Σεξουαλική σχέση και προφύλαξη

Σεξουαλική σχέση και προφύλαξη
Σεξουαλική σχέση και προφύλαξη

Σεξουαλική επαφή είναι η φυσική ένωση του αρσενικού και του θηλυκού ως επακόλουθο της αναζήτησης για την ικανοποίηση του έμφυτου ενστίκτου ή της ανάγκης απόκτησης απογόνων.

Η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής επηρεάζεται, κυρίως, από κοινωνικά φαινόμενα και από τις σημαντικές κοινωνικές αλλαγές, όπου τις τελευταίες δεκαετίες κάνουν την εμφάνισή τους τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Όλοι οι άνθρωποι ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή, χωρίς να διαθέτουν την ανάλογη πείρα. Για όλους τους ανθρώπους υπάρχει η πρώτη φορά. Πολύ συχνά ο νέος άνθρωπος πληροφορείται τα μυστικά του σεξ από αυτοαποκαλούμενους ’’έμπειρους‘’ φίλους, οι οποίοι, όμως, είναι πολύ πιθανό να έχουν κατασκευάσει τις εμπειρίες τους στη φαντασία τους και μόνο. Άλλωστε, οι έρευνες δείχνουν ότι η σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης των νέων ανθρώπων γύρω από το σεξ είναι οι συνομήλικοι και οι φίλοι. Επιπλέον, δεν είναι ακριβείς οι πληροφορίες από το περιβάλλον τους που αφορούν στην ηλικία και στις δυσκολίες της πρώτης ερωτικής επαφής.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι περίπου ο ένας στους 2 άντρες και οι 3 στις 5 γυναίκες αναφέρουν ότι η πρώτη τους προσπάθεια για ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή ήταν αποτυχημένη. Οι πρώτες σεξουαλικές επαφές για τη γυναίκα είναι, συνήθως, χωρίς οργασμό. Η οργασμική ικανότητα έρχεται με την απόκτηση εμπειρίας. Ο άνδρας στις πρώτες του επαφές λειτουργεί, συνήθως, με αδυναμία ελέγχου του αντανακλαστικού της εκσπερμάτωσης. Με την επανάληψη των σεξουαλικών επαφών μαθαίνει, τελικά, να την ελέγχει.
Το σεξ, την πρώτη φορά, δεν χαρίζει την έκσταση, που οι άπειροι εραστές είχαν φανταστεί και ονειρευτεί. Το σεξ βελτιώνεται με την εξάσκηση και τη στενότερη γνωριμία του ερωτικού συντρόφου. Τα κίνητρα της πρώτης σεξουαλικής επαφής είναι:
1. Η σεξουαλική ωρίμανση
2. Η ανθρώπινη περιέργεια
3. Γιατί άλλοι συμμαθητές το έχουν ήδη κάνει
4. Για να δείξεις ότι είσαι προοδευτικός
5. Για να διατηρηθεί η σχέση
6. Η εκτόνωση μιας ανάγκης
Πολλοί νέοι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να εμφανίζονται με ένα ψεύτικο προσωπείο, να δηλώνουν πράγματα που δεν τα πιστεύουν ή δεν τους αντιπροσωπεύουν. Ελπίζουν πως έτσι θα είναι πιο ελκυστικοί, ότι θα κερδίσουν ευκολότερα την προτίμηση του άλλου ανθρώπου ή θα καταφέρουν το σκοπό τους ευκολότερα με αυτόν τον τρόπο. Το βασικότερο συστατικό μιας καλής σχέσης είναι η ειλικρίνεια ή να μη φοβάσαι και να μην ντρέπεσαι για αυτό που είσαι. Όταν εμφανίζεσαι διαφορετικός από αυτόν που είσαι στην πραγματικότητα, τότε παγιδεύεις τον εαυτό σου και είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσεις και να επικοινωνήσεις.

Ποια είναι η ηλικία που οι περισσότεροι νέοι ξεκινούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις;

Οι δύο πιο δημοφιλείς απαντήσεις είναι 15-16 ετών. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί έντονη συναισθηματική πίεση σε όσα παιδιά δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις και μειονεκτικά αισθήματα ότι καθυστέρησαν έναντι των άλλων συνομηλίκων τους.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ
Ως αντισύλληψη ορίζεται κάθε μέτρο που παίρνει ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης. Η αντισύλληψη απευθύνεται σε γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, οι οποίες, αν και βρίσκονται σε σεξουαλική εγρήγορση ,δεν επιθυμούν κάποια κύηση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

1. Φυσικές μέθοδοι
Αποχή: Γνωρίζοντας ότι η ωορρηξία γίνεται στο μέσο του κύκλου των 28 ημερών, δηλαδή, την 14η μέρα, αυτή θεωρείται ως η πιο γόνιμη μέρα του κύκλου. Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούμε να υπολογίσουμε το 14, τρεις μέρες πριν, τρεις μέρες μετά. Τις μέρες αυτές που τις χαρακτηρίζουμε ως επικίνδυνες συνιστάται η αποχή.
Διακεκομμένη συνουσία: Είναι η μέθοδος του αποτραβήγματος. Εφαρμόζεται κατά κόρον από τα ζευγάρια. Μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση και ηδονή και στους δύο συντρόφους. Το ποσοστό αποτυχίας είναι 15-30%. Μπορεί, επίσης, να υπάρξει μερική εκσπερμάτωση μέσα ή έξω από τον κόλπο και η γυναίκα κινδυνεύει να μείνει έγκυος.

