9 μήνες σωστή περιποίηση Δέρματος

9 μήνες σωστή περιποίηση Δέρματος
9 μήνες σωστή περιποίηση Δέρματος

Όταν η γυναίκα μένει έγκυος, μία σειρά από αλλαγές λαμβάνουν χώρα στο σώμα της, με το δέρμα να επηρεάζεται έντονα και να αποκτά νέες ανάγκες. Ο δερματολόγος μπορεί να τις αναγνωρίσει και να δώσει λύσεις. Το ανθρώπινο δέρμα παρουσιάζει σημαντικές αλλοιώσεις στη διάρκεια της κύησης, εξαιτίας πολυάριθμων μεταβολικών, ενδοκρινολογικών και ανοσολογικών μεταβολών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσει το δέρμα, αφού κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το δέρμα της εγκύου αλλάζει μέρα με τη μέρα, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις ορμόνες, να παρέχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο, αλλά και να προσφέρει στη μητέρα ό,τι χρειάζεται για να είναι υγιής. Έτσι, είναι σύνηθες για μία έγκυο γυναίκα να εμφανίσει επιδερμίδα με έντονο σμήγμα, περισσότερη λιπαρότητα στη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι, ερυθρότητα, εμφανέστερα τριχοειδή αγγεία.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι το 2Ο ή ακόμα και τις αρχές του 3ου τριμήνου. Μετά το 2ο τρίμηνο, συνήθως, η επιδερμίδα βελτιώνεται σημαντικά και σε πολλές γυναίκες αποκτά πρωτόγνωρη φυσική λάμψη. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών στις οποίες η ακμή ή οι ερεθισμοί μπορεί να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό συμβαίνει σπανιότερα.

Η επίδραση των ορμονών είναι η αιτία της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος, οι ιστοί συγκρατούν παραπάνω υγρά, αλλάζει το χρώμα και ίσως το πρόσωπο φαίνεται πιο γεμάτο, όλο υγεία. Για πολλές γυναίκες, η εγκυμοσύνη φέρνει φρεσκάδα που οφείλεται στο ότι κύτταρα αποθηκεύουν περισσότερο νερό. Έτσι το δέρμα «γεμίζει» και οι μικρές ρυτίδες που τυχόν υπάρχουν εξαφανίζονται.

Η αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, κατά τη διάρκεια της κύησης, επηρεάζουν το δέρμα και προκαλούν διάφορες φυσιολογικές αλλοιώσεις, τις οποίες η έγκυος θα πρέπει να γνωρίζει. Η γνώση τους συμβάλλει στη λογική αντιμετώπιση των ψυχολογικών επιπτώσεων, που παρουσιάζονται, με αποτέλεσμα η έγκυος γυναίκα να μπορεί να προσαρμόζεται καλύτερα κατά την τόσο σημαντική αυτήν περίοδο.
Oι φυσιολογικές αλλαγές στη διάρκεια της κύησης είναι:

1) Yπερμελάγχρωση. Οι αλλοιώσεις αυτές είναι πιο εμφανείς σε γυναίκες με σκούρο χρώμα δέρματος. Η πιο συχνή μελάγχρωση είναι αυτή που εμφανίζεται κεντρικά στη επιφάνεια της κάτω κοιλιάς. Επίσης, πιο έντονα σκούρο χρώμα δέρματος παρουσιάζουν τόσο οι θηλές των μαστών, όσο και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και οι μασχάλες. Υπάρχει επιπλέον μια σκούρα απόχρωση στο λαιμό, που σε ορισμένες εγκύους είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, αλλά συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό σταδιακά, όπως και οι πιο πάνω μελαγχρωματικές αλλοιώσεις.

2) Μέλασμα (πανάδες, μάσκα της εγκυμοσύνης). Αφορά στο πρόσωπο της εγκύου, παρουσιάζεται σαν καφέ χρώματος κηλίδες και εντοπίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις στο μέτωπο, στις παρειές, στο άνω χείλος, στη μύτη και στο πηγούνι. Εμφανίζεται πιο έντονα προς το τέλος της κύησης, μετά τον 5ο -6ο μήνα και χειροτερεύει με την έκθεση στον ήλιο. Συνήθως, το μέλασμα υποχωρεί μέσα σε ένα χρόνο από τον τοκετό. Προλάβετε την εμφάνισή του αποφεύγοντας την άμεση έκθεση στον ήλιο και φορώντας πάντοτε αντηλιακό, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
Για την αντιμετώπισή του, εκτός από τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, εφαρμόζουμε ειδικές λευκαντικές ουσίες τοπικά, όπου υπάρχει το μέλασμα, καθώς επίσης και επεμβατικές μεθόδους (χημικό peeling, Laser).

