Το φαρμακείο σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Το φαρμακείο σύμμαχος στο αδυνάτισμα
Το φαρμακείο σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Το καλοκαίρι συνεχίζεται και η απόκτηση ενός υγειούς και γυμνασμένου σωματός γίνεται επιτακτική. Η αγορά κατακλίζεται απο προϊόντα αδυνατίσματος που υπόσχονται να γίνουν  οι ιδανικοί σύμμαχοι στην μάχη με την ζυγαριά και το τοπικό πάχος. Τις περισσότερες φορές όμως καταφεύγουμε στην αγορά ενος αδυνατιστικού χωρίς να γνωρίζουμε εάν είναι κατάλληλο για την επίτευξη του δικού μας στόχου, καθώς ο μηχανισμός δράσης του κάθε προϊόντος είναι διαφορετικός.

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές  και μηχανισμοί δράσης για την μείωση του βάρους.Τέτοιους μηχανισμούς χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα σύμμαχοι στη μάχη με την ζυγαριά ,τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε απο το φαρμακείο της γειτονιάς σας.

ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΣΗ

Garcinia cambogia

Τι είναι; Είναι ένα φυτό που εμφανίζεται στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.Περιέχει το υδροξυκιτρικό οξύ έναν ισχυρό και σπανιο λιποδιαλύτη.

Πως λειτουργεί; Τα περικάρπιά της  περιέχουν περισσότερο απο 30% υδροξυκιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του βάρους μέσω της κατάργησης της σύνθεσης των λιπαρών οξέων ,την αύξηση της οξείδωσης των λιπιδίων και την μείωση της πρόσληψης τροφής λόγω αισθήματος κορεσμού αποτέλεσμα ενός μηχανισμού με στόχο την αναστολή της κιτρικής λυάσης ,ένζυμο χρήσιμο για την παραγωγή των λιπαρών οξέων.

Χιτοζάνη ή Chitosan

Τι είναι; Προέρχεται απο τη χιτίνη ,η οποία μετά την κυτταρίνη ,είναι το πιο άφθονο φυσικό βιοπολυμερές.Χρησιμοποιείται για τον σχηματισμό του εξωσκελετού των οστρακοειδών και καρκινοειδών (αστακού) .Απο την χιτίνη με την κατάλληλη επεξεργασία παράγεται η χιτοζάνη.

Πως λειτουργεί; Μελέτες έχουν δείξει ότι η χιτοζάνη δεν αφομοιώνεται απο τον οργανισμό, αλλά αποδομείται από τη μικροβιακή χλωρίδα που υπάρχει στο κόλον,όπως και οι φυτικές ίνες.Η χιτοζάνη έχει αξιοποιηθεί για την προετοιμασία συμπληρωμάτων σχεδιασμένα για την απώλεια βάρους και για το body-building . Εκτιμάται ότι αυτό το πολυμερές είναι σε θέση να απορροφήσει μια ποσότητα λίπους πάνω από 4-6 φορές το βάρος του, γεγονός που την καθιστά βασιλιά στην απώλεια βάρους.

Λεκιθίνη

Τι είναι; Η λεκιθίνη προέρχεται κυρίως απο τη σόγια και αποτελείται απο  χολίνη και  ινοσιτόλη, βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β  αλλά και το αμινοξύ μεθειονίνη,  ουσίες με λιποτροπική δράση.

Πως  λειτουργεί; Η λεκιθίνη είναι γαλακτοματοποιητής ,έχει δηλαδή την ιδιότητα να συνδέεται με τα λίπη, όπως τη χοληστερόλη και τα βοηθά να διαλυθούν στο νερό και να αποβληθούν από το σώμα. Δεν έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες παρενέργειες όταν λαμβάνει κανείς 10 έως 30 γραμμάρια την ημέρα, όμως σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, διάρροια, ναυτία, εμετό, ζάλη και μία έντονη οσμή στο σώμα.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

Citrus Aurantium/Νεράτζι

Τι είναι; Είναι ευρέως γνωστό για τις σπασμολιτικές και καταπαραϋντικές του ιδιότητες.Το κύριο συστατικό του που προέρχεται απο το εκχύλισμα της φλούδας του είναι η συνεφρίνη η οποία σε μελέτες in vitro έχει αποδεδειγμένες λιποδιαλυτικές ιδιότητες.

