Υπερκόπωση. Μια σύγχρονη ασθένεια

Υπερκόπωση. Μια σύγχρονη ασθένεια
Υπερκόπωση. Μια σύγχρονη ασθένεια

Η σύγχρονη καθημερινότητα ολοένα γίνεται και πιο απαιτητική. Οι ρυθμοί απόδοσης στον εργασιακό χώρο αυξάνονται σε υπερφυσικό βαθμό, ο χρόνος χαλάρωσης-ξεκούρασης ολοένα και λιγοστεύει. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι κακές διατροφικές συνήθειες που αποκτούμε προς εξοικονόμηση χρόνου, συνεχώς επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, η κατάχρηση ουσιών όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο είναι αιτία παραγωγής ελευθέρων ριζών στο σώμα μας, γεγονός που επιφέρει αντίστοιχα δυσμενή αποτελέσματα.

Ζούμε όλοι μας μια πραγματικότητα με συνεχή φόρτωση καθηκόντων και υποχρεώσεων, όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χρόνος και χώρος για επαρκή ξεκούραση σωματική, αλλά και πνευματική. Πόσες φόρες τώρα τελευταία-στα χρόνια της οικονομικής, αλλά και κοινωνικής κρίσης- έχετε βγει έξω με έναν φίλο σας, ένα συγγενή, ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, χωρίς να αγχωθείτε για κάτι, να κοιτάξετε το ρολόι σας, ακόμα και χωρίς να υπάρχει λόγος; Άγχος. Περισσότερο άγχος. Υπερβολικό άγχος.
Αυτός είναι ο λόγος που καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας και η ποιότητα ζωής του ατόμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανθρώπινη υγεία αντικατοπτρίζεται σε τρία επίπεδα: στο σωματικό, στο πνευματικό και το ψυχικό. Όλες λοιπόν οι παραπάνω καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα, μέσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής μπορούν να χαρακτηριστούν ως αίτια υπερκόπωσης. Έτσι η καθημερινή κόπωση μετατρέπεται σε υπερκόπωση, αναλόγως πάντα με το άτομο και τις επιμέρους συνθήκες που πρωταγωνιστούν στη ζωή του. Η υπερκόπωση, λοιπόν, είναι μια παθολογική κατάσταση όπου επικρατεί η επίμονη εξάντληση και η λύση δεν επέρχεται απλά με την ξεκούραση.
Χαρακτηρίζεται ως ασθένεια που η ίαση της επιτυγχάνεται με συμπτωματική θεραπεία και δυστυχώς τη συναντάμε πολύ συχνά στις μέρες μας και στους ανθρώπους γύρω μας.

Ποια είναι επομένως τα συμπτώματα που χτυπούν το καμπανάκι προκειμένου να επισκεφθούμε τον θεράποντα ιατρό μας;

Η υπερκόπωση χαρακτηρίζεται από γενικευμένη ατονία, μυϊκούς πόνους, αρθραλγίες, πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη ή και τον αυχένα.
Ακόμα μπορεί να παρουσιαστεί αδενοπάθεια, κυρίως της τραχηλικής χώρας, ταχυκαρδία, δυσφορία μετά από ήπια σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η πιο συνήθης περιγραφή του τι αισθάνεται ο ασθενής με υπερκόπωση;
– Προσπαθώ να σηκωθώ το πρωί από το κρεβάτι μου και δεν μπορώ.
– Νιώθω ότι δεν με σηκώνουν τα πόδια μου και όσες ώρες και αν ξεκουράζομαι το βράδυ νιώθω ότι σηκώνομαι κουρασμένος/η.

Αυτή η καταπόνηση μπορεί να έχει ως σύμπτωμα πάμπολλες εκδηλώσεις, ακόμα και τον πυρετό στο σώμα μας. Επίσης, μπορεί να επέλθει αύξηση στην έκκριση συγκεκριμένων ορμονών (όπως γλυκοκορτικοειδή και κατεχολαμίνες).Αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αύξηση της καρδιακής παροχής και κατά συνέπεια έκλυση ταχυκαρδίας. Αύξηση στην παραγωγή ελευθέρων ριζών, διαταραχή στα επίπεδα σεροτονίνης και μείωση στα επίπεδα ενδορφινών. Ακόμα στην υπερκόπωση πολλές φορές συναντούμε προβλήματα πέψης, διαταραχές στον ύπνο, έλλειψη διάθεσης, νευρικότητα και προβλήματα συγκέντρωσης ή μνήμης στο άτομο.

Πέρα από την υπερβολική εργασία ή ακόμα και άσκηση, και την ελλιπή ξεκούραση υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που είναι ικανοί να οδηγήσουν στην υπερκόπωση. Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:
1. Κύηση
2. Εμμηνόπαυση
3. Λοχεία
4. Ακατάλληλη δίαιτα
5. Stress που συνδέεται με αϋπνία
6. Φάρμακα
7. Ιώσεις
8. Ασθένειες όπως: αναιμία, υπόταση, ορμονικές διαταραχές, καρδιακά νοσήματα, Χ.Α.Π., καρκίνος, νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικά προβλήματα, ψυχιατρικά νοσήματα.
Στις περιπτώσεις όπου δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η υπερκόπωση παρατηρούνται και συνεπακόλουθα προβλήματα στο άτομο όπως κατάθλιψη, αρνητική συμπεριφορά στις προσωπικές σχέσεις, υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, ευπάθεια σε διάφορες ασθένειες, ανεξέλεγκτο άγχος κ.ά.

Η θεραπεία της υπερκόπωσης περιλαμβάνει τρία κυρίως επίπεδα. Καταρχήν ξεκούραση και αν είναι δυνατόν αποχή λίγων ημερών από την εργασία. Κατά δεύτερον ειδικά διατροφικά προγράμματα που μας συστήνει ο ειδικός επιστήμονας διαιτολόγος-διατροφολόγος, ειδικά στις περιπτώσεις όπου η υπερκόπωση παρουσιάστηκε ως επακόλουθο κάποιας ασθένειας –κατάστασης όπως αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω. Τέλος, χρησιμοποιούνται ειδικά συμπληρώματα διατροφής όπως πολυβιταμινούχες φόρμουλες, φυτικά σκευάσματα που προάγουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και αντιοξειδωτικές βιταμίνες που καταπολεμούν τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας. Αυτά τα προμηθευόμαστε από τον φαρμακοποιό μας, που μπορεί να μας συμβουλέψει για την ορθή χρήση τους καθώς και να μας διευκρινίσει τυχόν λεπτομέρειες των όσων συζητήσαμε με τον θεράποντα ιατρό μας. Κατά τους θερινούς μήνες προτείνονται και σκευάσματα που ενισχύουν την ενυδάτωση του σώματος πέραν όλων των άλλων που προαναφέρθηκαν.

Και ας μην ξεχνάμε ότι καλύτερο από τη θεραπεία είναι η πρόληψη. Και η υπερκόπωση είναι συνήθως αποτέλεσμα της υπερβολής, της μη τήρησης του αρχαίου ελληνικού ρητού «μέτρον άριστον». Καλύτερα λοιπόν σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε να βάζουμε όρια στον εαυτό μας και στους γύρω μας προκειμένου να διαφυλάσσουμε την υγεία μας παρά να προσπαθούμε να γίνουμε μηχανές στη θέση αυτών προς χάριν της παγκόσμιας οικονομίας.

Βασιλική Λεριάδη
Φαρμακοποιός

About the author