ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ζέτα Δούκα: «Σήμερα υπάρχει πλήρης κατάργηση των αξιών και των ηθών»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ζέτα Δούκα: «Σήμερα υπάρχει πλήρης κατάργηση των αξιών και των ηθών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ζέτα Δούκα: «Σήμερα υπάρχει πλήρης κατάργηση των αξιών και των ηθών»

«Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί που καίνε ανθρώπους; Νόμιζα ότι με τα κρεματόρια είχαμε τελειώσει. Έχουμε μπει σε μια σκοτεινή στενωπό χωρίς κανείς να είναι ακόμη σε θέση να «δει» τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Κινούμενη άμμος η χώρα, κινούμενη άμμος και όσα συμβαίνουν έξω από αυτήν. Αν ερχόσουν στον κόσμο θα μάθαινες τι είναι τα συναισθήματα, τι κάνει τους ανθρώπους να είναι άνθρωποι. Θα μάθαινες τι είναι ο φόβος. Τώρα βλέπουμε καθαρά ότι «ο Βασιλιάς είναι γυμνός». Αν ζούσες και η μανούλα σου, σου διάβαζε το παραμύθι, θα γελούσες όπως όλα τα παιδιά όταν το πρωτακούν. Εμείς δεν μπορούμε να γελάσουμε, γιατί δεν είμαστε πια παιδιά».

 

Συνέντευξη της Ζέτας Δούκα στο περιοδικό «Σύμβουλος Υγείας» και την Μαρία Γκουρτσιλίδου

 

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι- ένα πραγματικό αριστούργημα το οποίο δεν έχει αφήσει κανέναν ανέγγιχτο-  και στάθηκε αφορμή για να ανέβει ξανά στο θέατρο το «Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ» με πρωταγωνίστρια την Ζέτα Δούκα. Πρόκειται για μία νέα διασκευή, η οποία σχολιάζει – μοιραίως – όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας… Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε παιχτεί και το 2012 με εξαιρετική επιτυχία και τη Ζέτα Δούκα να λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές.

Μια γυναικεία φωνή ακούγεται – μια ανύπαντρη γυναίκα που έχει στα σπλάχνα της ένα παιδί. Η γυναίκα αυτή δεν έχει όνομα , ούτε αποκαλύπτει την κοινωνική της θέση. Άλλωστε δεν έχει νόημα. Αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε γυναίκα. Πως αντιμετωπίζεται από τον περίγυρο της. Από τον πατέρα του παιδιού , τους γονείς της, τον εργοδότη της. Πως μπορεί να νιώσει μια γυναίκα όταν θέλει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και κανείς άλλος δεν το θέλει. Ακόμα και το ίδιο το παιδί…

Αν το μωρό αυτό που βρίσκεται ακόμα μέσα στην κοιλιά και καταλάβαινε όλο αυτό που συμβαίνει, μπορούσε να μιλήσει, τι θα έλεγε; Θα επέλεγε αυτό να γεννηθεί; Ωστόσο, αυτό που απομένει δεν είναι μια θέση, θετική ή αρνητική απέναντι στην άμβλωση αλλά μια εκ νέου αυτοσυνείδηση, μέσα από την οποία διαχέεται η αναζήτηση για το πραγματικό νόημα της ζωής και της ύπαρξης.

Ο μονόλογος γίνεται σχεδόν μια εξομολόγηση. Η Ζέτα Δούκα σε έναν απαιτητικό μονόλογο επί σκηνής ξεδιπλώνει την ιστορία αυτής της γυναίκας συμπαρασύροντας σε αυτό το «ταξίδι» το κοινό, το οποίο παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης. Πρόκειται για ένα επίκαιρο έργο, το οποίο θίγει καταστάσεις της εποχής μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μας αφυπνίσει και να μας προβληματίσει. Η σκηνοθεσία είναι του Μάνου Πετούση και το κείμενο της Μάρως Μπουρδάκου. Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στο Θέατρο Αλκμήνη στην Αθήνα, θα ακολουθήσει προγραμματισμένη περιοδεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Ζέτα Δούκα είναι μία από τις πιο γνωστές ηθοποιούς με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της, παρουσιάστρια, blogger και ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ανάσα»,  η οποία στηρίζει ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Το νέο της … «παιδί» είναι το all4z.gr, ένα ηλεκτρονικό περιοδικό με πρωτότυπα άρθρα. Πώς τα προλαβαίνει όλα αυτά; Μόνο εκείνη το γνωρίζει αφού πέραν των επαγγελματικών της υποχρεώσεων έχει και τη φροντίδα της μικρής της κόρης. Το σίγουρο είναι ότι τη διακατέχει πολύ όρεξη και δημιουργικότητα και έτσι με οτιδήποτε καταπιάνεται καταφέρνει να αγγίξει την επιτυχία.

