Ραγάδες σώματος και η αντιμετώπισή τους

Ραγάδες σώματος και η αντιμετώπισή τους
Ραγάδες σώματος και η αντιμετώπισή τους

Οι ραγάδες είναι ο χειρότερος εφιάλτης των γυναικών. Μπορεί να τους προκαλέσει άγχος, να αισθάνονται ανασφαλείς για τον εαυτό τους και το σώμα τους.

Όταν οι ραγάδες εντοπίζονται στο στήθος, μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική εξωτερική εικόνα μιας γυναίκας και να την κάνουν να αισθάνεται λιγότερο επιθυμητή. Ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά έχουν την τάση να απαντώvται σε σημεία, που συσσωρεύεται λίπος. Οι πιο συνήθεις θέσεις εντοπισμού των ραγάδων είναι η κοιλιά, το στήθος, οι μηροί, οι γλουτοί και οι βραχίονες (μπράτσα). Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό και, όπως είναι φυσικό, θέλουν να τις εξαφανίσουν ή τουλάχιστον να τις μειώσουν, έτσι ώστε να πετύχουν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι είναι οι ραγάδες;
Το δέρμα αποτελείται από τρεις στιβάδες: την εξωτερική (επιδερμίδα), τη μεσαία (χόριο) και τον υποδόριο ιστό. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που αποτελούν μέρος του συνδετικού ιστού, περνούν μέσα από το χόριο παρέχοντάς του ελαστικότητα και σφριγηλότητα.

Οι ραγάδες είναι μια μορφή δερματικών ουλών που δημιουργούνται, ως αποτέλεσμα της απότομης τάσης, που ασκείται στο δέρμα μας. Έχουν συνήθως γραμμοειδή διάταξη, λόγω διαταραχής των ελαστικών ινών του χορίου. Ανάλογα με το φυσικό τόνο του δέρματος, οι ραγάδες ξεκινούν ως ροζ, κοκκινωπές ή καφετί γραμμές, που αργότερα παίρνουν ένα πιο φωτεινό μοβ χρώμα. Αν οι ραγάδες είναι κόκκινες, είναι σχετικά πρόσφατες, ενώ, αν είναι λευκές είναι πιο παλιές.

Πρόκειται για ουλές που εντοπίζονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, καθώς το δέρμα πάνω από τις ραγάδες είναι φυσιολογικό. Αντιθέτως το χόριο και ο υποδόριος ιστός εμφανίζουν ένα ρήγμα, που οδηγεί στην εμφάνιση της ραγάδας. Δεν πρέπει να συγχέονται με την κυτταρίτιδα. Συχνά συνυπάρχουν, αλλά η παθογένειά τους είναι εντελώς διαφορετική.

Ποια είναι τα αίτια των ραγάδων;
Παρακάτω αναφέρουμε τις σημαντικότερες αιτίες δημιουργίας των ραγάδων:
1) Φυσιολογικές ραγάδες, που εμφανίζονται κατά την απότομη αύξηση του ύψους στην εφηβεία.
2) Σε ταχεία αύξηση του βάρους στην εφηβεία και στην εγκυμοσύνη.
3) Σε ορμονικές διαταραχές, που παρατηρούνται σε παθήσεις του θυρεοειδούς, στο σακχαρώδη διαβήτη, στην αυξημένη έκκριση κορτιζόλης (π.χ. σύνδρομο Cushing), στη λήψη ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης, στη λήψη αντισυλληπτικών.
4) Δημιουργούνται, λόγω χρόνιας χρήσης φαρμάκων που λαμβάνονται συστηματικά ή που εφαρμόζονται τοπικά, π.χ. σε χρόνια τοπική χρήση κρεμών, αλοιφών ή λοσιόν κορτιζόνης.
5) Σε αθλητές, κυρίως, που ασχολούνται με την άρση βαρών, λόγω ταχείας αύξησης της μυϊκής μάζας.
6) Στην εγκυμοσύνη, όπου παρατηρείται γρήγορη αύξηση του μεγέθους της μήτρας, και κατά συνέπεια διάταση του δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς.
7) Ραγάδες, λόγω κληρονομικότητας.

Θεραπεία για ραγάδες
Κάποιες θεραπείες ραγάδων περιλαμβάνουν την τοπική χρήση κρέμας τρετινοΐνης 0,1%, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με γλυκολικό οξύ 20%, ή κρέμας τρετινοΐνης που έχει αναμειχθεί με διάφορες λοσιόν και ενυδατικές κρέμες ή συνδυασμό γλυκολικού οξέος 20% και L-ασκορβικού οξέος 10%. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται αμινοξέα φρούτων, διάφορες άλλες ομοιοπαθητικές κρέμες και έλαια, όπως επίσης και τα θαλάσσια φύκια με τα οποία περιτυλίγουμε την προσβεβλημένη περιοχή.

