Σεξ, Τι 30, Τι 40, Τι 50;

Σεξ, Τι 30, Τι 40, Τι 50;
Σεξ, Τι 30, Τι 40, Τι 50;

Καθώς περνούν τα χρόνια το σώμα και η συμπεριφορά μας απέναντι στo σύντροφό μας αλλάζει, γεγονός που σημαίνει ότι και η ερωτική μας ζωή προσαρμόζεται ανάλογα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι, επειδή εσείς και ο σύντροφός σας έχετε ξεπεράσει, πλέον, τα 20 δεν μπορείτε να αισθάνεστε σέξι.

Στα 30
Τη δεκαετία αυτήν, οι γυναίκες δεν δίνουν τόσο βάση στην απόλαυση του σεξ, όσο στην επιθυμία τους να κάνουν παιδί. Όσον αφορά στα παντρεμένα ζευγάρια, μπορεί να υποφέρουν από το άγχος για τη διαχείριση των χρονοδιαγραμμάτων και να αναπολούν τη δεκαετία των 20, όπου το σεξ ήταν, μάλλον, εύκολη υπόθεση. Τώρα, με την επαγγελματική καταξίωση να βρίσκεται στο επίκεντρο, τα δάνεια να τρέχουν και τις κοινωνικές υποχρεώσεις να αυξάνονται, η σεξουαλική ζωή, μάλλον, έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Το καλύτερο, που έχετε να κάνετε για να διατηρηθεί ζωντανή η ερωτική φλόγα, είναι μια ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση με το σύντροφό σας . Βρείτε το χρόνο να πιείτε έναν καφέ μαζί, εκφράστε τα όνειρά σας και θυμηθείτε ότι η κρεβατοκάμαρα δεν απέχει πολύ από το σαλόνι. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να προσπαθείτε να κάνετε σεξ το βράδυ, εάν είστε εξαντλημένοι από τις υποχρεώσεις της ημέρας. Προτιμήστε τις πρωινές ώρες, όταν η τεστοστερόνη του συντρόφου σας βρίσκεται στα ύψη και είστε κι οι δυο πιο ξεκούραστοι.
Οι 30άρες τείνουν να έχουν έντονους οργασμούς. Οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες, που «περπατούν» τη δεκαετία των τριάντα, να διατηρήσουν έντονη τη σεξουαλικότητά τους πειραματιζόμενες και ανακαλύπτοντας το σώμα τους, αγγίζοντας τον εαυτό τους και μαθαίνοντας τα μυστικά του δικού τους κορμιού που -μέσα στην ένταση της προηγούμενης δεκαετίας- ίσως δεν είχαν ανακαλύψει έως τώρα.

Στα 40-50 και άνω
Στη δεκαετία αυτήν, ο κίνδυνος να υποκύψετε στον πειρασμό και να απατήσετε τον σύντροφό σας είναι υψηλός. Η ανάγκη να αποδείξετε ότι μπορείτε ακόμα να γοητεύσετε κάποιον νεότερο, μπορεί να προκύψει. «Η ιδέα και μόνο να κάνετε σεξ με κάποιον με περισσότερη ενέργεια, ανεβάζει τη σεξουαλική λίμπιντο» εξηγεί η ψυχίατρος Νάνσυ Ίρουιν. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να προσπαθήσετε να κρατήσετε ζωντανό το πάθος στο γάμο σας, από το να τον καταστρέψετε για μια επιπολαιότητα. Θυμηθείτε διάφορες στιγμές του σεξ που είχατε μαζί. Αυτό θα σας εμπνεύσει να αναδημιουργήσετε.

Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία σας. Γνωρίζετε πολύ καλά το σώμα σας, καθώς κι εκείνο του συντρόφου σας. Χρησιμοποιήστε μυρωδιές που ξέρετε ότι του αρέσουν στην κρεβατοκάμαρα και ζητήστε του να κάνει το ίδιο για εσάς. Μπορεί το αυθόρμητο σεξ να αποτελεί ανάμνηση, αλλά υπάρχουν και καλά νέα, αφού τα ζευγάρια, που έχουν μακροχρόνια σχέση, είναι πιο στοργικά μεταξύ τους και αλληλοϋποστηρίζονται.
Οι ιατρικές μελέτες καταγράφουν το γεγονός ότι οι 40άρες θέλουν σεξ πολύ συχνότερα από τις νεότερες. Ο κόλπος αρχίζει σιγά σιγά να χάνει την ελαστικότητά του και τα τοιχώματα της πυέλου χαλαρώνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ερεθισμός να επιτυγχάνεται δυσκολότερα, γεγονός που οδηγεί τις γυναίκες που βρίσκονται στην δεκαετία των 40, να βγάζουν το λανθασμένο συμπέρασμα ότι η σεξουαλικότητά τους πλησιάζει στη δύση της.

