Σπίλοι ή κοινώς «ελιές» του δέρματος

Σπίλοι ή κοινώς «ελιές»  του δέρματος
Σπίλοι ή κοινώς «ελιές»  του δέρματος

Οι σπίλοι ή όπως είναι ευρέως γνωστές “ελιές”, εμφανίζονται τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο υπόλοιπο σώμα, και πρόκειται για καλοήθεις αθροίσεις κυττάρων. Οι σπίλοι είναι δυνατόν να υπάρχουν εκ γενετής ή να είναι επίκτητοι.

Γενικώς, το μέγεθος διακρίνεται σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο. Οι σπίλοι ή “ελιές” αποτελούν -επιφανειακά κρίνοντας- αισθητικό πρόβλημα. Στην ουσία όμως, αυτό που είναι ιδιαίτερης σημασίας και χρήζει προσοχής, είναι η συσχέτισή τους με το μελάνωμα.

Το μελάνωμα αποτελεί έναν από τους, πλέον, επικίνδυνους καρκίνους και μπορεί να αναπτυχθεί πάνω σε προϋπάρχοντα σπίλο ή να δημιουργηθεί πάνω σε φυσιολογικό δέρμα.

Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τη μοναδική εγγύηση καλής πρόγνωσης, οπότε η σωστή παρακολούθηση και η επαγρύπνηση για την όποια διαφοροποίηση στο δέρμα μας αποτελούν επιτακτικό καθήκον για την εξασφάλιση καλής υγείας!

Πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η παρακολούθηση και, εφ’ όσον παρουσιασθεί αλλαγή στο δέρμα, η προσφυγή σε δερματολόγο. Εκείνος, ως ειδικός, θα κάνει την ορθή διάγνωση και θα δώσει τη σωστή καθοδήγηση για την αντιμετώπιση του προκύψαντος προβλήματος.
Ας δούμε κάποια στοιχεία που θα πρέπει, άμεσα, να μας κινητοποιήσουν, διότι αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά ενός ύποπτου για μελάνωμα σπίλου.
Υπάρχει διεθνώς ένας μνημονοτεχνικός κανόνας ΑBCDE που μας βοηθά να ταξινομήσουμε όσα πρέπει να ελέγχουμε.

Α(asymmetry). Η ασυμμετρία που μπορεί να παρουσιάσει ο σπίλος, αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Οι συμμετρικοί σπίλοι αντιθέτως, προοιωνίζουν καλόηθες ογκίδιο.
Β(border). Tο όριο του σπίλου, αν παρουσιάζει προεξοχές και δεν έχει σαφή όρια, θα πρέπει να μας οδηγήσει σε περαιτέρω έλεγχο.
C(colour). Αν το χρώμα δεν είναι ομοιόμορφο και υπάρχουν στον ίδιο σπίλο μαύρα, μπλέ, καφέ, γκρι, κόκκινα ή λευκά στοιχεία, θα πρέπει να κινητοποιηθούμε.
D(diameter). Αν η διάμετρος του σπίλου είναι μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά, αποτελεί στοιχείο για περαιτέρω διερεύνηση.
E(evolution). Συνιστά το τελευταίο κριτήριο, το οποίο αποτελεί την εξέλιξη των ABCD, δηλαδή την όποια αλλαγή που θα παρουσιαστεί σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Η αλλαγή σε μικρό χρονικό διάστημα είναι το σημαντικότερο στοιχείο που θα πρέπει να μας παρακινήσει να απευθυνθούμε άμεσα σε δερματολόγο.
Η αιμορραγία μιας ελιάς χωρίς τραυματισμό, η εκροή υγρού, ο κνησμός ή οποιαδήποτε αλλαγή στα χαρακτηριστικά της, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ύποπτη και να εξετασθεί κλινικά.
Η ετήσια εξέταση από δερματολόγο, η οποία ξεκινά από το κεφάλι και φθάνει στα πόδια, μπορεί να ακούγεται ως υπερβολή, θα έπρεπε, όμως, να αποτελεί πρακτική ρουτίνας. Η τακτική αυτή σώζει ζωές που διαφορετικά κινδυνεύουν να χαθούν από κακόηθες μελάνωμα, σε περιβάλλον ελλιπούς προσοχής και σοβαρότητας.
Η έντονη ηλιοφάνεια, σε συνδυασμό με την τρύπα του όζοντος, αποτελούν κινδύνους μετάλλαξης του γονιδιώματος, η οποία, εν συνεχεία, μπορεί, αν γίνει η απαρχή της ανάπτυξης κακοήθους μελανώματος. Αυτό υπαγορεύει πως η σωστή αντηλιακή προστασία δεν είναι προαιρετική επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη για όλους μας!
Ο δερματολόγος θα αξιολογήσει, μέσω δερματοσκόπησης, αν ο σπίλος θα πρέπει να αφαιρεθεί, με ποια μέθοδο ( χειρουργικά, με laser κ.λπ.) και αν θα γίνει βιοψία ή όχι.
Η αισθητική επιταγή, συνήθως, είναι η ομοιομορφία, η συμμετρία και η παραμικρή απόκλιση από αυτές μας δημιουργεί αρνητικά αισθήματα. Αυτή η αισθητική αρχή, ίσως είναι δοσμένη από τη φύση, για να μας ευαισθητοποιεί σε θέματα παθολογίας που εκδηλώνονται με τις όποιες ανομοιομορφίες.
Ας έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στο δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, και είναι βέβαιο ότι θα μας σηματοδοτήσει έγκαιρα, ώστε να προλάβουμε την όποια δυσάρεστη εξέλιξη, από μια αθώα ελιά σε ένα κακόηθες μελάνωμα.
Η κακοήθης αδιαφορία σε συνδυασμό με έλλειψη παρατηρητικότητας ή σοβαρού ενδιαφέροντος για την υγεία μας, συνιστούν εγγύηση για ανάπτυξη των κακοήθων γονιδιακών καταβολώ, που οδηγούν σε μονοπάτια δυσάρεστα, δύσβατα, γκρίζα, απόμακρα, χωρίς επιστροφή.
Σαν επιμελείς κηπουροί, ας φροντίζουμε καθημερινά το δέντρο της ζωής μας, προτού αυτό προβάλει τα σημάδια ενός μαρασμού.
Ας το ποτίζουμε με αγάπη, σύνεση και προνοητικότητα. Έτσι, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε στο διηνεκές τους καρπούς της άνθισης και της αειφόρου δημιουργηκότητάς του.

Ολυμπία Μαγούρη, Φαρμακοποιός

About the author