
Ένα ζευγάρι γυαλιά που δεν εφαρμόζουν καλά αφήνουν την υπεριώδη ακτινοβολία να περάσει στο δέρμα και στα μάτια μας.
Σωστή εφαρμογή, σύμφωνα με τους οπτομετρικούς, είναι τα γυαλιά να μην αγγίζουνε τις βλεφαρίδες, αλλά να μην πέφτουν και πολύ χαμηλά στη μύτη. Επίσης, τα γυαλιά θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τα φρύδια μας.
Αυτά που τυλίγονται γύρω από τα μάτια μας, εμποδίζουν τις ακτίνες του ηλίου που μπαίνουν από το πλάι, καθώς επίσης εμποδίζουν και διάφορα αλλεργιογόνα να μπουν στα μάτια.

Πολωμένοι φακοί
Εμποδίζουν την αντηλιά στην παραλία, στο χιόνι και στο νερό. Αλλά δεν αντικαθιστούν τη σωστή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Πολλοί άνθρωποι τους προτιμούν, γιατί βλέπουν πιο καθαρά.

Φωτεινότητα και χρώμα
Οι σκοτεινοί φακοί δεν εμποδίζουν απαραίτητα την υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, το να διαβάζουμε την ετικέτα πάνω στα γυαλιά είναι πολύ σημαντικό.
Η κόρη του ματιού ελέγχει πόσο φως μπαίνει στο πίσω μέρος του ματιού. Όταν φοράμε σκοτεινούς φακούς, η κόρη ανοίγει πιο πολύ για να μπει περισσότερο φως. Εάν τα γυαλιά ηλίου δεν είναι προσαρμοσμένα να μπλοκάρουν την υπεριώδη ακτινοβολία, περισσότερη βλαβερή ακτινοβολία μπαίνει στο πίσω μέρος του ματιού.

Υλικό των φακών
Μπορεί να είναι πλαστικό, άσπαστο ή κάποιο άλλο καινούριο υλικό και η επιλογή του εξαρτάται πολύ από το προσωπικό γούστο και πόσο καλά βλέπει κανείς με αυτό. Τα πολύ ακριβά υλικά δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν και καλή ποιότητα εικόνας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε να διαλέγουμε τα σωστά γυαλιά ηλίου και για τα παιδιά μας, τα οποία θα πρέπει να φορούν όλες τις μέρες, όταν βγαίνουν έξω. Τα μάτια τους είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα δικά μας και η βλάβη ξεκινά αμέσως, μόλις εκτίθενται στο φως του ήλιου.

Χριστίνα Τσώνου
Φαρμακοποιός

About the author