Σκληροθεραπεία κατά των Ευρυαγγειών

Σκληροθεραπεία κατά των Ευρυαγγειών
Σκληροθεραπεία κατά των Ευρυαγγειών

 

Οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς στην αισθητική Ιατρική και είναι ένα πρόβλημα αισθητικής φύσεως μόνον, χωρίς να δημιουργεί κάποιο λειτουργικό πρόβλημα σε όποιον τις έχει.

Είναι αγγεία τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι τόσο λεπτά ώστε να μην φαίνονται, όμως για κάποιους λόγους αυξάνεται η διάμετρος τους και γίνονται ορατά.

Οι ευρυαγγείες βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα και συνεπώς όσο πιο σκούρα είναι η επιδερμίδα τόσο λιγότερο θα φαίνονται. Γι’αυτό και οι ευρυαγγείες είναι ένα πρόβλημα που αισθητικά απασχολεί κυρίως τα ανοιχτόχρωμα δέρματα, αφού στα σκούρα δέρματα είναι πολύ λιγότερο ορατές.

Οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων έχουν να κάνουν κυρίως με αυξημένη πίεση στο φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων. Γι’αυτό εξάλλου και παρατηρείται πολύ συχνά αύξηση των ευρυαγγειών των κάτω άκρων στις εγκυμοσύνες όπου η συνεχώς διογκούμενη μήτρα πιέζει τις μεγάλες φλέβες μέσα στην κοιλιά και εμποδίζει την επιστροφή του αίματος από τις φλέβες των ποδιών. Όμως η αυξημένη πίεση στο φλεβικό σύστημα των ποδιών δεν είναι η μόνη αιτία. Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να αφαιρέσουν τις ευρυαγγείες τους αναφέρουν πως κάποιος συγγενής τους έχει και αυτός ευρυαγγείες.

Άλλοι λόγοι που αυξάνουν τις ευρυαγγείες των κάτω άκρων είναι το αυξημένο σωματικό βάρος καθώς και η καθημερινή ορθοστασία.

Πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι ευρυαγγείες δεν είναι το ίδιο με τους κιρσούς των κάτω άκρων. Οι κιρσοί είναι η διεύρυνση των ήδη μεγάλων φλεβών του δέρματος των κάτω άκρων και κατά κανόνα η αντιμετώπιση είναι συνήθως χειρουργική.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να κάνει θεραπεία στις ευρυαγγείες των κάτω άκρων είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία που προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί οι θεραπείες που κάνουμε δεν αντιμετωπίζουν την αιτία που δημιουργούνται οι ευρυαγγείες. Εξάλλου δεν υπάρχει και τρόπος να αντιμετωπιστούν οι αιτίες δημιουργίας των ευρυαγγειών. Αν για παράδειγμα η αιτία είναι κληρονομική, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το DNA μας για να μην δημιουργηθούν ξανά ευρυαγγείες!

Αυτό συνεπάγεται βέβαια πως στο μέλλον θα δημιουργηθούν και άλλες ευρυαγγείες, είτε στα ίδια σημεία είτε σε άλλα.

Με βάση τα προαναφερθέντα πρέπει η κάθε ενδιαφερόμενη να κατανοήσει σχετικά με τη θεραπεία ευρυαγγειών των κάτω άκρων ότι η θεραπεία έχει υποχρεωτικά βάθος χρόνου. Δηλαδή μπορεί να κάνουμε τώρα κάποια θεραπεία και να βελτιώσουμε την εικόνα του ποδιού αλλά τα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ. Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση. Συνήθως μια φορά το χρόνο ελέγχουμε τα πόδια και αν έχουν εμφανισθεί καινούριες ευρυαγγείες που κρίνονται ενοχλητικές τότε κάνουμε ξανά κάποια θεραπεία.