2. Τεχνικές μέθοδοι
Μέθοδοι φραγμού: Κολπικές πλύσεις μετά την επαφή γίνονται με νερό ή με διάφορες ουσίες διαλυμένες στο νερό, όπως ξύδι και λεμόνι, οι οποίες έχουν ιδιότητες αντισηπτικές και σπερματοκτόνες,
Ενδομήτριο σπείραμα: Η μέθοδος αυτή, αν και πολύ αποτελεσματική, δεν ενδείκνυται σε κορίτσια που δεν έχουν αποκτήσει παιδί. Η τοποθέτηση του σπιράλ γίνεται από γυναικολόγο.
Ορμονική αντισύλληψη: Ορμονικές μορφές αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό χάπι.
(Μεικτό χάπι, χάπι μόνο με προγεσταγόνο, χάπι της επόμενης μέρας).
Διαδερμική μέθοδος (ρινική μέθοδος, ενέσιμος προγεστερόνη, κολπικός δακτύλιος, εμφυτεύματα προγεσταγόνης, ορμονικό σπείραμα).
Στείρωση: Η μέθοδος αυτή έχει σκοπό τη μόνιμη κατάργηση της γονιμότητας. Εφαρμόζεται και στις γυναίκες και στους άνδρες.

3. Ανδρικό προφυλακτικό: Είναι ένα κάλυμμα από ελαστικό που περιέχει καουτσούκ, το οποίο χρησιμοποιείται για την κάλυψη του πέους την ώρα της συνουσίας. Έτσι το σπέρμα συγκεντρώνεται μέσα στη θήκη, χωρίς να έρθει σε επαφή με τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Η τοποθέτησή του γίνεται, όταν υπάρχει πλήρης στύση του πέους και πριν από την είσοδο του στον κόλπο. Το κάθε προφυλακτικό χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. Η έξοδος του πέους, μετά την εκσπερμάτωση, πρέπει να γίνεται πριν καταργηθεί η στύση, γιατί υπάρχει κίνδυνος η χαλάρωση του πέους να επιτρέψει στο σπέρμα να χυθεί μέσα στον κόλπο. Υπάρχουν πολλών ειδών προφυλακτικά και διαφέρουν, κυρίως, ως προς το μέγεθος, τη λεπτότητα και το αν επαλείφονται από λιπαντική ουσία. Η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού είναι της τάξης του 95%. Η αποτυχίες οφείλονται σε κατασκευαστικά μειονεκτήματα και κυρίως σε κακό τρόπο χρήσης.

4. Γυναικείο προφυλακτικό: Διατίθεται στο εμπόριο από το 1997. Μπαίνει ως καμπύλη στον κόλπο και καλύπτει το εσωτερικό του εμποδίζοντας το σπέρμα να έρθει σε επαφή με τον κόλπο και τον τράχηλο. Η γυναίκα το τοποθετεί αμέσως πριν και το αφαιρεί αμέσως μετά από την σεξουαλική πράξη. Το ένα μέρος σπρώχνεται στον κόλπο μέχρι τον τράχηλο, ενώ το στεφάνι στο ανοιχτό μέρος μένει έξω από τον κόλπο. Κατασκευάζεται από σιλικόνη και δεν προκαλεί αλλεργία. Το μειονέκτημα του γυναικείου προφυλακτικού είναι ότι είναι ακριβότερο από το αντρικό προφυλακτικό, είναι λιγότερο πρακτικό και είναι δύσκολη η προμήθειά του, γιατί δεν έχει μεγάλη κυκλοφορία. Φαίνεται πολύ χρήσιμο, όταν ο άνδρας δεν έχει προφυλακτικό. Ταιριάζει περισσότερο σε αυτές που έχουν κάποια σεξουαλική πείρα.
5. Κολπικό διάφραγμα: Το οποίο τοποθετείται στον κόλπο και είναι κάψα από καουτσούκ διαφόρων μεγεθών.

6. Κολπικός σπόγγος: Ο οποίος περιέχει σπερματοκτόνες ουσίες. Είναι μαλακός και τοποθετείται στο βάθος του κόλπου και απορροφά το σπέρμα. Ποσοστό επιτυχίας 20%.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ
1. Στον άνδρα στόχος είναι το σπέρμα:
Η μείωση ή η καταστολή της παραγωγής σπέρματος
Η αποφυγή της μεταφοράς του σπέρματος εκτός του πέους
Η αποφυγή τοποθέτησης του σπέρματος στον κόλπο
Η ακινητοποίηση ή η καταστροφή του σπέρματος στον κόλπο
2. Στην γυναίκα στόχος είναι:
Η καταστολή της ωοθήκης και της ωορρηξίας
Η αποφυγή της εισόδου του σπέρματος στη μήτρα
Η αποφυγή της γονιμοποίησης στη σάλπιγγα
Καταστολή της κατασκήνωσης του εμβρύου στη μήτρα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν πολλές, λίγες, όμως, είναι οι αξιόπιστες. Εκείνη που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης είναι η λύση της τελευταίας καταφυγής, η έκτρωση, που εκτός από ψυχολογικές και κοινωνικές αναστολές μπορεί να προκαλέσει στη γυναίκα και κινδύνους υγείας. Ιδανική αντισυλληπτική μέθοδος δεν υπάρχει. Κάθε μία έχει τα πλεονεκτήματά της και τα μειονεκτήματα της . Η σύγχρονη γυναίκα που έχει δικαίωμα στη χαρά και την απόλαυση του έρωτα μπορεί να επιλέξει την μέθοδο αντισύλληψης που την εκφράζει έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Ευγενία Παρουτσόγλου
Μαία

About the author