 

Πώς μπήκε η υποκριτική στη ζωή σας και ποιες ήταν οι επιρροές που σας οδήγησαν προς αυτό το δρόμο;
«Η καλλιτεχνική μου φύση ήταν θέμα γονιδιακό αφού η γιαγιά μου είχε σχολή χορού και πιάνου όποτε ουσιαστικά μεγάλωσα πάνω σε μια σκηνή. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να γίνω μπαλαρίνα και μέχρι τα 20 χρόνια μου, θεωρούσα ότι θα τα κατάφερνα. Η καταπόνηση των γονάτων μου όμως δεν το επέτρεψε κι έτσι στράφηκα στην υποκριτική (εγκαταλείποντας την φυσικοθεραπεία την οποία επίσης σπούδασα), με την έννοια ότι ήταν πιο κοντά στον χορό. Έτσι κι αλλιώς, αυτές οι τέχνες είναι κάτι παραπάνω από αδέρφια, τις θεωρώ αχώριστες…».

Παράλληλα, έχετε ασχοληθεί με το χορό και έχετε σπουδάσει φυσικοθεραπεία. Σε τι θεωρείτε ότι σας βοήθησε στη ζωή σας κάθε μία από αυτές τις ενασχολήσεις;
«Η φυσικοθεραπεία είναι μια θαυμαστή επιστήμη που μας συστήνει τον οργανισμό και τις δράσεις του, με ένα τρόπο λειτουργικό και πρακτικό· αναλύει δηλαδή το καθετί πάνω μας, εξηγώντας παράλληλα το τι χρειάζεται για να δουλεύει σωστά. Αυτό είναι μεγάλο εργαλείο για έναν ηθοποιό που -κατά την γνώμη μου- οφείλει να γνωρίζει το σώμα του προκειμένου να το πλάθει, να το μεταμορφώνει σε ό,τι χρειάζεται κάθε φορά στο πλαίσιο ενός ρόλου. Ο χορός από την άλλη, σου προσφέρει τον τελειότερο συνδυασμό αρμονίας, πλαστικότητας και δύναμης. Γι αυτό και θεωρώ πολύ σημαντικά τα μαθήματα χορού και κίνησης στις σχολές υποκριτικής!».

Στο θέατρο έχετε εμφανιστεί σε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις όπως “Σεσουάρ για δολοφόνους”, “Ο Συλλέκτης”, “Οδύσσεια”, “Η Μελωδία της Ευτυχίας”, “Γοργόνες και Μάγκες”… με τελευταίο το ρόλο σας στο “Γράμμα σ’ ένα παιδί”. Ποιες οι απαιτήσεις ενός μονολόγου;
«Ο μονόλογος ως θεατρικό είδος είναι από τα πιο δύσκολα. Όχι ότι θεωρώ και τίποτα εύκολο στο θέατρο, αλίμονο! Έχει όμως κάποιες ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν πιο απαιτητικό στην τεχνική του. Η μεγαλύτερη παγίδα ενός μονολόγου είναι η μη απεύθυνση, εφόσον υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος επί σκηνής, πράγμα που μπορεί να καταλήξει σε κάτι εξαιρετικά βαρετό για το κοινό, το οποίο μπορεί να νιώσει ότι δεν το αφορά αυτό που παρακολουθεί. Η προετοιμασία και η τεχνική λοιπόν έγκεινται στο να πιστέψει το κοινό ότι υπάρχει και κάποιο/α άλλο/α πρόσωπο/α, τα οποία κάνουν διάλογο, ξεδιπλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορία που διαδραματίζεται. Ακόμα καλύτερο είναι να πιστέψουν οι θεατές ότι συνομιλούν οι ίδιοι με τον ηθοποιό! Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον και σε αυτό έχω επικεντρωθεί στο «Γράμμα σ’ ένα παιδί»!
Οι παραστάσεις ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα στο τέλος Οκτωβρίου; Υπάρχει πλάνο περιοδείας;

 