Η θεραπεία των ευρυαγγειών των κάτω άκρων συνήθως κάνει το δέρμα ευαίσθητο στο ηλιακό φως για κάποιο χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων και δε συνιστάται η έκθεση των ποδιών στο ήλιο (ή solarium) μετά την θεραπεία. Επίσης, απαιτούνται συχνά περισσότερες από μια συνεδρίες για να εξαλειφθούν οι ευρυαγγείες. Οι συνεδρίες πρέπει να απέχουν μεταξύ τους γύρω στις 8 εβδομάδες και αν υποθέσουμε ότι κάποιος μπορεί να χρειαστεί 2-3 συνεδρίες, τότε απαιτείται ένα σεβαστό χρονικό διάστημα αρκετών μηνών. Γι’αυτό το λόγο πάντα συνιστούμε οι συνεδρίες να ξεκινούν το φθινόπωρο.

Οι θεραπείες των ευρυαγγειών των κάτω άκρων είναι κυρίως δύο ειδών: Αυτές που γίνονται με ενέσεις (σκληροθεραπεία) και αυτές που γίνονται με laser.

Στη σκληροθεραπεία (που είναι πιο δημοφιλής και πιο ασφαλής για τα μεσογειακά δέρματα), κάνουμε έγχυση μέσα στις ευρυαγγείες κάποιας ουσίας που προκαλεί βλάβη στο τοίχωμα του αγγείου και μετά από λίγες βδομάδες ο οργανισμός απορροφά το κατεστραμμένο αγγείο και η περιοχή σταδιακά καθαρίζει. Στα σημεία των τσιμπημάτων δημιουργούνται συνήθως μελανιές και κοκκινίλες που διαρκούν περίπου μια βδομάδα και μετά υποχωρούν από μόνες τους.
Αυτό που χρειάζεται να γίνει μετά την θεραπεία είναι η αποφυγή της γυμναστικής για 5-6 μέρες και η αποφυγή των πολύ ζεστών μπάνιων (π.χ. σάουνα, χαμάμ) για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Επιβάλλεται η καθημερινή χρήση ενυδατικών κρεμών στην περιοχή που έγιναν οι θεραπείες και βέβαια η μη-έκθεση στον ήλιο των περιοχών που έγινε θεραπεία για μερικές εβδομάδες.

Η θεραπεία των ευρυαγγειών των κάτω άκρων με laser έχει μακρά ιστορία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 εμφανίστηκαν τα πρώτα πραγματικά ασφαλή και αποτελεσματικά laser για τις ευρυαγγείες. Τα τελευταία χρόνια όντως υπάρχουν μηχανήματα laser που μπορούν να φέρουν καλά αποτελέσματα στις ευρυαγγείες των κάτω άκρων, όπως το Nd:YAG laser, το diode laser κτλ. Οι ευρυαγγείες των κάτω άκρων (σε μικροσκοπικό επίπεδο) είναι στοιχεία που έχουν μεγάλο μέγεθος και βρίσκονται σχετικά βαθιά στο δέρμα. Αυτό απαιτεί συνεπώς και την εφαρμογή μεγάλης έντασης στη δέσμη του laser για να μπορέσουν να καταστραφούν επαρκώς οι ευρυαγγείες . Στα μεσογειακά δέρματα (τα πιο συνήθη δηλαδή στην Ελλάδα), αυτό πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως πανάδες και καψίματα. Τα laser για τις ευρυαγγείες είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικά και ταυτόχρονα ασφαλή στα πολύ ανοιχτόχρωμα δέρματα των βορειοευρωπαίων. Αυτό δεν σημαίνει πως αντενδείκνυται η χρήση τους στην Ελλάδα και τα σκουρότερα δέρματα. Όμως, απαιτείται ο γιατρός να έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών των κάτω άκρων με τη χρήση laser για να αποφευχθούν δυσάρεστα επακόλουθα.

 

 

Σπύρος Βλάχος, Πλαστικός Χειρουργός

About the author