Ψείρες: Ένα συνηθισμένο πρόβλημα τους πρώτους σχολικούς μήνες

Ψείρες: Ένα συνηθισμένο πρόβλημα τους πρώτους σχολικούς μήνες
Ψείρες: Ένα συνηθισμένο πρόβλημα τους πρώτους σχολικούς μήνες

Οι ψείρες είναι παράσιτα που τους αρέσει να μεταναστεύουν και να παραμένουν σε παιδικά, συνήθως, κεφαλάκια, δημιουργώντας στους γονείς μεγάλο άγχος για την εξάλειψή τους.

Η ενήλικη θηλυκή ψείρα είναι ένα έντομο χρώματος γκρι άσπρο με μήκος 3-4 χιλιοστών. Τα ποδαράκια της ψείρας είναι σαν αγκίστρι στο τελείωμά τους, έτσι ώστε να προσκολλώνται στις τρίχες με ένα συγκολλητικό υλικό από χιτίνη, που εκκρίνεται από βοηθητικούς αδένες του θηλυκού. Τα παράσιτα αυτά τρέφονται με τη ζέστη και το ανθρώπινο αίμα και συνήθως εναποθέτουν τα αυγά τους πάνω στις τρίχες και πολύ κοντά στο κρανίο.

Ψείρες και κόνιδες
Η ψείρα ζει κατά μέσο όρο 40 μέρες και κάθε θηλυκή γεννά περίπου 300 αυγά που λέγονται κόνιδες. Οι κόνιδες εκκολάπτονται σε περίπου 10-12 μέρες. Οι ενήλικες ψείρες αναπαράγονται σε κόνιδες, με αποτέλεσμα ο ίδιος κύκλος ζωής να είναι περίπου 20 μέρες. Κάθε 3-5 ώρες, η ψείρα τρέφεται με αίμα και έτσι εξηγείται η έντονη φαγούρα που παρουσιάζεται στο τριχωτό της κεφαλής. Καμία ψείρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το καταφύγιό της, διότι αυτό που θέλει είναι ζέστη, υγρασία και αίμα, κάτι το οποίο είναι πρόσφορο στο παιδικό κεφαλάκι.

Μετάδοση και αντιμετώπιση
Η μετάδοση της ψείρας πραγματοποιείται, όταν έρθει σε επαφή ένα μολυσμένο κεφάλι με ένα υγιές. Γι’ αυτό πρέπει να κρατάμε τα υγιή κεφάλια μακριά από αυτά που έχουν μολυνθεί. Το κάθε παιδί πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί τη δική του χτένα, το δικό του καπέλο, τη δική του πετσέτα και τα κοριτσάκια να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους κορδέλες ή κοκαλάκια. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος του τριχωτού της κεφαλής από τις ρίζες έως τις άκρες. Για την αντιμετώπισή τους κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα στο φαρμακείο, σε διάφορες μορφές, όπως σαμπουάν, λοσιόν, σπρέι και άλλα φυτικά αντιφθειρικά σκευάσματα. Είναι καλό να χρησιμοποιούνται επαναληπτικά ανά 7-10 μέρες, γιατί αυτό το χρονικό διάστημα χρειάζεται για να εκκολαφτεί μία κόνιδα σε ψείρα. Αφότου τελειώσει η καθαριότητα με το προϊόν που θα επιλεχθεί, σημαντικό είναι το χτένισμα με ένα ειδικό χτενάκι, με το οποίο θα χτενίσετε τα μαλλιά από τη ρίζα προς τις άκρες. Για να διευκολυνθεί η διέλευση της χτένας μεταξύ των τριχών, χωρίς να προκληθεί πόνος, μπορείτε να εφαρμόσετε σε στεγνές άκρες λίγο μαλακτικό, ενώ το χτένισμα πρέπει να γίνει τμηματικά σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Τέλο, ξεπλένετε όλο το κεφάλι.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:
1. Στο μεσοδιάστημα της θεραπείας δεν πρέπει να κάνετε χρήση σαμπουάν με conditioners και δεν πρέπει να γίνεται στέγνωμα των μαλλιών με σεσουάρ.
2. Οι μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια και οι πετσέτες που ήρθαν σε επαφή με τα μαλλιά, καθώς και οι βούρτσες και οι χτένες που χρησιμοποιήθηκαν, έως και 48 ώρες πριν την έναρξη της αγωγής, πρέπει να καθαριστούν.
3. Ενήλικες και παιδιά που έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που έχει διαγνωστεί με φθειρίαση, πρέπει να εξετάζονται και εκείνοι για τυχόν ψείρες ή κόνιδες.
4. Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα, όταν πηγαίνει στο σχολείο. Έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών, που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας.
5. Ακολουθήστε προσεχτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την εφαρμογή των τοπικών σκευασμάτων.
6. Συνήθως, μπορείτε να τις δείτε στο πίσω μέρος της βάσης του λαιμού, τους κροτάφους και γύρω από τα αυτιά είτε ψείρες ή κόνιδες.
7. Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι οι ψείρες δεν σχετίζονται με την κακή υγιεινή. Η εξάπλωσή τους βασίζεται στις συχνές συναναστροφές με άτομα που έχουν ψείρες.
8. Η φαγούρα δεν είναι απαραίτητο σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται οι γονείς να ελέγχουν τακτικά το κεφάλι των παιδιών τους.

Σοφία Μαυρίδου
Φαρμακοποιός

About the author