Θεραπείες σύσφιξης και πρόληψης

Θεραπείες σύσφιξης και πρόληψης
Θεραπείες σύσφιξης και πρόληψης

Όσο αυξάνονται τα χρόνια της ηλικίας, πολλές γυναίκες, αλλά και άνδρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χαλάρωσης του δέρματος. Συνήθως, περισσότερο ενοχλητική είναι η περιοχή του προσώπου, όπου σταδιακά χάνεται η σφριγηλότητα, το σχήμα, η σταθερότητα και η ελαστικότητα του δέρματος. Η λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού δεν είναι ενιαία, αλλά διακρίνεται σε επιμέρους λειτουργίες (συστήματα) ανεξάρτητες μεταξύ τους, αλλά συνολικά συνεργαζόμενες. Τα επιμέρους συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού που μας ενδιαφέρουν από έσω προς τα έξω είναι: το μυϊκό. το αγγειακό, το νευρικό, το λεμφικό και τέλος, το δέρμα που παίζει το ρόλο της εξωτερικής προστασίας.

Υπάρχει τάση της αποφυγής του ενέσιμου μπότοξ ή των χειρουργικών μεθόδων. Συνεπώς, αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του εν λόγω προβλήματος, αποφεύγοντας παράλληλα την αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές μην επεμβατικές εφαρμογές που υπόσχονται πολύ ικανοποιητικά ποσοστά βελτίωσης. Απευθύνονται σε ηλικίες 30 – 65 ετών, οι οποίες παρουσιάζουν ή έχουν την τάση να παρουσιάζουν την πρόωρη πτώση των μυών και των συνδετικών ιστών του δέρματος του προσώπου. Εκτός από την ηλικία, άλλοι παράγοντες που προκαλούν τη χαλάρωση της επιδερμίδας είναι:

Οι απότομες αυξομειώσεις βάρους
Η εγκυμοσύνη
Οι ορμονικές διαταραχές
Οι ψυχικές διαταραχές.

Με όλα τα παραπάνω προκαλείται η αλλοίωση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης με συνδυασμό τη μυϊκή ατονία, εφόσον σε όλο το πρόσωπο υπάρχουν 10 μύες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να «γυμναστούν» καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Άρα, λοιπόν, για να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική λύση για το κεφάλαιο της σύσφιξη του προσώπου, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ΕΝΔΟΓΕΝΗ ΓΗΡΑΝΣΗ, παράλληλα με την ΕΞΩΓΕΝΗ.

Μυϊκή σύσφιξη
Στα ινστιτούτα αισθητικής, εφαρμόζεται η ηλεκτροθεραπεία με ρεύματα φαραδικά, γαλβανοφαραδικά και διαδυναμικά, στα σημεία των μυών ή αλλιώς στην έκφυση και την κατάφυση των κυριοτέρων μυών του σπλαχνικού κρανίου, δηλαδή του προσώπου. Με την εφαρμογή της ηλεκτρικής ενέργειας, επιτυγχάνουμε την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα σημεία εφαρμογής των ηλεκτροδίων, λόγω των αγγειοδιασταλτικών φαινομένων από τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος από τους ιστούς (επιταχύνεται η καλύτερη τροφή των κυττάρων). Έτσι αποκαθίσταται το οβάλ του προσώπου, το κρέμασμα στο διπλοσάγονο (μυώδες πλάτυσμα), η χαλάρωση στο λαιμό (στερνοκλειδομαστοειδών μυ-ών), η βαθιά ρινοχειλική ή ρινοπαρειακή αύλακα, η πτώση βλεφάρων και οι μεσόφρυοι. Είναι απαραίτητη δε, η ενίσχυση με μια οποιαδήποτε από τις παρακάτω συσφιγκτικές θεραπείες, για να τελειοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Επιδερμική σύσφιξη
Υπάρχουν, πλέον, καινοτόμες θεραπείες που ενεργοποιούν το φυσικό, βιολογικό ανασχηματισμό νέων κυττάρων του οργανισμού, που «αναγκάζονται» να κάνουν αναπαραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου:

