Τα μυστικά της κατάψυξης ωαρίων

Τα μυστικά της κατάψυξης ωαρίων
Τα μυστικά της κατάψυξης ωαρίων

Στέλιος Παπαδόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Η πρόοδος στις τεχνικές και μεθόδους της εξωσωματικής γονιμοποίησης έφερε τα τελευταία χρόνια και βελτίωση στην κατάψυξη του πιο ευάλωτου  κυττάρου του ανθρωπίνου σώματος, ’’του ωαρίου’’. Έτσι,  ενώ πριν από 10 χρόνια μιλούσαμε για κάτω του 50% «επιβίωση» των κατεψυγμένων ωαρίων, σήμερα είμαστε σε ποσοστά άνω του 90%.

Η πρακτική σημασία της επιτυχούς κατάψυξης ωαρίων  είναι σε γυναίκες με καρκίνο, που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά και θα υποβληθούν σε θεραπείες, που μπορεί να καταστρέψουν μέρος ή όλο τον ωοθηκικό ιστό. Ο πιο συχνός, όμως,  λόγος κατάψυξης ωαρίων είναι η μετάθεση της τεκνοποίησης αργότερα. Είναι γυναίκες χωρίς σύντροφο που ανησυχούν για τη φθίνουσα πορεία της γονιμότητάς τους μετά τα 37.
Ο τρόπος κατάψυξης ωαρίων δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν κλασικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, μόνο που δεν γίνεται εμβρυομεταφορά. Η διέγερση γίνεται με τα ίδια φάρμακα-ορμόνες διέγερσης που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα,  για 10-12 ημέρες, όπως και ο τρόπος ανάκτησης των ωαρίων, δηλ. η ωοληψία γίνεται με μέθη και τα ωάρια που λαμβάνονται, σε αυτήν την  περίπτωση, καταψύχονται   με τη μέθοδο της υαλοποίησης στους – 196 βαθμούς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, όσο νωρίτερα γίνει η κατάψυξη ωαρίων σε μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει εκείνη να αποκτήσει παιδί  από αυτήν τη διαδικασία, αρκεί η εμβρυομεταφορά να γίνει πριν την ηλικία των 50 ετών, όπως ορίζει η Ελληνική  Νομοθεσία.
Η ιδανική ηλικία σε μια γυναίκα να κάνει κατάψυξη ωαρίων για ‘’κοινωνικούς λόγους’,’ είναι μεταξύ 33 έως 37, αφού μετά τα 38, η γονιμότητα φθίνει με γοργότερο ρυθμό. Βέβαια, και μετά τα 40 μπορεί να γίνει η κατάψυξη, αλλά οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης μειώνονται. Σύμφωνα με μελέτες της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), μια γυναίκα στη δεκαετία των 30, εάν καταψύξει 2 έως 6 ωάρια με τη μεθοδο της υαλοποίησης έχει 50% πιθανότητες να αποκτήσει παιδί, μετά την απόψυξη. Το κόστος της διαδικασίας δεν ξεπερνάει τα 1500 ευρώ, ενώ δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας.

About the author