Οι ειδικοί συστήνουν χρήση λιπαντικών που θα φέρει ευκολότερα τον οργασμό, καθώς και καλή φυσική κατάσταση, μέσα από την άσκηση. Η γιόγκα και το pilates έχουν αποδεδειγμένα ευεργετικές επιδράσεις στην αύξηση της σεξουαλικότητας.
Στα 40, αυτό που αξίζει να θυμόμαστε, είναι ότι ένας άντρας και μία γυναίκα έχουν διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες και σεξουαλικά προβλήματα από ό,τι στην ηλικία των 20 και των 30.
H χρονική περίοδος μετά την ηλικία των 40 είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και για τον άνδρα, ο οποίος κάνει τον απολογισμό του «τι έχω καταφέρει μέχρι τώρα;». Έτσι, ανάλογα με την πορεία του, διαμορφώνεται η αυτοεκτίμηση και η εικόνα που έχει για τον εαυτό του και αισθάνεται ότι ανταποκρίθηκε ή όχι στις απαιτήσεις και τους στόχους που είχε βάλει νεότερος.
Αξίζει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η σεξουαλική ζωή συνεχίζει να υπάρχει το ίδιο σημαντική για το ζευγάρι σε όλες τις ηλικίες και είναι ωφέλιμο να προσαρμόζεται στις αλλαγές, που εμφανίζονται τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα με την πάροδο του χρόνου!
Ο άνδρας μετά τα 40 είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα ασθενειών, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη, υπέρταση κ.ά., οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική του απαντητικότητα και λειτουργία. Για παράδειγμα, ένας άνδρας με διαβήτη έχει 50% πιθανότητα να αναπτύξει διαταραχή στύσης, μετά από 10 χρόνια της πάθησης. Αυτός είναι ένας ακόμη σημαντικός λόγος, που ο άνδρας μετά τα 40 χρειάζεται να κάνει συστηματικά προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο, ώστε να προλάβει τις παρενέργειες μιας πιθανής πάθησης στη σεξουαλική του λειτουργία.
Εκτός, όμως, από το παθολογικό, οργανικό κομμάτι, υπάρχουν αλλαγές και στη φυσιολογία του. Έτσι, ο άνδρας μετά τα 40 δεν διεγείρεται με την ευκολία ή με την ταχύτητα του παρελθόντος. Για παράδειγμα, ένας άνδρας στα 20 χρόνια του είναι φυσικό να αποκτούσε πολύ πιο γρήγορα στύση συγκριτικά με τα 45 του χρόνια. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο ρόλος της γυναίκας συντρόφου είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Αρκετές φορές, η γυναίκα είναι ωφέλιμο να αποκτά πιο ενεργό ρόλο και να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στη διέγερση του συντρόφου της. Αυτό έχει, επίσης, ως θετική συνέπεια τον εμπλουτισμό και την ποικιλομορφία στη σεξουαλική ζωή και απόλαυση του ζευγαριού. Σε γενικές γραμμές, το πέρασμα της ηλικίας των 40 ετών συνοδεύεται σε πολλούς άνδρες και από ελαφρά μείωση της σκληρότητας της στύσης τους, χωρίς, όμως, αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στη διείσδυση ή στην απόλαυση.
Το χαρακτηριστικό της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας, όμως, που υπόκειται τη μεγαλύτερη αλλαγή με την πάροδο της ηλικίας, είναι η σταδιακή παράταση του χρονικού μεσοδιαστήματος ανάμεσα σε δύο σεξουαλικές επαφές. Το χρονικό αυτό διάστημα αποκαλείται «ανερέθιστη περίοδος» και υπάρχει μόνο στους άνδρες. Έτσι, ενώ ένας άνδρας στα 23 μπορούσε μετά από 10 λεπτά να έχει ξανά διέγερση ικανή για σεξουαλική επαφή, ο ίδιος άνδρας στα 45 του χρόνια μπορεί να χρειάζεται 1-4 ώρες, με το κατάλληλο, βέβαια, ερέθισμα.
Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές, έρχεται να προστεθεί και μία, που για τα περισσότερα ζευγάρια αποτελεί θετική εξέλιξη, η αύξηση του χρόνου της διείσδυσης μέχρι την εκσπερμάτιση. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια στη σεξουαλική απόλαυση και για τους δύο, αφού ο άνδρας, σε γενικές γραμμές, αποκτάει καλύτερο έλεγχο της εκσπερμάτισής του, με το πέρασμα των ετών.
Εκτός, όμως, από τις βιολογικές αυτές αλλαγές, ο άνδρας μετά τα 40, συχνά, έχει και πιο «εύθραυστη» ψυχολογία. Αισθάνεται περισσότερο ευάλωτος στις αλλαγές του χρόνου και έχει μεγαλύτερη ανάγκη για επιβεβαίωση στον επαγγελματικό, στον κοινωνικό, αλλά πολύ περισσότερο στο σεξουαλικό τομέα.
Αυτή είναι η δεκαετία, κατά την οποία οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα της εμμηνόπαυσης, όπως π.χ. η κολπική ξηρότητα και η έλλειψη ελαστικότητας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε υγραντικά κόλπου και χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακείο. Το γεγονός ότι τα οιστρογόνα σας μειώθηκαν ραγδαία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσει η ερωτική σας ζωή.
Όσον αφορά στους άντρες, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσεως, δεν πρέπει να καταφύγουν αμέσως στα ειδικά χάπια, αλλά να το συζητήσουν πρώτα με το γιατρό τους. Εξ’ άλλου, τα επίπεδα τεστοστερόνης τους θα παρουσιάσουν ραγδαία μείωση στα 60 τους, οπότε η φυσική τους κατάστασή εκείνη την εποχή, πρέπει να είναι καλύτερη. Προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα, να γυμνάζεστε, να προσέχετε την διατροφή σας και να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον.
Η εμμηνόπαυση πλησιάζει ή έρχεται, ήδη, από τα πρώτα χρόνια αυτής της δεκαετίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιστοί του κόλπου να λεπταίνουν και η φυσική λίπανση της περιοχής να μειώνεται αισθητά. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία των πενήντα, και βρίσκουν το σεξ μετά την εμμηνόπαυση πραγματικά απελευθερωτικό, καθώς δεν έχουν το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
Είναι, επίσης, η δεκαετία που πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν ξανά την αυτοϊκανοποίηση και τον πειραματισμό. Οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες μετά τα πενήντα, να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα προκαταρκτικά, ειδικά, αν ο σύντροφός τους είναι συνομήλικος, καθώς ο ερωτικός ερεθισμός θέλει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι παλιότερα.
Στις ηλικίες των 55 ετών και άνω, τα πράγματα δυσχεραίνουν. Πολλοί άνθρωποι είναι χωρίς σύντροφο (διαζύγια, χηρεία), αλλά και βιολογικά κουρασμένοι. Πολλές παθήσεις συνοδεύουν τις ηλικίες αυτές (καρδιά, διαβήτης, αγγεία), αλλά και η εμμηνόπαυση στις γυναίκες και η ανδροπενία (προοδευτική μείωση των ανδρογόνων) στους άνδρες είναι σαφή αίτια για τη δυσκολία της ερωτικής τους ζωής. Τα ζευγάρια αυτής της ηλικίας, όμως, έχουν αυξημένη ερωτική δραστηριότητα ψυχολογικής πυροδότησης, γιατί θέλουν να ζήσουν και να χαρούν τον έρωτα, τώρα, που οι υποχρεώσεις από παιδιά και οικογένεια έχουν απομακρυνθεί. Η εμπειρία, επίσης, της ηλικίας και η υπέρβαση (διόρθωση) λανθασμένων συμπεριφορών, κατά τη σεξουαλική πρακτική της προηγούμενης ερωτικής ζωής, κάνει πολλές φορές καλύτερους εραστές τους άνδρες και τις γυναίκες με περισσότερους και πιο έντονους οργασμούς. Και σε αυτές τις ηλικίες, η συχνότητα του σεξ είναι 3 φορές το μήνα, αλλά η βιολογική ικανότητα είναι για καθημερινά.

