Το φαρμακείο των διακοπών

Το φαρμακείο των διακοπών
Το φαρμακείο των διακοπών

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των διακοπών. Ξεγνοιασιά και ανεμελιά είναι σε αφθονία τις ημέρες, κατά τις οποίες είμαστε μακριά από την δουλειά και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβούν αναποδιές και απρόοπτα κάθε ώρα και στιγμή.

Για να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, πρέπει να έχουμε προνοήσει και να έχουμε μαζί μας το φαρμακείο των διακοπών, με τα απαραίτητα για τη σωστή και άμεση αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών.

Το φαρμακείο αυτό πρέπει να έχει αρχικά ένα θερμόμετρο. Η διαπίστωση πυρετού, όταν κάποιος νιώθει αδιάθετος ή έντονα κουρασμένος, είναι σημαντικό στοιχείο, που μπορεί να σημαίνει ότι θα ήταν χρήσιμο να αναζητηθεί αμεσότερα ιατρική βοήθεια.

Επίσης, πρέπει να περιέχει κάποιο αντιπυρετικό-παυσίπονο, όπως η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη ή κάποιο αντιφλεγμονώδες. Το πιο απλό από αυτά είναι η παρακεταμόλη, που είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση πυρετού, κεφαλαλγίας ή μυϊκής κάκωσης. Η ασπιρίνη είναι ικανότατο αντιπυρετικό και παυσίπονο, αλλά δεν χρησιμοποιείται συχνά στα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει ενοχλήματα στο στομάχι ευαίσθητων ατόμων. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να εμφανιστεί και με τα αντιφλεγμονώδη, τα οποία μάλιστα δεν πρέπει να καταναλώνονται σε περιπτώσεις, όπου το πάσχον άτομο είναι αφυδατωμένο, γιατί υπάρχει κίνδυνος για νεφρική βλάβη. Σε περίπτωση που ταξιδεύουμε με παιδιά, οφείλουμε να έχουμε και κάποιο πόσιμο διάλυμα από τα παραπάνω φάρμακα, μαζί με κατάλληλο δοσιμετρικό κουταλάκι, και να χορηγούμε αποκλειστικά και μόνο τη συνιστώμενη από τον παιδίατρο δόση, κατόπιν επικοινωνίας μαζί του.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα για την περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης. Αυτά περιλαμβάνουν αντιισταμινικές αλοιφές για τοπική εφαρμογή σε μικρής έκτασης δερματικές αλλεργίες ή τσιμπήματα, αντιισταμινικά χάπια, ρανιτιδίνη (χρησιμοποιείται για την θεραπεία στομαχικών πόνων, αλλά έχει και αντιισταμινική δράση) και κορτιζόνη, σε χάπι ή και ενέσιμη. Προφανώς, καλό είναι να έχουμε μαζί μας και αποστειρωμένες σύριγγες και βελόνες για να μην ψάχνουμε τη δύσκολη στιγμή, όταν θα πρέπει να δράσουμε ταχύτατα. Τέλος, άτομα με ιστορικό έντονης αλλεργικής αντίδρασης πρέπει να έχουν ‘’απαραίτητα’’ μαζί τους ενέσιμη αδρεναλίνη, την οποία οφείλει να μάθει να χρησιμοποιεί και κάποιος από τους συνταξιδιώτες, για την περίπτωση αλλεργικού σοκ.

Το φαρμακείο των διακοπών πρέπει να έχει και φάρμακα για τη ναυτία, όπως η δραμαμίνη. Αν δεν υπάρχει δραμαμίνη, ένα άλλο αντιισταμινικό μπορεί να βοηθήσει. Παρεμπιπτόντως, τα φάρμακα αυτά χρειάζονται προσοχή, γιατί μπορεί να φέρουν υπνηλία και επομένως δυσχέρεια στην οδήγηση. Για την περίπτωση διαρροιών, καλό είναι να έχουμε μαζί μας λοπεραμίδη, την οποία, όμως ,πρέπει να λαμβάνουμε μόνο σε περίπτωση πολλών (>4-6) διαρροιών ανά ημέρα ή σε περίπτωση, που απλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τουαλέτα εύκολα. Αλόγιστη χρήση της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως μεγαλύτερη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας ή βλάβη στο έντερο, όπως τοξικό μεγάκολο. Σε περίπτωση διαρροιών ή και εμέτων, χρήσιμο μπορεί να είναι κάποιο διάλυμα ηλεκτρολυτών, το οποίο διαλύεται σε νερό και αναπληρώνει τις απώλειες του οργανισμού.

Έπειτα, στο φαρμακείο πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό διάλυμα, οξυζενέ, αποστειρωμένες γάζες και τσιρότα σε διάφορα μεγέθη, για την αντιμετώπιση μικροεκδορών και μικροτραυματισμών. Επίσης, είναι χρήσιμο να έχουμε μαζί μας τσιμπιδάκι, με το οποίο, αφού καθαρίσουμε την πάσχουσα περιοχή με αντισηπτικό, μπορούμε να αφαιρέσουμε γυαλιά, αγκάθια, ακίδες ξύλου, κ.λπ.
Ακόμη, χρήσιμος μπορεί να αποδειχθεί ένας ελαστικός επίδεσμος, για την περίπτωση κακώσεων, που επιβάλλουν περιορισμό της κινητικότητας του άκρου, όπως σε διαστρέμματα ή κατάγματα. Μάλιστα, με τον επίδεσμο και δυο κομμάτια ξύλου, μπορούμε να φτιάξουμε έναν αυτοσχέδιο νάρθηκα, με τον οποίο θα ακινητοποιήσουμε το πάσχον μέλος, μέχρι να φτάσουμε σε ιατρική βοήθεια. Σε τέτοιες κακώσεις, βοηθάει και η χρήση κάποιου ψυκτικού σπρέι στην περιοχή, όπου έγινε η κάκωση. Σε περίπτωση, που οι διακοπές μας περιλαμβάνουν πολύ περπάτημα, πρέπει να έχουμε μαζί μας ειδικά επιθέματα για την περίπτωση που βγάλουμε φουσκάλες στα πόδια.

Έπειτα, πρέπει απαραίτητα να έχουμε μαζί μας αντηλιακό, με ικανό δείκτη προστασίας, όπως και κάποια αλοιφή για εγκαύματα, ηλιακά ή μην. Επίσης, πρέπει να έχουμε και κάποιο εντομοαπωθητικό, για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα από κουνούπια, με όλα τα πιθανά δυσάρεστα επακόλουθα.
Σε περίπτωση που πάσχουμε από κάποιο χρόνιο νόσημα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να έχουμε μαζί μας όλα τα απαραίτητα φάρμακα και σε ποσότητες ικανές να μας καλύψουν και με το παραπάνω, αν χρειαστεί για όλη την διάρκεια των διακοπών μας.

Επίσης, πρέπει πριν τις διακοπές να συμβουλευόμαστε τον οικογενειακό μας γιατρό για τυχόν περιορισμούς, που μπορεί να θέτει το πρόβλημα υγείας που έχουμε στις δραστηριότητές μας. Τέλος, πρέπει να έχουμε μαζί μας τα βιβλιάρια υγείας και τα τηλέφωνα του οικογενειακού μας γιατρού, για να απευθυνθούμε, σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο!

Με αυτά μαζί μας, θα είμαστε προετοιμασμένοι για πολλές πιθανές αναποδιές, οι οποίες θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν σωστά, ώστε να συνεχίσουμε ανέφελα τις διακοπές μας.

Καλό καλοκαίρι …

Ιωάννης Πλατής, Παθολόγος

About the author