«Οι παραστάσεις στο θέατρο Αλκμήνη ολοκληρώθηκαν στις 30 Οκτωβρίου. Όμως, αναμένεται να ακολουθήσει μια μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από τις αρχές του Νοεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, θα επισκεφθούμε την Αλεξανδρούπολη (Δημοτικό Θέατρο), την Ξάνθη (Δημοτικό Αμφιθέατρο), την Δράμα (Ωδείο), την Κομοτηνή (ΔΗΠΕΘΕ) και την Μυτιλήνη (Δημοτικό Θέατρο) στις 7, 8, 9, 10 και 14 Νοεμβρίου αντίστοιχα. Στη Θεσσαλονίκη θα παίξουμε στην Αυλαία στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει μία παράσταση στη Λήμνο (Κινηματοθέατρο Μαρούλα) στις 19 Νοεμβρίου και άλλη μία στη Ρόδο (Δημοτικό Θέατρο) στις 29 Νοεμβρίου. Την 1η Δεκεμβρίου θα παίξουμε στην Κω, ενώ από τις 8 έως τις 11 του μήνα θα επισκεφθούμε τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Τέλος, στις 12 και 13 Ιανουαρίου θα δώσουμε παραστάσεις στην Πάτρα.
Μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, τις εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που κάηκαν στο Μάτι αλλά και άλλες δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά αν γράφατε γράμμα σ’ ένα νέο παιδί, τι θα του λέγατε;
«Αυτό είναι η μεγαλύτερή μου ανησυχία και αυτό που με απέτρεπε τόσα χρόνια από το να πάρω την απόφαση να γίνω μητέρα! Πραγματικά αναρωτιέμαι κάθε μέρα, τι πρέπει να πω και να μάθω στην κόρη μου σχετικά με τον κόσμο. Τι αξίες και έννοιες να της κληροδοτήσω, που σχεδόν όλα αυτά με τα οποία μεγαλώνουμε, στην πραγματικότητα δεν ισχύουν. Νομίζω ότι αν έγραφα «γράμμα σε ένα παιδί», θα του έλεγα να είναι δυνατό, να έχει φόρα και πείσμα να πραγματοποιεί τα όνειρά του, κουράγιο να αντιμετωπίζει τις αποτυχίες του και κυρίως να προσπαθεί να αφουγκραστεί τον παλμό της εποχής του και να δέχεται το διαφορετικό από αυτό. Επίσης να σέβεται όπως το σέβομαι και να αγαπάει όπως το αγαπάω…».

Υπάρχει κάτι που σας πονάει ή σας εξαγριώνει στην κοινωνία μας σήμερα;
«Σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν! Υπάρχει πλήρης κατάργηση των αξιών και των ηθών, χαμηλό επίπεδο καλλιέργειας και αισθητικής, ευτελισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζωής, γιγάντωση της σημασίας της απόκτησης πλούτου και δύναμης! Επίσης, η παντελής απουσία δικαιοσύνης και απόδοσης/ ανάληψης ευθυνών…».

Σας θυμόμαστε πολύ έντονα μέσα από τους ρόλους σας στην τηλεόραση, σε σειρές όπως “Πλάκα μου κάνεις”, “Ένας μήνας και κάτι”, “Λάκης ο Γλυκούλης”, “Οι Βασιλειάδες”, “Μοντέρνα Οικογένεια” κ.α. Τι είναι αυτό που κάνει έναν ηθοποιό αγαπητό στη μικρή οθόνη και ποια στοιχεία πρέπει να διαθέτει για να έχει διαχρονικότητα;
«Οποιοσδήποτε επαγγελματίας για να έχει διαχρονικότητα πρέπει ν´ αντιμετωπίζει αυτό που κάνει με σεβασμό και προσοχή. Οφείλει να προσπαθεί να γίνεται συνεχώς καλύτερος, να εξελίσσεται και να είναι δημιουργικός. Επίσης να έχει καλή συμπεριφορά, να είναι προσηνής και να πιστεύει στην σημασία της ομάδας».

Πρόσφατα, δημιουργήσατε και τη δική σας ηλεκτρονική ιστοσελίδα all4z.gr στην οποία έχετε και την προσωπική σας στήλη. Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτό το βήμα;
«Ήθελα πολύ να δημιουργήσω ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που να διαβάζεται για την πολυθεματικότητά του και τα καλογραμμένα, πρωτότυπα άρθρα του. Θεωρώ ότι το site αυτό διαθέτει ο,τιδήποτε αφορά τον σύγχρονο, ανήσυχο και με ενδιαφέροντα άνθρωπο, που θέλει συνεχώς να μαθαίνει νέα πράγματα για να ζει καλύτερα με τον εαυτό του και τον κόσμο, μέσα από τις τρεις μεγαλύτερες θεματικές του: την πολιτιστική, την κοινωνική και την «ευ ζην»-υγείας».