… και μετά;
Υπάρχει μια ηλικία που, σε ό,τι αφορά στο σεξ μπαίνει οριστικά στο χρονοντούλαπο και η σεξουαλικότητα γίνεται μια ανάμνηση του παρελθόντος; Οι ειδικοί λένε «όχι», καταγράφοντας εμπειρίες γυναικών που, παρόλο που έχουν σβήσει 60 κεράκια εδώ και πολλά χρόνια, δηλώνουν ότι έχουν μια σεξουαλική ζωή που χαρακτηρίζεται περισσότερο από ηρεμία και τρυφερότητα και λιγότερο από ένταση και μεγάλη συχνότητα.
Αυτό που συμβαίνει, πραγματικά, είναι ότι διάφορα προβλήματα υγείας, όπως π.χ. ο διαβήτης, μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες «παρενέργειες» στα επίπεδα των ορμονών, που επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία. Η ήπια γυμναστική και ο έλεγχος του βάρους βοηθούν τη λίμπιντο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, λένε οι ειδικοί.
Επίσης, ο τακτικός έλεγχος του καρδιαγγειακού και η μείωση των συμπτωμάτων, που αρθριτικά και άλλα προβλήματα των οστών προκαλούν, μπορούν να οδηγήσουν την κάθε γυναίκα να έχει μια υγιή σεξουαλική ζωή, μέχρι τα βαθιά της γεράματα.
Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα ότι το σεξ μακραίνει τη ζωή και ότι ο άνδρας και η γυναίκα που δεν παραιτούνται και διεκδικούν την ψυχική και σωματική σεξουαλική έκφραση, είναι άτομα πιο συναισθηματικά, ζεστά, κυρίαρχα και μαχητικά, που αγαπούν τη ζωή, τον σύντροφό τους, το παιδί τους.

Ευγενία Παρουτσόγλου
Μαία

About the author