Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στην πανέμορφη Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο Elite City Hotel. Διοργανώθηκε από το περιοδικό «Σύμβουλος Υγείας», με χορηγία της εταιρείας Parapharm Int. και με τη συμμετοχή των συνεργαζόμενων φαρμακείων της Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν τα φαρμακεία:

Αλεξίδου Ελισάβετ -Φυλακτίδου Αικατερίνη
Δεμπεγιώτη Φώτη
Καρακούση Δήμητρα
Καράμπελα Νικόλαου
Καρκατζούλη Κωνσταντίνα
Καρνούσκου Ιωάννη
Κασσά Έφη
Κατσίβα Μαρία
Μάραντου Νικόλαου
Μιχαλόπουλου Παναγιώτη
Μπεσσή Ελένη
Πετροπουλέα Νικόλαου
Πράττη Χαρμάρα Σταυρούλα –Πράττη Μαρία
Ρεϊτζόπουλου Κωνσταντίνου
Σταυρόπουλου Σταύρου
Τσιάπη Πηνελόπη

Οι ομιλητές, τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενημέρωσαν για θέματα που αφορούν το διαβήτη, για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πάσχοντες και μη, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές.
Ο κ. Ζέρβας Αθανάσιος, ενδοκρινολόγος, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του σεμιναρίου, αναφέρθηκε στο «Διαβητικό πόδι-πρόληψη και φροντίδα». Η κ. Κορακοβούνη Αρετή, ενδοκρινολόγος, ενημέρωσε για τις «Υπογλυκαιμίες και πώς θα τις αντιμετωπίσετε». Η κ. Λουκάκου Αφροδίτη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, αναφέρθηκε στο πώς να «Διαχειριστείτε τις λαιμαργίες». Τέλος, ο ιατρικός διευθυντής της Parapharm Int. Α.Ε., Ιωάννης Αίσωπος, μίλησε για τη «Σωστή πρακτική στη χορήγηση ινσουλίνης».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο κ. Ζέρβας στην εισήγησή του: «Ο διαβήτης είναι πρόβλημα και υπολογίζεται ότι μέσα στο 2030 σε ολόκληρο τον κόσμο οι διαβητικοί θα φθάνουν τα 352 εκατομμύρια».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στιγμή στο σεμινάριο ήταν η αναφορά στις υπογλυκαιμίες, με τις οποίες οι διαβητικοί συχνά έρχονται αντιμέτωποι. Η κ. Κορακοβούνη επισήμανε: «Η θεραπεία στο διαβήτη πλέον είναι τόσο πολύ εξελιγμένη, ώστε τα καινούργια φάρμακα δημιουργούν λιγότερο φόβο για υπογλυκαιμίες και δρουν καλύτερα. Άρα και εμείς μπορούμε να τα διαχειριστούμε, έχουμε πολλές επιλογές πλέον στη φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε το διαβήτη με λιγότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών».

Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τον κ. Αίσωπο Ιωάννη, Ιατρικό Διευθυντή της εταιρείας Parapharm Int., ο οποίος έδειξε στο κοινό, το σωστό τρόπο μέτρησης του σακχάρου στο σπίτι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία Parapharm Int., προσέφερε δωρεάν μηχανήματα μέτρησης σακχάρου, καθώς και διάφορα αναλώσιμα προϊόντα για διαβητικούς.
Όπως ανέφερε ο εκδότης φαρμακοποιός κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, «Όλα κύλησαν, όπως είχαν προγραμματιστεί. Η συμμετοχή όμως ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Διαπιστώσαμε ακόμα μια φορά την αγάπη των αναγνωστών, αλλά και τη συμπαράσταση των συνεργατών φαρμακοποιών της  Καλαμάτας. Σήμερα, που περισσότερο από ποτέ η περίθαλψη έχει ανάγκες, ο φαρμακοποιός έρχεται να υπενθυμίσει πως επιτελεί λειτούργημα και πως αγνοεί και “δεν τσιμπάει” σε κάποια μαρκετίστικα κόλπα και τερτίπια δυτικού τύπου, που λανσάρονται τελευταία επίμονα από πολυεθνικούς κύκλους και εταιρείες. Πουθενά στον κόσμο και σε κανένα επάγγελμα δεν υπάρχει αυτή η σχέση που έχει ο Έλληνας φαρμακοποιός με τον ασθενή-πελάτη του. Ο Σύμβουλος Υγείας, το περιοδικό των φαρμακοποιών, 15 χρόνια τώρα δίνει τη μάχη του προς την κατεύθυνση αυτή. Η επιτυχία του περιοδικού οφείλεται στους φαρμακοποιούς και είναι των φαρμακοποιών, που το στηρίζουν με τα άρθρα τους και το συστήνουν στους αναγνώστες καταναλωτές. Τους ευχαριστούμε που όλα αυτά τα χρόνια τώρα βρίσκονται κοντά μας. Η αγάπη δε και η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού, δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε την επίπονη προσπάθειά μας».