Σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής
Σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Όλες οι γυναίκες, κατά καιρούς, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ευαίσθητη περιοχή τους. Σύμφωνα με την ένωση γυναικολόγων, μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα, όπως φαγούρα, ερεθισμό, καύσο, εσωτερικά ή εξωτερικά, δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις κ.λπ., τα οποία οφείλονται σε φλεγμονώδεις καταστάσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Οι φλεγμονές μπορεί να προκληθούν από μικρόβια που μεταδίδονται, κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, ή κατά τη διάρκεια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως με αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια που διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Βέβαια, για αυτού του είδους τις φλεγμονές, έχουν ενοχοποιηθεί και τα συνθετικά εσώρουχα. Ο κόλπος διατηρεί το δικό του οικοσύστημα, μέσα στο οποίο ζουν τα ωφέλιμα βακτήρια που αποτελούν την χλωρίδα του.

To pH του κόλπου, σε φυσιολογικές συνθήκες, κυμαίνεται από 3.8 σε 4.5 και είναι όξινο, προκειμένου να διατηρείται η ισορροπία. Το όξινο αυτό pH οφείλεται στα παραπάνω υγιή βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) και αν διαταραχτεί, τότε η ισορροπία χάνεται και ευνοείται η ανάπτυξη κάποιων μικροβίων έναντι άλλων.

Συμβουλές για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής
Καθαριότητα. Η σωστή καθαριότητα είναι βασική για την αποφυγή των μικροβίων κι αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή του κατάλληλου καθαριστικού προϊόντος, το οποίο, συνήθως, μας προτείνει ο γυναικολόγος μας, σύμφωνα πάντα με την ηλικία μας και την κατάσταση, που βρισκόμαστε. Επίσης, είναι χρήσιμο να ακολουθείτε έναν σχολαστικό καθαρισμό καθημερινά, αλλά χωρίς υπερβολές (μία φορά την ημέρα είναι αρκετό). Αν ο καθαρισμός της περιοχής καθημερινά γίνει υπερβολικά τακτικός, θα οδηγηθούμε σε καταστροφή της φυσικής χλωρίδας της περιοχής. Να αναφέρουμε, σε αυτό το σημείο, ότι ο σωστός καθαρισμός πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τα πίσω και όχι το ανάποδο, για την αποφυγή μολύνσεων.

Αποφυγή υγρασίας: Κάθε φορά, που καθαρίζετε την ευαίσθητη περιοχή, είναι βασικό μετά τον καθαρισμό να σκουπίζετε πολύ καλά την περιοχή με βαμβακερή πετσέτα, γιατί, αν παραμένει υγρασία, επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι, όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα, δεν πρέπει να μένουμε με βρεγμένο μαγιό, που στεγνώνει πάνω μας, αλλά είναι βασικό να αλλάζουμε με κάτι στεγνό και να σκουπίζουμε την υγρασία. Η υγρασία προσφέρει το καλύτερο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, γι’ αυτό θα πρέπει να την αποφεύγετε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάζετε εσώρουχο μετά τη γυμναστική και να φοράτε στεγνό μαγιό, όταν βγείτε από την πισίνα ή από τη θάλασσα.

Εσώρουχα και ρούχα. Καλό είναι να προτιμάτε τα βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα, όσα περιέχουν νάιλον ή συνθετικά υφάσματα μπορούν να προκαλέσουν υψηλές θερμοκρασίες και δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.

Περίοδος. Να αλλάζετε συχνά σερβιέτα ή ταμπόν και μετά το τέλος της περιόδου, καλό είναι να κάνουμε χρήση κάποιου κολπικού καθαριστικού για την αποφυγή υπολειμμάτων.

Σεξουαλική επαφή. Καταρχάς, πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για τους γνωστούς λόγους, αλλά και για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων και μετά την επαφή να ακολουθεί καθαρισμός της περιοχής.

Ιατρικός έλεγχος και πρόληψη. Τέλος, για να είστε σίγουρη για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, να επισκέπτεστε τακτικά το γυναικολόγο σας όχι μόνο, αν έχετε κάποια ενόχληση και κάποιο πρόβλημα, αλλά προληπτικά και για έναν γενικό έλεγχο.

Η σωστή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής με τα κατάλληλα προϊόντα, δε γίνεται μόνο για λόγους υγιεινής (π.χ. δυσοσμία), αλλά και για να προφυλάξουμε τη χλωρίδα και την επιδερμίδα της περιοχής, που αποτελούν ασπίδα προστασίας του αιδοίου και του κόλπου από μικρόβια της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο ισχυροποιείται η άμυνα της ευαίσθητης περιοχής, η οποία με τη σειρά της σας προστατεύει από τυχόν ερεθισμούς και μολύνσεις (π.χ. κολπίτιδες, μυκητιάσεις, κ.λπ.).

Μάριος Ρούσσος
Φαρμακοποιός

About the author