Το μπλε χάπι και οι νέοι

Το μπλε χάπι και οι νέοι
Το μπλε χάπι και οι νέοι

Δημιουργήθηκαν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά γρήγορα έγιναν μόδα από τους νέους. Θεωρήθηκαν ερωτικό βοήθημα, ακόμη και διεγερτικό. Αγνοήθηκαν οι παρενέργειές τους και το κυριότερο παρεξηγήθηκε η θεραπευτική τους δράση, που βοήθησε εκατομμύρια άνδρες. O λόγος για τα θαυματουργά μπλε χαπάκια του έρωτα.

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί για τους άνδρες ένα θέμα ταμπού. Κανείς δε θέλει να μιλήσει για αυτό, αν και απασχολεί όλο και περισσότερους άνδρες μετά την ηλικία των 30 ετών, που αρχίζουν οι μη ικανοποιητικές στύσεις. Στην ηλικιακή ομάδα 60 και άνω, πάνω από τους μισούς άνδρες υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία.
Κύριες αιτίες της είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, οι ορμονικές διαταραχές, τα νευρολογικά νοσήματα, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, καθώς και η λήψη φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά, τα αντιϊσταμινικά και τα αντιυπερτασικά.
Όμως η ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία δεν προϋποθέτει μόνον το να λειτουργεί καλά το σώμα, αλλά και να ενεργοποιούνται οι κατάλληλοι ψυχολογικοί μηχανισμοί. Όλες οι μελέτες δείχνουν πως 9/10 νέοι άντρες κάτω των 40 ετών, χωρίς προβλήματα υγείας, βιώνουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα και αυτό είναι ψυχογενούς αιτιολογίας. Πολλοί άντρες δυσκολεύονται να πιστέψουν πως το πρόβλημά τους ενδέχεται να είναι ψυχολογικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, όπου προκύπτει πρόβλημα στύσης σε έναν νέο άντρα, αυτό οφείλεται σε μία κακή συγκυρία, όπου ξαφνικά προσπάθησε και δεν κατάφερε να πετύχει ή να διατηρήσει τη στύση του.
Συνήθως, το πρόβλημα παρουσιάζεται στο ξεκίνημα της σεξουαλικής ζωής των νέων, σε μία νέα γνωριμία ή ακόμη, λόγω της χρήσης του προφυλακτικού. Μια ευκαιριακή αποτυχία, πιθανότατα θα φέρει άγχος για την επόμενη φορά, και μια δεύτερη αποτυχία θα οδηγήσει σε μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο άντρας δεν μπορεί να επικεντρώσει την προσοχή του στα σεξουαλικά ερεθίσματα και όπως είναι φυσικό, η στύση δεν προκαλείται εύκολα. Αυτό καταγράφεται ως μία αποτυχία σημαντική, του προκαλεί άγχος για το κατά πόσο θα ανταποκριθεί την επόμενη φορά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη αυτής της αρνητικής εμπειρίας. Έτσι, η προσοχή του άντρα στρέφεται στην ποιότητα της στύσης του και όχι στην ερωτική του σύντροφο και στα σεξουαλικά ερεθίσματα. Η συγκεκριμένη κατάσταση λέγεται ’’άγχος επίδοσης’’ και συχνά αποτελεί τη μοναδική αιτία του προβλήματος. Το άγχος αυτό αυξάνεται με κάθε εμπειρία αποτυχημένης στύσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος που συχνά οδηγεί και σε αποφυγή των σεξουαλικών επαφών.
Το μπλε θαυματουργό χάπι εμφανίστηκε στην αγορά πριν από 15 χρόνια περίπου και άλλαξε την ιστορία των φαρμάκων. Υπήρξε το πρώτο φάρμακο που έγινε σλόγκαν! Οι άνδρες το αντιμετώπισαν ως το μυστικό τους σύμμαχο και οι ειδικοί γιατροί ως μια επαναστατική θεραπεία για ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το «ισχυρό» φύλο. Μετατράπηκε γρήγορα στη συνείδηση των ανδρών, από φάρμακο που πρέπει να συνταγογραφείται, όταν υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις, σε lifestyle βοήθημα για εξαιρετικές ερωτικές επιδόσεις και καθιερώθηκε ως lifestyle, που οδήγησε στα φαρμακεία και άλλους άνδρες, που έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικότερη ερωτική απόδοση.
Σήμερα, στην πλειονότητά τους οι νέοι καταφεύγουν σε ένα τέτοιο χάπι για σιγουριά για καλύτερες επιδόσεις, αρκετοί επιλέγουν τα εν λόγω φάρμακα για να αυξήσουν τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και κάποιοι οδηγούνται εκεί από περιέργεια.

Στο φαρμακείο, καθημερινά, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι που το ζητάνε στην πλειοψηφία τους νομίζουν ότι είναι ένα αφροδισιακό συμπλήρωμα, παρά ένα φάρμακο, άποψη που στηρίζεται στο placebo effect που φτάνει το 25% σύμφωνα με μελέτες.

Σαράντης Γενητσαρέλης
Φαρμακοποιός

About the author