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή σας είναι η “Ανάσα”, η οποία υποστηρίζει άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής. Μάλιστα, φέτος συμπλήρωσε 11 χρόνια λειτουργίας. Πόσο εύκολα ή δύσκολα κύλησαν αυτά τα χρόνια και πόσα άτομα έχουν βοηθηθεί;
«Ήταν δύσκολα χρόνια γιατί σχεδόν από γεννησιμιού της, βίωσε την οικονομική κρίση της Ελλάδας που οδήγησε στην ,μερικώς ,κατάρρευση του δημοσίου φορέα και την απουσία των ιδιωτικών χορηγιών (από το 2010 κι έπειτα) . Ωστόσο, επιβίωσε χάρη στο πείσμα και την πραγματική διάθεση για προσφορά όλων των ανθρώπων που δουλεύουμε για την Ανάσα (διοίκηση και επιστημονικό προσωπικό), γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι το έργο της. Έτσι στα 11 χρόνια ύπαρξής της έχει βοηθήσει πάνω από 1000 πάσχοντες, πραγματοποιώντας πάνω από 36.000 συνεδρίες, εντελώς δωρεάν (!), έχει οργανώσει δύο συνέδρια για τις ΔΠΤ με διεθνή συμμετοχή, έχει εκπονήσει το έργο «τροφή για σκέψη» – εκπαίδευσης επαγγελματιών  υγείας, δασκάλων, γονέων, μαθητών και έχει μιλήσει σε δεκάδες σχολεία, πανεπιστήμια, ιδιωτικά ιδρύματα και νοσοκομεία. Είμαι πραγματικά πολύ περήφανη που η Ανάσα έχει κατά πολύ ξεπεράσει τις προσδοκίες και τα όνειρά μου. Και ο στόχος μου πλέον είναι η ίδρυση κι άλλων Κέντρων Ημέρας στην Ελλάδα».
Δεδομένης της οικονομικής κρίσης οι πολίτες ή και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στο έργο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων;
«Τώρα πια, πιστεύω ότι είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα γιατί ο κόσμος έχει καταλάβει πόση σημασία ( και διεισδυτικότητα) έχει η κοινωνική προσφορά. Στην αρχή της κρίσης,  ήταν πολύ απογοητευτικά, ως αναμενόμενο…».
Επίσης, είστε πρέσβειρα των προβιοτικών Biotix. Πώς βοηθούν τον οργανισμό; Τι άλλο θα συστήνατε για μία σωστή διατροφή και καλή φυσική κατάσταση;
«Τα προβιοτικα Biotix μπήκαν στην ζωή μου πέρυσι και χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσω κι εγώ την αντίληψη μου γι αυτά. Θεωρούσα, όπως οι περισσότεροι, ότι πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν παίρνουμε αντιβίωση ή έχουμε σοβαρά εντερικά θέματα. Είναι μεγάλο λάθος! Η καθημερινή λήψη προβιοτικών (την στιγμή που δεν τρώμε δύο γιαούρτια με πέτσα την ημέρα), βοηθά να διατηρούμε το έντερο μας σε καλή κατάσταση, προλαμβάνοντας παθήσεις και καταστάσεις που σχετίζονται με την κακή λειτουργία του. Κι επειδή το έντερο είναι ακόμα ένας εγκέφαλος στον οργανισμό μας, οφείλουμε να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία αφού δεν είναι μόνο αποδέκτης δεινών αλλά και δημιουργός τους αν δεν λειτουργεί σωστά. Προσωπικά, παίρνοντας το immune biotix πέρυσι τον χειμώνα, σε καθημερινή βάση, θωράκισα τόσο σωστά το ανοσοποιητικό μου, που δεν αρρώστησα ούτε μια φορά, παρ’ όλο που και το παιδί μου και οι συνάδελφοί μου στο θέατρο, ήταν συχνά άρρωστοι από ιώσεις και η σπατάλη ενέργειάς μου, μεγάλη.
Σαφώς, το κεφάλαιο «ισορροπημένη διατροφή και σωστή άσκηση» είναι βασικό και θεμελιώδες για την καλή υγεία του οργανισμού και δεν αντικαθίσταται από την λήψη κανενός συμπληρώματος· ωστόσο η κατανάλωση των σωστών συμπληρωμάτων διατροφής, συντελούν στο μέγιστο στην αναπλήρωση ουσιών που χρειαζόμαστε, ιδίως σε απαιτητικές περιόδους μεγάλης κούρασης».

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο θεατρικά ή τηλεοπτικά το οποίο είναι ανακοινώσιμο;
«Υπάρχουν σχέδια και συζητήσεις και για την τηλεόραση και για το θέατρο αλλά και για τον κινηματογράφο. Όλα αυτά για τις αρχές του 2019. Δεν μπορώ ν ανακοινώσω ακόμα κάτι όμως.
Η πιο εγκάρδια ευχή σας για τους αναγνώστες του περιοδικού “Σύμβουλος Υγείας”…
«Να φροντίσουν να ζουν καλύτερα, κάνοντας και τους γύρω τους ( γνωστούς και άγνωστους) , να ζουν καλύτερα…».

About the author