3) Ραγάδες εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται, σχεδόν, σε όλες τις έγκυες γυναίκες, κυρίως μετά το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για ροζ χρώματος ραβδώσεις, που εντοπίζονται στην κοιλιά, στους μαστούς, στους γλουτούς και στους μηρούς. Η αρχική ροζ απόχρωση εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Η άσκηση και η εφαρμογή ειδικών λοσιόν που περιέχουν βιταμίνη Ε και άλφα, υδροξύ θα συμβάλουν στην πρόληψη διατηρώντας την ελαστικότητα του δέρματός σας στο μέγιστο.

4) Σπίλοι (ελιές). Η έγκυος δε θα πρέπει να ανησυχήσει ή να φοβηθεί για τις αλλαγές στους σπίλους που φέρει στο σώμα της. Οι σπίλοι, μπορεί να σκουρύνουν και να γίνουν πιο μεγάλοι. Η έγκυος είναι απαραίτητο να μην αμελεί την αυτοεξέταση των σπίλων ανά μήνα, καθώς και την εξέταση από δερματολόγο όλων των σπίλων της επιφάνειας του δέρματος. Οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος, στα όρια και τη διάμετρο των σπίλων θα πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογείται και όπου κρίνεται απαραίτητο, ο σπίλος να αφαιρείται. Οι σπίλοι μπορούν να αφαιρεθούν, όταν χρειάζεται κατά την κύηση με τοπική αναισθησία, δίχως καμία επιρροή στο έμβρυο.

5) Linea Nigra
Η σκούρα γραμμή που διατρέχει κάθετα την κοιλιά και εμφανίζεται μετά το τέλος του τέταρτου μήνα. Η παρουσία της οφείλεται σε μια ορμόνη, που παράγει ο πλακούντας, η οποία προκαλεί διέγερση των κυττάρων που παράγουν μελανίνη, και είναι εντονότερη σε μελαχρινές γυναίκες.

Καθημερινή περιποίηση του δέρματος στη διάρκεια της κύησης
Για τη φροντίδα του δέρματος σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες μικρές, αλλά σημαντικές συμβουλές. Ένα γαλάκτωμα, μια τονωτική λοσιόν, βοηθούν το δέρμα σας να απελευθερώσει τις ανεπιθύμητες τοξίνες. Προϊόντα ενυδάτωσης όπως κρέμα ημέρας καλό είναι να αποτελούν καθημερινή σας συνήθεια. Αποτελεσματική είναι επίσης η χρήση ενός peeling , 2 φορές το μήνα, το οποίο βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση της επιδερμίδας σας. Μια φορά την εβδομάδα μια μάσκα απομακρύνει τις βρωμιές και τη λιπαρότητα του δέρματος, καθώς και τα μαύρα στίγματα.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα που περιέχουν φυσικά συστατικά και έλαια, που καταπραΰνουν το ξηρό και ερεθισμένο δέρμα και αναπληρώνουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων, ώστε να βοηθήσετε την ελαστικότητα του δέρματος. Αποφύγετε συστατικά ,όπως τα parabens, που είναι δυνητικά επιβλαβή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει καλλυντικά, που προκαλούν ερεθισμούς στην επιδερμίδα, όπως είναι λευκαντικές κρέμες, και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί φυτικά καλλυντικά με οργανικές πρώτες ύλες, όπως επίσης και ενυδατικές κρέμες πλούσιες σε βαζελίνη.
Η πιο συνήθης μορφή ξηρότητας, που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, είναι κνησμώδεις κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες της κύησης. Πρόκειται για ένα εξάνθημα, που ξεκινά κοντά στον ομφαλό, αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και στις γύρω περιοχές, στα χέρια και στα πόδια και αντιμετωπίζεται με ενυδατικά σαπούνια και κρέμες.
Αποφύγετε το έντονο μακιγιάζ με τις υπερβολικές ποσότητες σε πούδρες και καλυπτικά. Αφήστε το δέρμα σας να «αναπνέει» ώστε να μπορεί να αποβάλει γρηγορότερα τα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά που μπορεί να εμφανίσει. Αντικαταστείστε το make up με μια αντηλιακή με χρώμα, χρησιμοποιείστε μικρή ποσότητα καλυπτικού στα σπυράκια και τα σημάδια του δέρματός σας.
Το δέρμα της εγκύου μπορεί να παρουσιάσει έντονη αφυδάτωση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία συνοδεύεται και από κνησμό. Καθώς το δέρμα τεντώνει, θα τη βοηθήσει μια ενυδατική κρέμα χωρίς αρωματικές ουσίες, που θα περιέχει καταπραϋντικά συστατικά, όπως η πανθενόλη, η καλέντουλα, καθώς επίσης και ενυδατικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε.

 

 

Ζωγράφω Τσιούμα, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

About the author