Botox και ενέσιμο υαλουρονικό οξύ

Botox  και ενέσιμο  υαλουρονικό οξύ
Botox  και ενέσιμο  υαλουρονικό οξύ

Φαίνεστε τόσο νέοι όσο αισθάνεστε;

Με την πρόοδο της επιστήμης και της ιατρικής το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Αισθανόμαστε ζωντάνια και είμαστε ενεργοί ακόμα και σε μεγάλη ηλικία και θέλουμε το σώμα και το πρόσωπό μας να καθρεφτίζουν τη νεανικότητα του πνεύματός μας. Χάρη στις ιατροτεχνολογικές εξελίξεις τώρα μπορούμε να το επιτύχουμε με καινοτόμες ουσίες, όπως το μπότοξ (botox), και μη χειρουργικές επεμβάσεις, όπως οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος.

Τι είναι το botox:
Πρόκειται για την εμπορική ονομασία της βοτουλινικής (αλλαντικής) τοξίνης τύπου Α, μιας πρωτεΐνης που προέρχεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και έχει ποικίλες θεραπευτικές εφαρμογές. Η χρήση του εφαρμόζεται όχι μόνο σε περιπτώσεις αισθητικών παρεμβάσεων, αλλά για τη θεραπεία στραβισμού, βλεφαρόσπασμου, υπεριδρωσίας και ημικρανιών. Η πολύ διαδεδομένη χρήση του Botox τα τελευταία χρόνια, για την αντιμετώπιση των ρυτίδων, τείνει πλέον να αντικαταστήσει πιο επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως το «λίφτινγκ», προσφέροντας μια φρέσκια, ξεκούραστη και νεανική εμφάνιση, απαλλάσσοντας από τις δυναμικές ρυτίδες.
Οποιαδήποτε σύσπαση των 43 μυών του προσώπου μας οδηγεί σταδιακά στη μόνιμη εμφάνιση των ρυτίδων έκφρασης, σε περιοχές γύρω από τα μάτια, στο μεσόφρυο, στο μέτωπο, στα μάγουλα και τις ρινοπαρειακές αύλακες. Η εφαρμογή του Botox με ένεση σε συγκεκριμένους μυς του προσώπου δρα παρεμποδίζοντας την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης από τα νευρικά κύτταρα, της ουσίας που προκαλεί αυτήν τη σύσπαση των μυών, με αποτέλεσμα αυτοί να «ακινητοποιούνται». Αν η εφαρμογή γίνει σωστά και από κάποιον έμπειρο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο, η έκφραση του προσώπου μπορεί να παραμείνει φυσική και αναλλοίωτη, με μόνη απώλεια αυτήν των ενοχλητικών ρυτίδων.
Τα σημεία στα οποία εφαρμόζεται το Botox περιλαμβάνουν τα ανώτερα τμήματα του προσώπου και έχει βέλτιστη δράση σε ρυτίδες του μεσόφρυου, του μετώπου και στο «πόδι της χήνας» γύρω από τα μάτια. Ο αριθμός των ενέσεων που απαιτούνται εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του προσώπου και την έκταση των ρυτίδων και δεν απαιτείται η χρήση τοπικής αναισθησίας. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής γίνονται εμφανή σε μερικές μέρες έως μια εβδομάδα, και διατηρούνται κατά μέσο όρο για περίπου 3 έως 4 μήνες. Όταν αρχίζει να εξασθενεί η επίδραση του Botox, η κινητικότητα των μυών επανέρχεται, και μαζί μ’ αυτήν και η όψη των ρυτίδων.
Ο χρόνος ανάρρωσης μετά τη διαδικασία εφαρμογής είναι ελάχιστος. Κατά κανόνα είναι μια ασφαλής διαδικασία, χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές ή παρενέργειες. Οι ενοχλήσεις που μπορεί να προκύψουν είναι ήπιες και περιλαμβάνουν κυρίως πόνο και μώλωπες στις περιοχές της ένεσης και ενίοτε πονοκέφαλο και αίσθημα αδυναμίας. Σπανιότερα, σε περίπτωση που η ουσία επεκταθεί σε περιοχές εκτός των στοχευμένων μυών, μπορεί να παρουσιαστούν αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολία στην κατάποση, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα όρασης. Δεν πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπείες με ενέσιμο Botox άτομα αλλεργικά στην ουσία, αν υπάρχει κάποια δερματική λοίμωξη στα σημεία ένεσης, καθώς και ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις που επηρεάζουν τα νεύρα και κινητικότητα των μυών (π.χ. πολλαπλή σκλήρυνση). Επίσης αντενδείκνυται μεταξύ άλλων και σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα (π.χ. άσθμα), ασθένειες του αίματος, έγκυες και θηλάζουσες.
Ας περάσουμε τώρα στο υαλουρονικό οξύ. Είναι ένας πολυσακχαρίτης υψηλού μοριακού βάρους, φυσικό συστατικό του οργανισμού μας, όπου βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στους μαλακούς συνδετικούς ιστούς και στο υαλοειδές υγρό του ματιού. Στον οργανισμό λειτουργεί ως δίκτυο μεταφοράς θρεπτικών συστατικών από το αίμα στα κύτταρα του δέρματος. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε στην οφθαλμολογία για εγχύσεις εντός του υαλώδους σώματος, είτε ως τεχνητά δάκρυα σε ξηροφθαλμία. Ακολούθησε η χρήση του στην ορθοπεδική, σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, δρώντας ως λιπαντικό και εξαλείφοντας τις τριβές ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες. Τα τελευταία χρόνια άρχισε η χρήση του στην πλαστική χειρουργική με υποδόριες ενέσεις υαλουρονικού οξέος με τη μορφή του μετά νατρίου άλατος στο πρόσωπο για προσωρινή αντιμετώπιση των ρυτίδων, αλλά και σε μορφές γέλης για επούλωση τραυμάτων.

