Μικρές αιθέριες συμβουλές για τον μικρό σας θησαυρό

Μικρές αιθέριες συμβουλές για τον μικρό σας θησαυρό
Μικρές αιθέριες συμβουλές για τον μικρό σας θησαυρό

Πρόσφατα μια μικρή δεσποσύνη μπήκε στην ζωή μου και όλες μου τις γνώσεις πάνω στα ευεργετήματα των φυτικών λαδιών και των αιθέριων ελαίων, αποφάσισα με αγάπη να της τις προσφέρω. Κρέμες με βάση τη φύση, μείγματα λαδιών, τεχνικές μασάζ και πάνω από όλα αυτό που πάντα πίστευα: τα μωρά θέλουν απέραντη αγάπη για να είναι υγιή.

Πανάρχαια τεχνική, που δίνει στους νέους γονείς την ευκαιρία να «δεθούν» ακόμη περισσότερο με το μωρό τους, το βρεφικό μασάζ βοηθά επίσης το μωρό να χαλαρώσει, ενώ συμβάλλει ιδιαίτερα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του. Μέσω του μασάζ, το μωρό όχι μόνο ηρεμεί, αλλά το πιο σημαντικό, έτσι επιβεβαιώνει την αγάπη και την πλήρη αποδοχή των γονιών του. Όταν μιλάμε για βρεφικό μασάζ, αναφερόμαστε κυρίως στα βρέφη από 3 έως 8 μηνών, αν και ιδανικό είναι να γίνεται μασάζ και σε ηλικίες μέχρι 3 ετών. Σε πιο μικρή ηλικία, από τη στιγμή του πρώτου του μπάνιου, μείγμα από φυτικά λάδια, χωρίς όμως αιθέρια έλαια, θα δώσουν μια πιο τρυφερή νότα στη σχέση σας με το μικρό σας θησαυρό! Ένας θεσπέσιος τρόπος σωματικής επαφής, το μασάζ για τα βρέφη είναι χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις. Θα το βοηθήσει ιδιαίτερα, όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί, όταν είναι νευρικό, όταν αντίθετα παρουσιάζει συνεχή υπνηλία, όταν έχει κολικούς, όταν υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Είναι ένα είδος «ιερής τελετουργίας» ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό, όταν γίνεται μέρα παρά μέρα ή και καθημερινά μετά το μπανάκι του, δεδομένου ότι το χαλαρώνει και το ευχαριστεί πάντοτε. Μην κάνετε μασάζ στο μωρό σας αμέσως μετά το φαγητό ή όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί.
Ας δούμε μερικές συνταγές και προτάσεις για το ζωντανό «όνειρο». Μετά τις πρώτες 10 ημέρες: ζητήστε από το φαρμακοποιό σας να σας φτιάξει σε 100 ml γλυκού αμυγδαλέλαιου 5 σταγόνες λάδι Borage και Jojoba. Κάντε χρήση μετά το μπάνιο του. Επειδή, όμως, το παιδί είναι ακόμα πολύ μικρό για να γνωρίζετε κάθε αλλεργία που ενδεχομένως θα παρουσιάσει απέναντι στα έλαια, αρχικά πρέπει να βάλετε λίγο λάδι στον καρπό του, ώστε να διαπιστώσετε μέσα στα επόμενα 3 λεπτά αν το παιδί έχει αλλεργία στα συγκεκριμένα έλαια και να το αποφύγετε. Η κοκκινίλα που θα προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση από τη μικροποσότητα αιθέριου ελαίου στον καρπό του μωρού, θα εξαφανιστεί σύντομα, χωρίς άλλες ενοχλήσεις. Μετά από κάθε αλλαγή πάνας, μια κρέμα που μόνοι σας μπορείτε να φτιάξτε με τα πιο κάτω υλικά, θα κάνει το θαύμα της.
Ποτέ κοκκινισμένος ποπούλης. Σε 100 γρ κρέμα καλέντουλα προσθέστε 1 ml λάδι Υπέρικο, το γνωστό βαλσαμόλαδο, 2 σταγόνες Tea tree, 3 σταγόνες λεβάντα, 10 ml jojoba, 5 ml λάδι καλέντουλας και, τέλος, 0,5 ml μαστιχέλαιο. Σίγουρα είναι μια συνταγή που πολύ εύκολα ο φαρμακοποιός σας θα σας βοηθήσει να την παρασκευάσετε.
Θα ξεκινήσετε να εφαρμόζετε μασάζ με αιθέρια έλαια στο μωρό σας, από τους δύο μήνες και μετά! Μπορείτε να χρησιμοποιείτε στα 30 ml λαδιού μία σταγόνα αιθέριου ελαίου, για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, όταν η μικρή μας πριγκίπισσα ή πρίγκιπας έχει δερματάκι λίγο τραχύ ή στις κοκκινίλες του λαιμού, σε 30 ml αμυγδαλέλαιο 3 σταγόνες λεβάντα και 3 σταγόνες μπλε χαμομήλι. Μη σας τρομάξει το μπλε χρώμα που για λίγο το δερματάκι θα πάρει. Οι καλύτερες συνταγές που μπορώ να σας προτείνω:

Για χαλάρωση:
10 ml sweet almond oil
2 σταγόνες λεβάντα
Αυτό θα το βοηθήσει να διώξει μακριά κάποιον ανήσυχο ύπνο. Μπορείτε να κάνετε χρήση της λεβάντας και στο αφρόλουτρό του, για το νυκτερινό μπάνιο.

Για κολικούς-δυσκοιλιότητα:
10 ml sweet almond oil
1 σταγόνα χαμομήλι ή βρείτε καλής ποιότητας χαμομηλόλαδο και κάντε μασάζ στην πονεμένη του κοιλίτσα.

Για το κρυολόγημα:
15 ml sweet almond oil
1 σταγόνα ευκάλυπτο, μια σταγόνα δενδρολίβανο και μια σταγόνα πεύκο. Ελαφρά εντριβή στο στήθος του και εάν η ηλικία το επιτρέπει και εισπνοές σε βραστό νερό. Το αγγελούδι σας θα κοιμηθεί ανάλαφρα και μαζί και εσείς.

Μερικές μικρές ακόμη συμβουλές. Να θυμάστε πάντα: η φύση μας δίνει απλόχερα τα καλούδια της. Εμείς δεν έχουμε παρά με σεβασμό και περισσή αγάπη να τα μαζέψουμε και να τα προφέρουμε σ’ αυτούς που αγαπάμε. Προσφέροντας αγαθά της φύσης, προσφέρουμε την ίδια τη ζωή. Μαθαίνουμε το βλαστάρι μας να αγαπά «αυτό που για όλη τη ζωή του θα είναι το σπίτι του». Ο Χένρυ-Ντέιβιντ Θορό γράφει σε κάποιο σημείο του περίφημου βιβλίο του «Γουόλντεν»: «…Η φύση είναι το μόνο μέρος που ο άνθρωπος μπορεί να καταφύγει, για να βρει τον εαυτόν του». Το μασάζ στις πατούσες των ποδιών, επίσης, χαλαρώνει και ανακουφίζει ένα ευερέθιστο παιδί.
Έλαια, όπως το τριαντάφυλλο, το λιβάνι, η λεβάντα, το χαμομήλι και το υλάνγκ-υλάνγκ μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να γίνει πιο νηφάλιο και συγκεντρωμένο, δεδομένου ότι τα βρέφη και τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις επιδράσεις -θετικές ή αρνητικές- των οσμών, αντιδρούν πολύ θετικά στις διάφορες αρωματοθεραπευτικές αγωγές που τα βοηθούν να ξεπεράσουν δυσάρεστες κι ενοχλητικές καταστάσεις, όπως αϋπνίες, ανησυχίες, κολικούς, υπερκινητικότητα, κρυολογήματα και άλλα.
Η αρωματοθεραπεία στα βρέφη είναι ασφαλής κι ευεργετική. Βρέφη με δυσκολία στον ύπνο, αναστατωμένα και ανήσυχα μπορούν να βοηθηθούν από ηρεμιστικά αιθέρια έλαια. Το μασάζ αρωματοθεραπείας δεν έχει μόνο θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο να δεθούν οι γονείς με το βρέφος, αλλά και να αναπτυχθούν υγιή και πράα παιδιά.
Αφήνοντάς σας στο μαγικό κόσμο των αιθέριων ελαίων και στη μυσταγωγία της χρήσης τους, κλείνω με μια φράση που τουλάχιστον θα προσπαθήσω να μάθω στο νέο βλαστάρι που μπήκε στη ζωή μου: «Ο άνθρωπος είναι στοιχείο της φύσης. Εκεί μόνο μπορεί να συνυπάρξει με τον εαυτό του».

Με την άδειά σας, αγαπητοί αναγνώστες, θα ήθελα να αφιερώσω αυτήν την απλή γραφή στα μωρά όλου του κόσμου που αξίζουν την αγάπη του!

Ανδρέας Καλλιβωκάς,
Φαρμακοποιός

About the author