Η χρήση ενυδατικών και λιπαντικών κρεμών, καθώς και μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C. Η πρόσληψη βιταμίνης C λειτουργεί βοηθητικά, καθώς η εν λόγω βιταμίνη συμβάλλει στη δημιουργία του κολλαγόνου και στη σφριγηλότητα του δέρματος. Φροντίστε να καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα νερού που βοηθάει αρκετά στη μείωση της πιθανότητας εμφανίσεως ραγάδων. Η πιο σίγουρη, όμως, λύση είναι η αποφυγή πρόσληψης υπερβολικού σωματικού βάρους. Η χρήση ελαίων και λοσιόν που περιέχουν βιταμίνη Ε και shea butter μπορεί να συνδυαστεί με μασάζ, τρίβοντας την περιοχή του δέρματος απαλά, αλλά σταθερά με κυκλικές κινήσεις. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας στην περιοχή του στήθους, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση των θρεπτικών συστατικών να φτάσουν στο δέρμα πιο αποτελεσματικά. Οι κρέμες δρουν περισσότερο προστατευτικά και δεν μπορούν να εξαλείψουν τον πρόβλημα!
Η άσκηση μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση των ραγάδων του στήθους. Το ποδήλατο, το τρέξιμο και η κολύμβηση είναι πολύ καλές λύσεις. Εάν είστε σε θέση να τονώσετε το σώμα σας, αυτό θα κάνει το δέρμα σας σφριγηλό, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα όποια σημάδια.

Μείωση των ραγάδων του στήθους με διάφορες θεραπείες.
Ο στόχος της θεραπείας είναι η σημαντική βελτίωση της εικόνας, έτσι ώστε οι βλάβες να είναι όσο το δυνατόν μη εμφανείς. Οι θεραπείες γίνονται μεμονωμένες ή σε συνδυασμό, ανάλογα με το πρόβλημα.

1) Στην επιφάνεια του δέρματος:
Οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν τη μικροδερμοαπόξεση, το μικρονυγμό και τα επιφανειακά πίλινγκ, με στόχο την απομάκρυνση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος, οδηγώντας στην ανακατασκευή του και στην παραγωγή κολλαγόνου. Η μεσοθεραπεία με ή χωρίς βελόνα επεμβαίνει με ειδικούς αναπλαστικούς παράγοντες, οι οποίοι εγχέονται στο χόριο. Απαιτείται προσοχή, καθώς το δέρμα στην περιοχή των ραγάδων είναι πολύ λεπτό. Χρειάζονται πάντα αρκετές συνεδρίες – πάνω από 8 με 10 για να έχουμε ορατό αποτέλεσμα.

2) Στα βαθύτερα στρώματα:
Σε αυτήν την περίπτωση, οι δερματολόγοι εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία τους επιτρέπει να διοχετεύσουν ενέργεια στο βάθος του δέρματος χωρίς, ωστόσο, να επηρεάσουν την επιφάνεια. Αυτό γίνεται είτε με φωτεινή ενέργεια, είτε με ραδιοσυχνότητα. Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας είναι θεαματικά, καθώς τα ποσοστά ολοκληρωτικής εξάλειψής τους από την επιδερμίδα αγγίζουν το 80-85% στις λευκές και το 90% στις ερυθρές ραγάδες. Απαιτούνται 4-8 συνεδρίες, ανάλογα με το είδος, το βάθος και την έκταση των ραγάδων.
Παρενέργειες δεν υπάρχουν, εφόσον τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις κατά την εφαρμογή της θεραπείας και λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Όσοι έχουν υπερευαισθησία στο δέρμα, καλό θα ήταν να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Όλες οι ηλικίες είναι κατάλληλες για τη θεραπεία αυτήν, αλλά, βέβαια, όσο πιο νεαρό είναι το άτομο, τόσο πιο γρήγορα θεραπεύεται.

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, όποια θεραπευτική μέθοδο και να ακολουθήσουν, οι ραγάδες, επειδή είναι ουλές, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. Ο δερματολόγος θα μελετήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, αλλά και θα ενημερώσει σχετικά με το εάν το πρόβλημα επιδέχεται βελτίωση.

Ζωγράφω Τσιούμα, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος

About the author