Πως λειτουργεί; Η συνεφρίνη είναι αδρενεργική αμίνη, συναγωνιστής της αδρεναλίνης, με κύρια δράση στους β-3 αδρενεργικούς υποδοχείς (που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στον λιπώδη ιστό) και μικρότερη στους υπόλοιπους υποδοχείς. Μπορεί να έχει τα λιποκινιτικά αποτελέσματα της εφεδρίνης και των υπολοίπων διεγερτικών με μικρότερες παρενέργειες.Έχει την ιδιότητα να αυξάνει τον μεταβολισμό και την θερμιδική δαπάνη (η ταχύτητα με την οποία χάνετε θερμίδες) και να  αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας,διότι λειτουργεί σαν καυστήρας λίπους συνεπώς υποστηρίζει την απώλεια βάρους.

Καψαϊκίνη/Κόκκινη πιπεριά

Τι είναι;  Η γνωστή σε όλους μας κόκκινη πιπεριά(Capsicum frutesence) που περιέχει την ουσία καψαϊκίνη.

Πως λειτουργεί; Η καψαϊκίνη διεγείρει τους νευρικούς υποδοχείς του στόματος και «κοροϊδεύει» το νευρικό σύστημα, κάνοντάς το να πιστέψει πως ο οργανισμός φλέγεται. Το σώμα αντιδρά όπως στην περίπτωση που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο θερμοστάτης – που εντοπίζεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου – στέλνει σήματα για την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων. Ο ιδρώτας ρέει στο δέρμα σε μία προσπάθεια να μειωθεί η θερμότητα στο σώμα. Ο μηχανισμός αυτός απαιτεί φυσικά κάψιμο θερμίδων, δηλαδή προκαλείται μια προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΚΟΡΕΣΜΟΥ

Γλυκομαννάνη

Τι είναι; Προέρχεται απο το φυτό από τις ρίζες του φυτού konjac (Amorphophallus Κonjac) .

Πως λειτουργεί; Η γλυκομαννάνη έχει την ικανότητα να απορροφά ποσότητα νερού σχεδόν 100-200 φορές παραπάνω του βάρους της. Με αυτό τον τρόπο,ερχόμενη σε επαφή με τα στομαχικά υγρά, δημιουργεί μια μάζα σε μορφή γέλης (δηλ. σε ζελατινώδη μορφή) , που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα στο στομάχι, δίνοντας μια αίσθηση πληρότητας ώρις αίσθημα βάρους έτσι ώστε να απαιτείται η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού.Έτσι καθιστά εύκολη την αποφυγή κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού και βοηθά στην επίτευξη μίας υποθερμιδικής δίαιτας.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΜΥΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ

CLA

Τι είναι Το CLA ή συζευγμένο λινολεϊκό οξύ; είναι λιπαρό οξύ το οποίο και θα λέγαμε ότι είναι ένα από τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά οξέα , όπως είναι και τα ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει  ανάγκη το σώμα μας.Το καλύτερο είναι εκείνο που προέρχεται απο έλαιο καρθάμου.

Πως λειτουργεί; Το CLA αναστέλλει τη δράση του ενζύμου λιποπρωτεϊνική λιπάση, που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των λιπαρών οξέων από το αίμα στα λιποκύτταρα. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζει τη συσσώρευση του λίπους στα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα μετά από λίγες ημέρες λήψης του CLA, αφενός οι λιπο-αποθήκες «κλείνουν» και δεν μπορούν να δεχθούν μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από την άλλη πλευρά βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το διατροφικό λίπος ως πρωταρχική πηγή ενέργειας.
Άννα – Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός, Φαρμακείο Κώνστα Ε. Μανίκαρος Ι.

 

 

 

About the author