Ραδιοσυχνότητες (Radiofrequency) μονοπολικές ή διπολικές.
Αυτή η νέα και σίγουρα αποτελεσματική διαδικασία με τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων, που αναπλάθουν τα βαθύτερα στρώματα κάτω από την επιδερμίδα. Το RF έχει την ικανότητα να «ξυπνήσει» τους ινοβλάστες {κύτταρα αναπαραγωγής κολλαγόνου), ώστε να αρχίσουν να έχουν τη λειτουργικότητα ενός νεανικού, ζωντανού δέρματος. Θεωρείται lifting χωρίς νυστέρι, διότι διεγείρει φυσικά το δέρμα να παράγει από μόνο του κολλαγόνο και ελαστίνη, ανακτώντας την πυκνότητά του, τη χαμένη σφριγηλότητα και λάμψη του. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη, κιόλας, συνεδρία, εφαρμόζεται δε τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα. Είναι ανώδυνο και δεν σας απαγορεύει να συνεχίσετε κανονικά το καθημερινό σας πρόγραμμα. Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες δεν προκαλεί φωτοευαισθησία και επιτρέπεται και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μικροδερμοαπόξεση
Είναι ο μηχανικός τρόπος που προκαλεί την αφαίρεση των επιφανειακών στοιβάδων και βοηθάει στην αναδόμηση νέων πιο ζωντανών κυττάρων. Έχει καταπληκτικά αποτελέσματα από την πρώτη εφαρμογή σε δέρματα θαμπά, ωχρά, με λεπτές ρυτίδες, ουλές και δυσχρωμίες. Εφαρμόζεται και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φυσικά peelings
Είναι ουσίες που τοποθετούνται πάνω στο δέρμα με σκοπό τη φυσιολογική αποφολίδωση των κερατινοκυττάρων, δηλαδή των νεκρών κυττάρων της εξωτερικής στοιβάδας της επιδερμίδας. Γενικά, τα κύρια αποτελέσματά του είναι η καλύτερη αναπνοή των κυττάρων της επιδερμίδας, η εξαφάνιση λεπτών ρυτίδων, ουλών και επιφανειακών δυσχρωμιών. Απαγορεύεται η εφαρμογή του κατά τους θερινούς μήνες!

Μεσοθεραπεία
Είναι η έγχυση διαφόρων ουσιών μέσα ή κάτω από το δέρμα με τους εξής τρόπους: ενέσιμα, με dermopen ή με ηλεκτροπόρωση (μεσοθεραπεία χωρίς βελόνες). Η μεσοθεραπεία αποσκοπεί, κυρίως, στη βελτίωση της υφής του δέρματος. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως υαλουρονικό οξύ διαφόρου μικρομοριακού βάρους ξεκινώντας από 1%, πολυβιταμινούχα κοκτέιλ (π.χ. βιταμίνη Ε, C, A κ.λπ.) και ιχνοστοιχεία. Οι ουσίες αυτές είναι απόλυτα ασφαλείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το δέρμα γίνεται πιο λείο, πιο φωτεινό και πιο ελαστικό. Εφαρμόζεται καθ ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οξέα φρούτων (ΑΗΑ΄S)
Τα σπουδαιότερα α-υδροξέων (ΑΗΑ΄S) είναι:
γαλακτικό οξύ
σαλικιλικό οξύ
γλυκολικό οξύ
μηλικό οξύ

Τα οξέα φρούτων μπορεί να εφαρμοσθούν:
α) Για την ενυδάτωση των ξηρών δερμάτων στο πρόσωπο και στο σώμα, όπως επίσης για την αντιμετώπιση της ήπιας υπερ-κεράτωσης.
β) Για τη μείωση ή εξαφάνιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων που προκαλούνται από τη φθορά του χρόνου ή της αρνητικής επίδρασης του ήλιου.
γ) Για την τόνωση του δέρματος και τη βελτίωση της υφής του. Έτσι το δέρμα δείχνει πιο λαμπερό και πιο νέο.
δ) Για τη μείωση των γεροντικών κηλίδων και της ωχρής όψης. Απαγορεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες!

Μπορεί να γίνουν και συνδυασμοί θεραπειών που θα κρίνει, ανάλογα με την περίπτωση ο αισθητικός με σκοπό τα πιο γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα.

Το διατροφολόγιο παίζει, εξίσου, σημαντικό ρόλο για την όψη του δέρματος. Πολύ νερό σε καθημερινή βάση, φρούτα και λαχανικά είναι επίσης απαραίτητα για την καλή λειτουργία της επιδερμίδας. Καλό είναι επίσης η λήψη βιταμινών Ε, Α, C, μουρουνέλαιου, ιχνοστοιχείων και πόσιμου κολλαγόνου. Απαραίτητη η σωστή μεταχείριση της επιδερμίδας σε καθημερινή βάση, δηλαδή σωστός καθαρισμός και σωστό άπλωμα ενυδατικών προϊόντων με ανοδικές κινήσεις για αποφυγή αλλοιώσεων και τραυματισμών των μυών.

Γιούλα Χαβιάρα, Αισθητικός

About the author