Παρότι αποτελεί φυσικό συστατικό του οργανισμού μας, χρησιμοποιείται χημικά παρασκευασμένο σε μορφή γέλης ως ενέσιμο υλικό σε διάφορες περιοχές του προσώπου που παρουσιάζουν πτυχώσεις ή απώλεια όγκου. Η χρήση του αυτή ως «filler» έγκειται στην ιδιότητά του να συγκρατεί μεγάλες ποσότητες νερού, δρώντας ως «μαξιλαράκι» υποστήριξης των ιστών. Επιπλέον, η συγκράτηση μορίων νερού επιφέρει ενυδάτωση και ελαστικότητα στις στιβάδες του δέρματος.

Ανάλογα με το πόσο παχύρρευστη είναι η χρησιμοποιούμενη μορφή, διαφέρει και το βάθος μέσα ή κάτω από το δέρμα όπου εγχέεται. Για παράδειγμα, παχύρρευστο υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου των παρειών συνολικά και γίνεται υποδόρια, ενώ πολύ λεπτόρρευστο υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για τη διόρθωση λεπτών ρυτίδων γύρω από τα μάτια και γίνεται επιδερμικά. Χρησιμοποιείται επίσης για αύξηση του όγκου των χειλιών, των ζυγωματικών και στη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου.
Όπως και με τις ενέσεις Botox, μπορεί κανείς να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες, αμέσως μετά τη διαδικασία, η οποία είναι πολύ καλά ανεκτή χωρίς επιπλοκές. Οι ήπιες ενοχλήσεις οιδήματος και ερυθρότητας υποχωρούν σε μερικές μέρες. Ωστόσο χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός μετά τη διαδικασία, έτσι ώστε οι ποσότητες του υαλουρονικού οξέος που εγχύθηκαν, να μη μετακινηθούν λόγω τριβής ή δυνατών πιέσεων στο πρόσωπο και να αποφευχθεί η δημιουργία κοκκιωμάτων.

Θεωρείται ατοξική ουσία και σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι καλοί υποψήφιοι για την ασφαλή χρήση του. Επίσης αποτελεί εναλλακτική επιλογή για άτομα με αλλεργία στο κολλαγόνο ζωικής προέλευσης.

Η θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ μπορεί να απαιτεί πολλαπλές εφαρμογές, μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Παρότι συμβάλλει ορατά στη βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου, λειαίνοντας τις ρυτίδες και δίνοντας μια πιο «γεμάτη» και νεανική όψη, τα αποτελέσματα είναι παροδικά και διαρκούν συνήθως 3 έως 5 μήνες. Έτσι, για διατήρηση του αποτελέσματος χρειάζονται δύο-τρεις θεραπείες ετησίως. Καθώς είναι φυσικό συστατικό του οργανισμού, σταδιακά απορροφάται από αυτόν. Η εμφάνιση των ρυτίδων επανέρχεται και οι περιοχές που «γέμισαν», θα παρουσιάσουν πάλι απώλεια όγκου.

Αν, λοιπόν, νιώθετε έτοιμοι να «χαρίσετε» στον εαυτό σας μια πιο νεανική εμφάνιση, μπορείτε να είστε σίγουροι πως αυτές οι επαναστατικές αισθητικές θεραπείες θα σας εξασφαλίσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, αρκεί πάντα να εφαρμόζονται από εξειδικευμένους ιατρούς.

Γεωργία Γιαννουλάκη,
Φαρμακοποιός

About the author